Mentális betegségek kezelésére is használhatják az Apple Vision Pro-t?

TECH HÍREK – A cupertinói techcég új készüléke orvostudományi szempontból is érdekes lehet.

 

Médiafogyasztás, esetleg produktív feladatok elvégzésére bátran használni lehet majd az Apple Vision Pro AR-headsetet, de eddig nem volt szó arról, hogy az egészségügyben is hasznos masina lehet. A The Information szerint az Apple elkezdett szaglászni akörül, hogy diagnózist állítson fel mentális egészségügyi problémák körül, illetve kezelni is tudja azokat, továbbá monitorozza a készülék képességeit.

Wayne Ma szerint az Apple Vision Pro a depresszió, szorongás, stressz, poszt-traumatikus stresszbetegség esetében is használatos. A kevert valóság-headset a szemkövetésre, illetve a pupillák kitágulására is használható. A külső kamerákkal fel lehet mérni, mennyire van hatás alatt egy személy, vagy miképp fejezi ki érzéseit bizonyos arckifejezéseken keresztül. Ha a headset egy érzéktelen kifejezést azonosítani tud, az egy bizonyos mentális egészségügyi problémára utaló jel lehet. Ezután a készülék képeket és hangokat játszhat le, ami a személy mentális állapotát javítja.

A VR-headseteket már használják arra, hogy diagnózisokat állítsanak fel és kezeljenek PTSD-s betegeket, akik bizonságosan nézhetnek szembe félelmeikkel. Ebből adódóan az Apple tapogatózása nem tekinthető annyira újdonságnak. Az infravörös szemkövető kamerákkal a szemekben az ereket érzékelheti, ami pedig a szívelégtelenséget képes előrejelezni. Gondolták, hogy a Parkinso-kór érzékelését is implementálják, de a megbízhatatlanság miatt az ezzel kapcsolatos terveket lesöpörték az asztalról.

Az egészségügyi tesztelések nem egyenlőek azzal, hogy tömegesen felhasználják így, ugyanis bár képes lehet sikeresen azonosítani a betegségeket, nem lehet orvosi eszközként definiálni, mert előtte súlyos klinikai teszteken kell átesnie, és több egészségüyi szabályzónak is el kell ismernie a készülék tulajdonságait. Néhány Apple-alkalmazott attól is tart, hogy ha a Vision Pro nem működik úgy, ahogy azt a cég hirdeti, akkor a bekövetkező egészségügyi komplikációk miatt sok súlyos per zuhanhat az Apple nyakába…

Még nem tisztázott, hogy a 3500 dollárt kóstáló headset egészségügyi funkciói már az első modellben ott lesznek-e, de ezzel nem játszadozhat az Apple. A tesztelésen áll vagy bukik minden.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu