Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony – Az éjszakai élet császára [RETRO – 2009]

RETRO – Éjszakai bárokat irányíthatunk, droggal, lopott áruval üzletelhetünk, sőt, még ejtőernyős küldetésekben is részt vehetünk a Grand Theft Auto IV egyik legjobb epizódjában, melynek főszereplője Louis Lopez: „Homó” (Gay) Tony jobb keze. Steam Decken az egyik legélvezhetőbb játék a Grand Theft Auto IV és azon belül is ez az anno DLC-ként induló alrész, ezért mi is belevetettük magunkat ebbe a gengszterkalandba.

 

 

A The Ballad of Gay Tony megjelenéséig két, egészen egyedi karaktert is irányíthattunk már a Grand Theft Auto IV világában: Niko Bellic-et, egy szerb bevándorlót, aki egy kelet-európai hajó fedélzetén érkezett Liberty City-be és Johnny Klebitzet, egy vadmotoros banda vezetőjét. A legújabb részben ismét egy érdekes bűnöző bőrébe bújhatunk: Louis Lopezébe, aki az éjszakai bártulajdonos, Tony Prince üzleti partnere és bizalmi embere.

 

 

Az éjszaka forgatagában

 

Louis nem ismer irgalmat, ha üzleti érdekeinek védelméről van szó, sőt, ráadásul még szeret is embert ölni pénzért. Mégis egy igazán összetett és szimpatikus figurával van dolgunk: legalább annyira bírjuk majd, mint az alapjáték hősét: Niko Bellic-et. A dominikai drogkartell egykori prominens tagja még tinédzserként került börtönbe és miután hosszú évek után kikerült onnan, a bártulajdonos Tony Prince segítette talpra állni.

Éppen ezért rendkívül lojális Gay Tony-hoz, de másokhoz is, akiket kedvel: anyagi gondokkal küzdő anyján, régi haverjain, és a többi ismerősének egyaránt segít – persze bizonyos karaktereknek csak jó pénzért.

Így tehát ismét a szokásos Grand Theft Auto küldetéseket kapjuk majd: mindenkinek szüksége lesz a főszereplő karakter segítségére, és Louis – gyakran bosszankodva, vagy egyenesen fogcsikorgatva ugyan – de a legagyamentebb feladatokat is elvállalja.

 

 

Tarantino után szabadon

 

A játék sztorija ezúttal is éppoly elsőrangú, mint ahogy azt a Rockstartól megszokhattuk és már el is várjuk. A szereplők egészen eredetiek és legtöbbjük igazán kacagtató karakter, akár a drogfüggő, homokos Tony Prince-t, vagy Yusuf Amirt, egy arab sejk kövér, ostoba és megalomániás fiát nézzük. Az átvezető jelenetek akár egy Quentin Tarantino film képsorai is lehetnének: mindegyikben zseniális párbeszédeket és remek „alakításokat” láthatunk.

Továbbá maguk a küldetések is sokkal változatosabbak és bizonyos esetekben még izgalmasabbak is, mint amelyekkel az alapjátékban, vagy a Lost and Damnedben dolgunk volt. A szokásos autós akciók mellett például helikopteres légi harcokban lesz részünk, melyek során rakétával kell kilőnünk rivális jachtokat, vagy a rendőrségi helikoptereket, ejtőernyővel fogunk Liberty City felett a levegőben hasítani, illegális bokszmeccseken vehetünk részt, sőt, még „golfozhatunk” is.

Emellett még régi jeleneteket is láthatunk Louis szemszögéből, csakúgy, mint a Lost and Damnedben, úgyhogy ilyenkor nosztalgikus könnycseppeket is ejthetünk. Megkockáztatom, hogy a küldetések még az alapjátéknál is szórakoztatóbbak, a Lost and Damnedben lévőkhöz képest pedig mindenképpen.

 

 

PC-n játsszuk, de ez nem PC

 

A Gay Tony anno DLC-ként jelent meg, ma már Steamen a Grand Theft Auto IV: The Complete Edition része. 10-12 órába kerül, amíg végigviszed a főküldetéseket, ez pedig manapság egy teljes értékű játéknál is szép teljesítmény.

Egyedül a játék grafikája tűnik kicsit már mai szemmel öregecskének – igaz, Steam Decken a kis képernyő miatt nem olyan vészes a helyzet. A kicsit elavult grafikaért bőségesen kárpótol a GTA világ komplexitása, a remek sztori és az izgalmas küldetések.

Ami pedig a Rockstar – manapság, a PC korszakban botrányosnak tűnő – tartalmait illeti: a cég ezúttal sem volt szívbajos a felnőttnek szóló jelenetek terén: Louis-t például az egyik jelenetben orálisan elégíti ki egy régi barátnője, addig, amíg rájuk nem törik az ajtót. Hát okozhat manapság nagyobb örömet, mint amikor középső ujjal bemutatunk a túltolt, irritálóan ostoba PC-nek egy Rockstar játékkal? Ugye, hogy nem?

-BadSector(2009)-

Pro:

+ Kacagtató, szórakoztató, sztori, laza, szerethető főhőssel
+ Az alapjákhoz képest többféle lehetőség és játékélmény
+ Középső ujjat mutat a túltolt PC-nek, woke-nak

Kontra:

– Mai szemmel még Steam Decken is picit idejétmúlt grafika – főleg az átvezetőknél
– Időnként kicsit már túl komolytalan
– Ha élsz-halsz a woke-ért, píszíért, nem fog tetszeni


Kiadó: Rockstar Games

Fejlesztő: Rockstar Games

Stílus: Akció-kaland

Megjelenés: 2009. október 29.

Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony

Játékmenet - 9.2
Grafika - 7.5
Történet - 9.4
Zene/hangok - 9.2
Hangulat - 9.2

8.9

KIVÁLÓ

A Gay Tony nemcsak egyszerűen remek kiegészítő az alapjátékhoz, hanem az egyik legjobb GTA rész is: jól kidolgozott karakterek, zseniális sztori és változatos, izgalmas játékélmény a legfőbb jellemzői.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu