Age of Wonders 4 – Ilyen a mágikus „Trónok harca” a Paradox új stratégiai játékában

TESZT – Az Age of Wonders 4 egy fantasy 4X játék, amely lehetővé teszi, hogy saját birodalmat hozz létre és különböző világokat fedezz fel varázslattal és háborúval. Testre szabhatod uralkodódat, népedet és varázslataidat játékstílusodhoz és stratégiádhoz igazodva. A játék gazdag és változatos élményt kínál, történetvezérelt kampánnyal, kihívásokkal teli térképekkel és szabad játékmóddal. Az Age of Wonders 4 kötelező darab a műfaj rajongóinak és újoncoknak egyaránt.

 

 

Az Age of Wonders sorozat 1999 óta létezik, egyedi keveréket kínálva a körökre osztott stratégia és szerepjáték elemekből fantasy környezetben. A legújabb rész, az Age of Wonders 4, új szintre emeli a formulát, több mélységgel, sokszínűséggel és testreszabhatósággal, mint valaha. Varázslókirályként vagy halandó bajnokként játszhatsz, aki az Asztrál-tenger különböző birodalmai között utazhat, mindegyiknek saját témája, kihívása és titka van. Alakítsd birodalmadat saját elképzelésed szerint, választva a különböző fajok, kultúrák, tulajdonságok és varázslatok közül. Részt vehetsz taktikai csatákban is seregeiddel és hőseiddel, kihasználva a terepet és a varázslatokat. Akár az összes birodalmat meg akarod hódítani, akár az összes varázslatot elsajátítani, vagy a történeti kampányt követni, az Age of Wonders 4 rengeteg lehetőséget kínál megalomániád kielégítéséhez.

 

 

Hozd létre a saját birodalmad!

 

Az Age of Wonders 4 egyik legvonzóbb jellemzője a birodalomteremtő rendszer, amely lehetővé teszi, hogy civilizációdat minden szempontból testre szabd. Hat faj közül választhatsz (ember, tünde, törpe, goblin, vakond-ember és gyíkfaj), mindegyiknek megvannak a saját erősségei, gyengeségei és egységei. Kultúrát is választhatsz (például feudalizmus, iparosodás vagy kannibalizmus), amely befolyásolja a gazdaságot, a diplomáciát és a társadalmat. Ezenkívül két tulajdonságot is választhatsz (például misztikus tudós, háborús mániákus vagy pacifista), amelyek különböző területeken juttatnak előnyökhöz és hátrányokhoz. Végül megtervezheted uralkodódat külső megjelenését, képességeit és felszerelését, valamint a személyes varázskönyvét. A varázskönyvben több mint 100 varázslat található, amelyeket az egész játék során feloldhatsz és használhatsz, a buffoktól és debuffoktól kezdve a megidézésen és a terraformáláson át. Ezeknek a választásoknak a kombinációja sok szabadságot és változatosságot kínál a játék során.

De ez még nem minden. Fajodat is átalakíthatod erős varázslatokkal, amelyek megváltoztatják megjelenésüket és képességeiket. Például embereidet szárnyas, szent erőkkel rendelkező angyali lényekké változtathatod, vagy goblinjaidat a káosz hordozóivá, lángoló támadásokkal és véletlenszerű hatásokkal. Birodalmadban különböző fajokat is ötvözhetsz, így sokszínű és változatos civilizációt hozhatsz létre. Minden fajnak megvannak a saját preferenciái és véleményei, így össze kell egyeztetned boldogságukat és hűségüket stratégiai céljaiddal. Más frakciókkal is diplomáciai vagy agresszív módon léphetsz kapcsolatba, szövetségeket köthetsz vagy háborút hirdethetsz. Választásaid meghatározzák birodalmad és a birodalom sorsát.

 

 

Fedezd fel a változatos birodalmakat!

 

Az Age of Wonders 4 másik kiemelkedő jellemzője a birodalomfelfedező rendszer, amely lehetővé teszi, hogy különböző világok között utazva különböző témákkal és kihívásokkal találkozz. Kezdheted egy előre elkészített térképpel, amely a történeti kampány része vagy egy kihívásokkal teli térkép, vagy generálhatsz saját térképet véletlenszerű vagy egyéni beállításokkal. A térképek mérete, éghajlata, terepe, erőforrásai és ellenségei változatosak. Néhány térképen különleges elemek találhatók, mint például portálok, föld alatti alagutak vagy lebegő szigetek. Semleges frakciókkal is találkozhatsz, amelyekkel szövetséget köthetsz vagy ellenük harcolhatsz. Ahogy felfedezed a birodalmakat, kincseket találhatsz, amelyek jutalmakat adnak, vagy küldetéseket teljesíthetsz, amelyek elősegítik a történetet vagy bónuszokat adnak. Titkokat is felfedezhetsz, amelyek többet árulnak el a játékvilág történetéről és mitológiájáról.

De ez még nem minden! A birodalmakat is befolyásolhatod a mágiáddal és cselekedeteiddel. Olyan varázslatokat dobhatsz, amelyek megváltoztatják egy régió éghajlatát, terepét vagy élővilágát. Gazdaságodat, kutatásodat vagy hadseregedet is fejlesztheted épületekkel. Eseményeket is kiválthatod, amelyek befolyásolják a hatalmi egyensúlyt vagy a lakók hangulatát. Például elindíthatsz egy járványt, ami legyengíti ellenségeidet, vagy egy fesztivált, ami növeli a morált. Olyan eseményekkel is szembesülhetsz, amelyek megkérdőjelezik döntéseidet és irányultságodat. Például találkozhatsz egy sárkánnyal, aki tiszteletadást követel, vagy egy lázadó vezetővel, aki támogatásodat kéri. A birodalmak dinamikusak és érzékenyek, így minden felfedezés egyedi és elmerülő élményt nyújt.

 

 

Vegyél részt taktikai csatákban!

 

Az Age of Wonders 4 harmadik alapeleme a taktikai csatarendszer, amely során hadseregeidet és hőseidet irányítod a körökre osztott harcok során. Egy hadseregben legfeljebb hat egységet lehet vezetni, mindegyiknek megvannak a saját képességei és statisztikái, illetve legfeljebb három hős lehet benne, akik erősebb egységek, akik szintet léphetnek, felszerelést viselhetnek és varázslatokat használhatnak. A csaták hatszögletű térképeken zajlanak, amelyek tükrözik a birodalom terepét és környezetét. A terep jellemzőit, mint például fedezéket, magasságot és akadályokat, kihasználhatod ellenségeid legyőzéséhez. A mágiát is alkalmazhatod szövetségeseid megerősítésére, ellenfeleid gyengítésére vagy magának a harcmezőnek a megváltoztatására. A legtöbb csata igazi kihívás és busásan megjutalmaz, de egyben stratégiai és taktikai gondolkodást is igényel.

Az Age of Wonders 4 a változatos terep jellemzők mellett nappal és éjszakai ciklust is bevezet, amely jelentős hatással lehet a csatákra. Bizonyos egységek vagy varázslatok hatékonyabbak lehetnek a nap egy adott szakaszában, ami újabb stratégiai réteget ad a harcokhoz. Az időjárás is fontos szerepet játszhat a csata kimenetelében, hiszen bizonyos varázslatok vagy képességek befolyásolhatók az eső vagy hó jelenlétében. Ezek a dinamikus feltételek biztosítják, hogy nincsenek két egyforma csata, és a játékosoknak alkalmazkodniuk kell a folyamatosan változó körülményekhez.

Ezenkívül az Age of Wonders 4 számos egységtípust kínál, mindegyikkel egyedi képességek és tulajdonságok. A távolsági egységek például távolról támadhatnak, míg a közelharcos egységek a közelharci harcban jeleskednek. A támogató egységek gyógyíthatnak vagy erősítő hatásokat adhatnak szövetségeseiknek, és a repülő egységek könnyedén átkelhetnek a nehezen járható terepen. Ostromok is fontos részét képezik az Age of Wonders 4 hadviselésének, ahol a játékosoknak ostromgépeket kell építeniük és városfalakat megmászniuk az ellenséges települések elfoglalásához. A játék tengeri harcot is kínál, lehetővé téve a játékosok számára, hogy hajóflottákat építsenek és irányítsanak a tengerek feletti uralomért.

Az Age of Wonders 4 továbbá átfogó diplomáciai rendszert is kínál, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy szövetségeket kössenek, szerződéseket tárgyaljanak és kémkedjenek ellenfeleik ellen. Más frakciókkal való kapcsolatok kiépítésével értékes információkat, erőforrásokat és akár erőteljes mágikus tárgyakat is szerezhetünk. Azonban a diplomácia kétélű fegyver, hiszen szövetségeseink ellenségekké válhatnak, ha a politikai szélirány megváltozik. A játékosoknak óvatosan kell egyensúlyozniuk diplomáciai erőfeszítéseik és katonai törekvéseik között, hogy biztosítsák helyüket a világban.

Összességében az Age of Wonders 4 taktikai csatái mély és lebilincselő élményt nyújtanak a körökre osztott stratégiai játékok rajongóinak. A sokféle egységtípus, a dinamikus harci körülmények és a diplomáciai és ostromokhoz kapcsolódó stratégiai elemek révén a játékosok számos lehetőséget kapnak a hódítások megközelítésére. Mindezt ötvözve a játék lenyűgöző birodalomépítő és felfedező aspektusaival, az Age of Wonders 4 igazán elbűvölő és varázslatos utazást nyújt a különböző birodalmakon át.

 

 

Elbűvölő és szórakoztató kaland

 

Az Age of Wonders 4 nem csupán a stratégia és a szerepjáték elemek remek ötvözete; ez egy rendkívül szórakoztató és lebilincselő élmény, amely a játékosokat újra és újra visszahívja. A játékmenet mélysége és változatossága, összekapcsolva a játék elmerülő világépítésével, kiemelkedő bejegyzést jelent a fantasy 4X műfajban.

A birodalomteremtési rendszerben elérhető testreszabási lehetőségek a játékosok számára számtalan módot kínálnak az élmény preferenciáik szerinti alakítására, ami minden alkalommal egyedi és személyre szabott kalandot eredményez. Ez a testreszabás a játék varázslatrendszerére is kiterjed, ahol a játékosok kísérletezhetnek a hatalmas mágikus képességek tárházával, hogy felfedezzék az erős kombinációkat és stratégiákat.

Az Age of Wonders 4-ben a felfedezés további olyan aspektus, amely hozzáadódik a játék élvezetéhez. A rejtett kincsek felfedezésének izgalma, a küldetések teljesítése és a játék történetének és hátterének megismerése folyamatosan lekötik a játékosokat, és vágyat ébresztenek bennük, hogy mélyebben belemerüljenek a játék birodalmaiba.

Az Age of Wonders 4 taktikai csatái kihívást jelentőek, de jutalmazóak is, hiszen a játékosoknak a stratégiai tervezés és a helyzet szerinti döntéshozatal kombinációját kell alkalmazniuk a győzelem eléréséhez. A játék dinamikus csatatéri körülményei, mint a nappal és éjszaka váltakozása és az időjárási hatások, minden csata során egyedi és szórakoztató élményt nyújtanak, amelyek próbára teszik a játékosok alkalmazkodóképességét és taktikai rátermettségét.

Ezenkívül a játék diplomáciai rendszere további mélységet és izgalmat ad a játéknak, hiszen a játékosoknak folyamatosan egyensúlyban kell tartaniuk a többi frakcióval való kapcsolatukat, hogy biztosítsák birodalmuk túlélését. Az szövetségesek és riválisok változó természete előre nem látható helyzeteket teremt, amelyek éberen tartják a játékosokat és minden játékmenetet frissnek és izgalmasnak éreztetnek.

Összefoglalva, az Age of Wonders 4 elbűvölő és szórakoztató kaland, amely ügyesen ötvözi a mély stratégiai játékmenetet az elmerülő világépítéssel és a történetmeséléssel. Ez a játék mind a műfaj újoncait, mind a veteránokat kiszolgálja, számtalan órányi élvezetet nyújtva, amikor a játékosok saját birodalmukat hozzák létre, különböző birodalmakat fedeznek fel és epikus csatákban vesznek részt. Ha a fantasy 4X játékok rajongója vagy, az Age of Wonders 4 olyan élmény, amelyet nem szabad kihagyni.

-BadSector-

Pro:

+ Testreszabható birodalom és uralkodó
+ Sokszínű és tematikus birodalmak
+ Kihívást jelentő és jutalmazó taktikai csaták

Kontra:

– Egyes fajok és kultúrák egyensúlytalanok
– Egyes térképek túl nagyok vagy túl zsúfoltak
– Egyes küldetések és titkok ismétlődőek vagy unalmasak


Kiadó: Paradox Interactive

Fejlesztő: Triumph Studios

Stílus: 4X körökre osztott stratégia

Megjelenés: 2023. május 2.

Age of Wonders 4

Játékmenet - 8.7
Grafika - 8.4
Történet - 8
Zene/hangok - 7.6
Hangulat - 8.6

8.3

KIVÁLÓ

Akár az összes birodalmat meg akarod hódítani, akár a varázslatok mestere akarsz lenni, vagy a történet-kampányt követni, az Age of Wonders 4 rengeteg lehetőséget kínál az élvezethez. Ez egy olyan játék, amely jutalmazza a kíváncsiságot, a kreativitást és a kísérletezést. Ha egy varázslatos utazást keresel különböző birodalmakon át, akkor az Age of Wonders 4 neked készült.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu