x86S: az Intel túllépne az évtizedes hagyatékain

TECH HÍREK – Az Intel javaslata egy olyan processzor-mikroarchitektúrára utal, ami két régebbi rendszert hagyna hátra.

 

A cég egy olyan „fehér könyvet” (magyarul javaslatot) publikált, amiben összefoglalja, miképp egyszerűsítené a CPU-architektúrát. Eltávolítanák a régi 16-bites és 32-bites támogatást, így a processzor kizárólag 64-bites lenne. Az Intel szerint ezzel jobban optimalizált processzorokat kapunk, amivel a teljesítmény és a hatékonyság egyaránt javulhatna. Az Intel processzorainak elemei az eredeti, 1978-as 8086-osig visszavezethetőek, és mivel azóta szerintük a virtualizációs technológiák eléggé sokat fejlődtek, úgy vélik, elég emulálni a régi szoftverek és operációs rendszerek támogatásához, és nem kell hardveresen ilyen módon bővíteni a CPU-kat.

„Az Intel 64-es architektúrájú tervei a reset állapotból ugyanabban az állapotban jönnek ki, mint az eredeti 8086-os, és egy sor kódátmenetre van szükség a 64-bites üzemmódba való belépéshez. Ha már futnak, ezeket az üzemmódokat a modern alkalmazások és operációs rendszerek nem használják,” mondja az Intel. A cég processzorai tehát „felugranak” az x64-es módba a beindításuk során, nem pedig alapból azon vannak. Csakhogy a 32-bites támogatás elhagyása kissé kérdéses, ugyanis még a Windows 10-ből is volt 32-bites változat (ami tehát a kevesebb mint 4 GB-nyi RAM-mal rendelkező rendszereknek van), de csak a Windows 11-gyel lépte meg a Microsoft a 32-bit elhagyását.

Sok 16- és 32-bites készülék és program van manapság is, így ezeket vagy fejleszteni kell, vagy tesztelni, hogy ezek emulációja megoldható-e. Az x86S processzorok videojátékos szemszögből nézve logikusak, ugyanis így a teljesítmény és hatékonyság nagyobb szerepet kaphatna az egyszerűsített chipnek köszönhetően, és az Intel az áramkörön több területet kaphatna a modern funkciókhoz, csökkenthetik a fogyasztást (amiben sajnos utcahosszra van az AMD jelenlegi CPU-itól!).

Az x86S nem fog egyhamar elterjedni a piacon. Ez a dokumentum egyfajta bemutató, ami a szoftverfejlesztőknek és az iparban dolgozóknak lett szánva, és az AMD-nek közösen dolgoznia kell az Intellel, ugyanis ők az x86-64-ért felelősek, és nem kellene az ökoszisztémát hazavágni. A lényeg az, hogy a jövőben talán jobb órajeleket és alacsonyabb fogyasztást kaphatunk. Talán.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu