Anyai szeretet – Anyai bérgyilkos csak egy van? Ja nem, kettő…

FILMKRITIKA – A Jennifer Lopez-féle Anya című akcióthriller után, amelyben Lopez egy női bérgyilkost alakított, aki a születése után elszakított gyermekét (aki egy másik családhoz került) kénytelen egy bűnöző bandától megvédeni, most itt van rá nem sokkal a MÁSIK – ezúttal lengyel – Netflix film, ami szinte pont ugyanerről szól! Kisebb költségvetés, „teszkósabb” (de véresebb) akciójelenetek, groteszkebb hangvétel, de a sztori nagy vonalakban nagyjából ugyanaz… Vajon ez a lengyel thriller legalább egy fokkal jobb lett?

 

 

Sok kérdés merül fel a Netflix legújabb lengyel nyelvű filmjével, az „Anyai szeretettel” kapcsolatban. Az előzetesekből egy akciódús thrillerre számítottunk, amelyben egy volt NATO különleges műveleti ügynök édesanyja megpróbálja megmenteni a bűnözőktől elrabolt fiát. De vajon megérte ezt a másfél órát a monitor előtt tölteni?

 

 

Anyák harca

 

Hagyjuk már ezt az örökös női bérgyilkosos sztorit! Valaki mondja el a forgatókönyvíróknak, hogy már százszor láttuk ezt a cselekményt. Ha pedig már „anyázunk”, akkor szerintem még a Jennifer Lopez féle „Anya” című akcióthrillert is nyugodtan meg lehetne nézni e helyett – legalább ott tudjuk, mire számíthatunk.

Az „Anyai szeretet” pedig szinte egy az egyben ugyanez a történet, csak ezúttal lengyel szószban tálalva. Ne értsenek félre, nincs bajom a lengyel filmekkel, de ez a kópia nem lett igazán fantáziadús. Az egész film nagyjából olyan, mint az említett Lopez film olcsó, kelet-európai változata.

 

 

Teszkós akció

 

Az akciójelenetek is a legnagy jóindulattal is átlagosak voltak. Azt hittem, talán itt végre valami izgalmasat látunk, de sajnos csalódnom kellett. Az összecsapások többnyire kiszámíthatóak, a vágások pedig annyira hirtelen és hektikusak voltak, hogy gyakran alig lehetett követni, mi történik a képernyőn. A legrosszabb pedig az volt, hogy a film közben egyszer sem éreztem azt, hogy a szereplők valóban veszélyben lennének.

Míg a másik lengyel thriller: a „Furioza” és más hasonló, a műfajban mérföldkőnek számító amerikai thrillerek képesek izgalmat és feszültséget kelteni a nézőben, az „Anyai szeretet” nem tudott ebben az aspektusban kitűnni – legfőképpen az akciójelenetek helyenként irreális mivolta miatt. Az amerikai AAA filmek közül az Atomszőkét, vagy a John Wick-sorozatot tudnám említeni, amelyek jó példák arra nézve, hogy hogyan lehet nyers és kompromisszummentes akciójeleneteket készíteni, anélkül, hogy azok a valószínűtlenség határára lépnének. Ezek a filmek a valóságos és komoly akciókat a karaktersztori integrálásával hozzák létre, ami valóban feszültséget teremt és izgalmasabbá teszi a nézést.

Az „Anyai szeretet” próbálta ugyanezt megvalósítani, de sajnos nem sikerült neki. A végeredmény valahol a lengyel átiratú B-kategóriás akciófilm és a hiperrealista thriller közötti szürkezónában landolt.

 

 

Kelet-európai, olcsó Kill Bill

 

A film főszereplője, Nina, aki egykori NATO különleges ügynök és édesanya, Agnieszka Grochowska remek alakításában került vászonra. Egyedül az ő játéka és az a sziklaszilárd eltökéltség, amit a karakterével közvetít, volt képes fenntartani a figyelmemet.

Azonban hiába az erős női karakter, hiába a szívbe markolóan drámai történet, ha a szkript maga olyan, mintha egy középszerű akció-képregényből lett volna kiemelve. A drámai és humoros elemeknek harmonikusan kellene egymás mellé érkezniük, de itt sajnos az érkezésük inkább hasonlított egy autóbalesetre.

Szymon Wróblewski karaktere pedig a „szupergonosz” Woltóként egy újabb fejezete a film „édesanyánk egy szamuráj” jellegű túlzásainak. Ha valaki túl sok rajzfilmet nézett a ’90-as években, akkor talán örömmel fogja végignézni ezt a színes és groteszk karaktert, aki kétféle sokkolóval fegyverkezik fel, mintha csak egy képregénylapjairól lépett volna le. De, ha komolyabb akciófilmre számított, akkor Wróblewski alakítása csupán a film egyik sok hiányosságát emeli ki.

 

 

Ünnepi csonka – ha a szülői szerep már nem elég

 

Az „Anyai szeretet” remek alapötlettel és főszereplővel rendelkezik, azonban a forgatókönyv hiányosságai, a rendezési döntések és az akció jelenetek összevisszasága végül azt eredményezi, hogy a film nem tudja kihasználni a benne rejlő potenciált. Ami pedig egy olyan filmnél, mint ez, ahol egy szuperképességek nélküli anya a világ legkeményebb bűnözőivel néz szembe, sajnálatosan elszalasztott lehetőség.

Az „Anyai szeretet” megpróbál szórakoztató, akció-dús thrillerré válni, de sajnos több területen is komolyan hibázik. A túlzottan karikatúraszerű gonosz és a helyenként erőltetett humor inkább csak elvonja a figyelmet a film kezdeti erősségeiről, amelyek így a végére végül teljesen elhalványulnak.

-BadSector-

 

 

 

Anyai szeretet

Rendezés - 4.8
Színészek - 6.1
Történet - 4.6
Látvány/zene/hangok/akció - 5.2
Hangulat - 5.5

5.2

KÖZEPES

Agnieszka Grochowska lengyel színésznő egy akcióthriller főszereplőjeként egész jól helytáll, a film néhol pedig valóban izgalmas és szórakoztató. Azonban a szkript problémái, a rendezői döntések és az akció jelenetek kaotikussága, máshol a röhejes mivoltuk végül elvonják a figyelmet a film erősségeiről.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu