Börtön a játékok spoilerezése miatt? Japánban ez a valóság!

Megtörtént az első letartoztatás, amikor valakit azért vágtak rács mögé, mert egy játék befejezését feltöltötte.

 

A JapanToday írt arról, hogy egy ötvenkét éves YouTube-felhasználót, Yoshida Shinobut letartóztattak, ugyanis illegálisan töltött fel videókat a játékokból a YouTube-ra. A nagoyai férfi azzal is hibát követett el, hogy monetizálta a feltöltéseit, azaz reklámok voltak láthatóak a videókban (feltéve, ha nem reklámblokkolóval nézzük azokat). Ha esetleg egy vadonatúj játék (pl. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom) lenne az, ami miatt büntetést kapott, még meg is értenénk, de nem ez a helyzet.

A of Stein;Gate: My Darling’s Embrace-ről van szó. 2011-ben jelent meg, majd 2019-ban újra ki lett adva. Tehát nem kifejezetten új játékról van szó, ám a másik szemszöget se felejtsük: ez egy vizuális novella. Ebből adódóan a játék kiadója, a Kadokawa (ők birtokolják a FromSoftware-t is, őket pedig nem kell bemutatni…) talán joggal állítja azt, hogy a feltöltések spoilereznek, és ezeket megtekintve a nézők kevésbé lennének hajlamosak a játék megvásárlására. Ám Yoshida  a játék anime adaptációjából, illetve egy másik programból, a Spy x Family-ből is feltöltött néhány dolgot!

A JapanToday hozzátette, hogy a YouTube-on gyakori, sőt, egyfajta bevett szokás, hogy az ottani felhasználók videóin nincsenek hirdetések (vagy ha igen, az a YouTube rendszerei által azonosított anyagok miatt, így nem a feltöltőt illetik a bevételek), úgyhogy azok reklámmentesek, vagy minimum nem profitszerzés céljából készültek. A CODA, a japán Content Overseas Distribution Promotion Organization szerint „elvileg” bármilyen játékvideó felhasználásához a jogtulajdonos engedélye szükséges.

De mi van akkor, ha a játék egy nyolcvanas években futó animéből merít ötletet (de annak nem közvetlen folytatása!), és annak fejlesztői már nem léteznek, a kiadó pedig egy másik cégbe olvadt azóta? Ott mégis kitől kellene engedélyt kérni? Egyáltalán, ha nem profitszerzés céljából történnek a feltöltések, akkor miért is kellene mindenért engedélyt kérni? A japán vasszigor a szerzői jog iránt néha átesik a ló túloldalára!

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu