Az HBO Harry Potter sorozata – Szereplők, történet és minden, amit tudni érdemes

SOROZATELŐZETES – Az HBO Max újabb adaptációja a Harry Potter, mint tévésorozat. A varázslófiú életének következő átiratáról minden részletet itt fedezhetsz fel.

 

2023. április 12-én adták hírül, hogy a Maxon (korábban HBO Max) hamarosan debütál az első Harry Potter tévésorozat, aminek minden részletét a rajongók szenvedélyesen követik. A Harry Potter J. K. Rowling hét kötetből álló sorozata, mely hatalmas franchise-t eredményezett, beleértve a spinoffokat, filmeket, színdarabokat, videojátékokat, vidámparkokat és még számtalan mást. A történet jól ismert minden korosztálynak, és bár Harry Potter varázslatos világa az alapműveken túl is szélesedett, az eredeti lenyűgöző történetét soha nem sikerült felülmúlni. Harry Potter a címszereplő varázsló életét követi, aki felfedezi Roxfortot, megtanulja a mágiát, és szembeszáll Voldemorttal.

Harry Potter már a nagyvásznon is bemutatkozott, nyolcrészes filmsorozat formájában, Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermione Granger) és Rupert Grint (Ron Weasley) főszereplésével. Ezek a filmek hatalmas kasszasikerekké váltak, és utat nyitottak a franchise-univerzum előtt. Azonban, mint minden könyvből filmre adaptált történetben, vannak olyan jelenetek és karakterek, amelyek kimaradnak. Az HBO Max Harry Potter tévésorozata lehetőséget teremt arra, hogy a sorozat megfelelő hosszúságban ragadhassa meg a regények terjedelmét. Az HBO sikerei az adaptációk terén azt jelzik, hogy a Max kiváló platformja lesz a kedvelt sorozatnak, és minden bejelentés a közelgő Harry Potter újrafeldolgozásról biztosan izgalmat fog kiváltani.

 

 

Az HBO Harry Potter-sorozata: legfrissebb hírek

 

Bár az HBO április óta viszonylag csendben maradt a Harry Potter tévésorozat aktualitásait illetően, a rebootról Daniel Radcliffe-et, az eredeti Harry színészét, rendre kérdezik. A Variety-nek adott interjújában, melyben a Weird Al: The Al Yankovic Story című film kapcsán kapott Emmy-jelöléséről beszélt, Radcliffe azt mondta, reméli, hogy a Harry Potter tévésorozat kielégíti majd a filmekben csalódott rajongókat. A színész úgy fogalmazott, hogy örömmel várja a nézői élményt, és elismeri, hogy voltak olyan dolgok, amelyeket kivágtak a filmekből, és ami a nézőket felbosszantotta. Az őszinte nyilatkozatát alább olvashatjátok:

„Nézőként nagyon várom. Talán mindenki mással együtt, egy kicsit más szemszögből is élvezhetem majd. Nagyszerű dolog, hogy egy teljesen új generáció is megismerheti a történeteket új formában. Ők tévésorozatként fogják látni, így valószínűleg több időt tudnak szánni rá. Így azok, akik a filmből kivágott részek miatt mérgesek voltak, remélhetőleg végre láthatják a teljes verziót, amire vágytak.”

Az HBO-nak valóban felelőssége, hogy kibővítse a Harry Potter tévésorozat cselekményét. Érthető, hogy időhiány miatt bizonyos szálat ki kellett hagyniuk a könyvekből, de néhány ilyen kihagyás csökkentette a kulcsfontosságú felfedezések hatását, és megfosztotta a mellékszereplőket a fejlődési ívektől. Peeves, a poltergeist teljesen kimaradt, Voldemort és Dumbledore teljes háttértörténete nem került be, és az az ötlet sem, hogy Neville Longbottom lehetett volna az a Kiválasztott. A Dursley-k jelenlétét is elnémították, és Dudley megtérési jelenetét is törölték. Remélhetőleg a Harry Potter tévésorozatban mindezek a cselekményszálak és még sok más is helyet kap majd.

 

 

Az HBO Harry Potter-sorozata hivatalosan megerősítve

 

Az HBO Max 2023. április 12-én közzétett tweetjével a rajongók ünnepelhetik a hivatalos bejelentést, hogy a Harry Potter tévésorozat már készülőben van. Az HBO által megosztott rövid videóban megjelennek a filmekből ismert varázslatosan lebegő gyertyák, amelyek a Roxfort Nagytermét világítják be, a „Harry Potter” szó pedig a sorozat jellegzetes, villámló betűtípusával jelenik meg. A képsorok hátterében pedig az ikonikus varázslóiskola tűnik fel, felette pedig a Max Original logója virít.

Habár ez az első hivatalos megerősítés a Max részéről a Harry Potter tévésorozat kapcsán, sokan már korábban is sejtették, hogy az eredeti Harry Potter-könyvek televíziós újraadaptációja készül. Az írónő, J.K. Rowling körül kialakult viták ellenére nyílt titok volt, hogy a Warner Bros. közel áll egy megállapodáshoz vele. A filmadaptációkat az HBO-t és a Maxot is birtokló Warner Bros. gyártotta és forgalmazta, így mindig is nagy volt a valószínűsége egy sorozat-megállapodásnak.

 

 

Az HBO Harry Potter-sorozatának megjelenési dátuma

 

Az HBO nem szokta siettetni a tévésorozatait, még népszerű franchise esetében sem. A Trónok harca fináléja és a Sárkányok háza premierje között például három év telt el. A Trónok harca jó példája annak, hogyan határozható meg a Harry Potter tévésorozat megjelenési dátuma. A sorozat fejlesztése 2007 januárjában kezdődött, és csak 2011 áprilisában mutatták be. Egy további példa az HBO Max gyártási ütemtervére: a The Last of Us-ot 2020 márciusában jelentették be az HBO Max számára, és a sorozat premierje majd csak három évvel később, 2023. január 15-én volt.

Az HBO Max Harry Potter tévésorozatának mérete és terjedelme valószínűleg azt jelzi, hogy a csatorna még néhány évnyire van a premierjétől. Ha a sorozat a Trónok harcához hasonló gyártási ütemtervet követ, akkor a Harry Potter-rajongóknak még várniuk kell. Ugyanakkor ez azt is jelentheti, hogy szerencsés véletlen folytán a sorozat premierje 2027-ben lesz, pontosan három évtizeddel a sorozat bemutatkozó regényének, a Harry Potter és a bölcsek kövének megjelenése után.

 

 

Az HBO Harry Potter-sorozatának szereplőgárdája

 

Az HBO Max Harry Potter tévésorozatának szereplőgárdáját még nem jelentették be, de az biztos, hogy rengeteg találgatás lesz arról, kik lesznek a Harry Potter újrafeldolgozásának szereplői. A filmekben következetesen legendás angol színészeket válogattak be: Michael Gambon, Maggie Smith, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Gary Oldman, Domhnall Gleeson és Helena Bonham Carter csak néhány a filmekben szereplő díjnyertes színészek közül. A jól ismert forrásanyag és az HBO tapasztalatai azonos színészek újra felhasználásában azt jelzik, hogy a sorozatban valószínűleg ismert nevek is felbukkannak majd.

Radcliffe, Watson és Grint a főszereplők szerepében világhírűvé váltak, és szerencsére a Warner Bros. által a Harry Potter és a bölcsek köve című filmhez választott gyerekekből tehetséges és elszánt fiatal felnőttek lettek, akik tökéletesen megtestesítik a karaktereiket. Ha a Harry Potter tévésorozat hűen követi a könyveket, akkor több gyerekszínészt kell majd megtalálniuk azzal az elvárásal, hogy még évekkel a premier után is képesek és hajlandóak lesznek részt venni. A Harry Potter egy hatalmas univerzum, és a rajongók annyira kötődnek a karakterekhez, hogy a megfelelő színészek kiválasztása szerves része lesz az HBO Max sikerének.

 

 

Daniel Radcliffe a Harry Potter tévésorozatról nyilatkozott

 

Bár a Harry Potter tévésorozatról kevés új információt kaptunk, a nézők számára talán a legégetőbb kérdésre már megérkezett a válasz. A sorozat teljes mértékben újraindításra kerül, és teljesen független a filmes franchise-tól, de a Harry Potter rajongók közül sokan még mindig szívesen látnák Daniel Radcliffe-et a sorozatban. Legutóbb Radcliffe a Csodatevők című film sztárjával, Geraldine Viswanathannal az Accessnek adott interjújában beszélt a Harry Potter tévésorozatról. Radcliffe határozottan kizárta a visszatérés lehetőségét, de kijelentette, hogy nagyon kíváncsi, mit hoz majd az új Harry Potter sorozat szereplőgárdája. A teljes nyilatkozata alább olvasható:

 

„Biztosan nem veszek részt benne. Úgy érzem, hogy nagyon is valószínű, hogy új sorozatra készülnek, ahol Harryt valaki más alakítja majd. Úgy gondolom, nagyon furcsa lenne, ha én is felbukkannék benne. Nagyon izgatott vagyok, hogy mit hoznak ki belőle mások. Az egészet olyasvalamivel hasonlítottam össze, mint a „Sherlock Holmes”. Véleményem szerint a Potter könyvsorozat mindig is több volt, mint egy értelmezés vagy franchise. Szóval nagyon várom, hogy láthassam, hogyan adódik tovább a stafétabot.”

A színész korábbi nyilatkozatai a Harry Potter tévésorozat témájában jóval rövidebbek voltak. Radcliffe többek között azzal a lehetőséggel is foglalkozott, hogy esetleg cameo szerepben feltűnhetne a Harry Potter sorozatban. Sajnos a jelzések szerint erre kevés az esély, ugyanis Radcliffe megjegyezte: „Nem hiszem, hogy benne lennék.” Radcliffe kijelentései alapján úgy tűnik, hogy a sorozatnak semmi köze a filmekhez, amelyekben ő szerepelt, hiszen hozzátette: „Amit olvastam a sorozatról, azt sugallja, hogy teljesen újrakezdik, és furcsa lenne, ha én is megjelennék benne…”. A színész persze bármikor megjelenhetne egy teljesen más karakterként is, hasonlóan ahhoz, ahogyan az eredeti Wednesday Addams karaktert alakító Christina Ricci is szerepet kapott a Netflix ‘Wednesday’ című sorozatában, de Radcliffe varázslójának megformálása talán túl ikonikus lenne.

 

 

A Harry Potter-sorozat újraszereplési kihívásai

 

Bár az új Harry Potter tévésorozat bemutatása izgalmas kilátás, kétségtelen, hogy az HBO számára a Harry Potter karakterek újraformálása lesz az egyik legnagyobb kihívás. J.K. Rowling varázsvilágának karakterei több, mint egyszerűen szerethetőek, és a sorozat neves szereplőinek személye jelentős nyomást gyakorol rájuk. Az HBO számára az egyik legnagyobb kihívást minden bizonnyal az „aranytrió”, Harry, Ron és Hermione újrateremtése fogja jelenteni, akiket Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson tett híressé.

Az HBO újrateremtési kihívásai közé tartoznak az emlékezetes felnőtt karakterek is. A már elhunyt Robbie Coltrane tökéletes hasonmást alkotott Hagrid személyében, és ugyanez igaz az elhunyt Alan Rickman ikonikus Snape alakítására. Dumbledore karakterének újrateremtése is nehéz feladatnak bizonyul, bár vannak aspektusai a varázslónak, amelyeket a filmsorozatban nem fedtek fel, és amelyeket egy új színész felfedezhetne. Emellett Sirius Black szereposztása is várhatóan aggodalmat fog okozni. Új színészek bevonása a Harry Potter sorozatba nehéz feladat lesz, mivel a szereplőknek egyszerre kell megtestesíteniük a leírt karaktereket, miközben meg kell különböztetniük magukat a filmsorozat szereplőitől.

 

 

Az HBO Harry Potter-showjának történetének részletei

 

A Harry Potter filmek hatalmas sikernek örvendtek, és a forrásanyaghoz hű adaptációként szolgáltak. Egy tévésorozat azonban sokkal több időt biztosíthat a mellékszereplők karakterének kibontására, a főszereplők karakterének mélyebb feltárására és a rajongók által kedvelt könyvbeli jelenetek bemutatására, amelyek a filmekben nem kerülhettek bemutatásra. A Harry Potter tévésorozat lehetőséget kínál arra, hogy kijavítsa a Harry Potter filmek néhány hibáját. A filmeknek időkorlátokkal kellett megküzdeniük, ezért néhány karaktert teljesen elhagytak, a sztoriívük rövidült, és a Roxfortban élés mindennapjai is kevésbé kerültek fókuszba a könyvekben leírtakhoz képest.

Míg egy sorozatban van elegendő idő ezeknek a témáknak a kibontására, még nem jelentették be, hány évadot terveznek a Max Harry Potter tévésorozatából, de valószínűnek tűnik, hogy minden évad egy-egy könyvet fog bemutatni. Ez lenne a leglogikusabb, tekintve, hogy minden könyv Harry életének egy-egy évét mutatja be. A filmek a hetedik könyvet, a Harry Potter és a Halál ereklyéi címűt két részre osztották, de ez feleslegesnek bizonyulhat, és a Max a hetedik évadot meghosszabbíthatja, ha több időre van szükségük.

Az HBO már bizonyította, hogy gondosan és tiszteletteljesen adaptálja a forrásanyagokat, így a Harry Potter-könyvek története a Maxon is hű maradhat az eredetihez. Harry útja a magányos árvából a hőssé váló fiúig, aki megmenti a világot Voldemorttól, lesz a sorozat középpontjában, de a varázslat és a csoda apró pillanatai azok, amelyek különlegessé teszik a Harry Potter tévésorozatot. Ezek a pillanatok, amikor Harry és barátai valami igazán csodálatosat fedeznek fel, és egyedülálló élményt nyújtanak a nézőknek, azok, amelyeket a Max show jobban tud a képernyőre vinni, mint eddig bárki más.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu