A kékszemű szamuráj – Nem leszel szomorú szamuráj, ha végignézed ezt a japán bosszútörténetet!

SOROZATKRITIKA – A kékszemű szamuráj minden percében érződik, hogy Michael Green és Amber Noizumi, a férj-feleség alkotópáros, rendkívül jártas és elkötelezett a szamurájfilmek iránt. Ez a magabiztosság és lelkesedés átsüt a képernyőn az első évad nyolc epizódján keresztül. A kékszemű szamuráj Toshiya Fujita Lady Snowblood című női japán grindhouse szamuráj-filmjének, Akira Kurosawa híres ‘Hét szamuráj’ alkotásának, és a műfaj további újabb darabjainak, mint Takashi Miike ’13 bérgyilkos’ művének húrjait pendíti meg.

 

 

Ez a lelkes és profi házaspár nem csak a keleti mozgóképek előtt tiszteleg, hanem egyértelműen rajong a nyugati interpretációkért is, különösen Quentin Tarantino Kill Bill-jéért. Számos film és sorozat próbálkozott már ezen alkotások előtti tisztelgéssel, de ezek többsége kudarcot vallott. Itt például a ‘Battle Without Honor or Humanity’ című Kill Bill zenét is zseniálisan sikerült a filmbe illeszteni, de A kékszemű szamuráj más buktatókat is egy nindzsa ügyességével kerüli el, és a sorozat egyszerre tiszteleg bátran és kreatívan elődjei előtt.

 

 

Ez a bosszú-sztori hidegen tálalva zseniális, egy kis szusival

 

A kékszemű szamuráj a 17. századi Japánban, az Edo-korszakban játszódik, és az említett Kill Billre, valamint az olyan klasszikus szamurájfilmekre emlékeztet, mint Akira Kuroszava alkotásai, csak éppen női főszereplővel. Ebben az időszakban az ország szigorúan zárva tartotta kapuit, különösen a nem japán származásúak előtt. Ez által vált a sorozat hősnője, Mizut (eredeti angol hangja Maya Erskine), kitaszítottá. Mizu, egy japán nő és egy kegyetlen fehér férfi, Abijah Fowler (eredeti angol hangja Kenneth Branagh) lányaként már puszta létezésével is céltáblává válik.

Mizu bosszút esküszik azokon, akik bántották őt és az anyját, ezért férfiszamurájnak álcázza magát, és elindul a bosszúállás brutális és véres útján. Útközben sok új karakterrel, köztük a naiv, de szerethető, feltörekvő tinédzser szamurájjal, Ringóval (Masi Oka hangján), akinek születési rendellenessége, hogy a kézfeje hiányzik, és Taigennel (Darren Barnett hangján), a jóképű, rátarti, de mégis jólelkű, szerethető és nagyszerű harcos, ifjú szamuráj, aki gyerekkorából ismeri Mizut és váratlan kapcsolatot alakít ki vele.

 

 

A kékszemű szamuráj animációs stílusa friss és egyedi

 

Ami rögtön szembetűnik a Blue Eye Samurai kapcsán, az a vibráló, egyedi animációs stílus. Mintha Genndy Tartakovsky Samurai Jackjének és az Arcane-nek keveréke lenne, de mégis valami teljesen újszerű látványt kínál a Netflixen, amely tökéletesen illik a sorozat hangulatához, sőt, még izgalmasabbá is teszi az akciójeleneteket. A harci koreográfia és az akciójelenetek a legjobbak közé tartoznak, akár élőszereplős vagy más animációs produkciókkal összehasonlítva; gyorsak, pörgősek, izgalmasok, elegánsak és tökéletesen összhangban vannak az animációval. Látványos szamurájkardharcok, epikus csatajelenetek és harci edzés betétek tarkítják a sorozatot, és mindegyik izgalmas és meggyőző a látvány tekintetében, amely könnyen magával ragadja a nézőket, még azokat is, akik kevésbé rajonganak az animációs filmekért.

A környezetek sosem unalmasak, mindig történik valami vizuálisan érdekes a képernyőn. Emellett A kékszemű szamuráj bátran kihasználja a 18 éven felüli besorolást. Az erőszak brutális, vérfröccsenésekkel, lefejezésekkel és levágott végtagokkal. Míg más felnőttnek szóló animációs film ezt a besorolást csak trükkökre használja, és a szexuális tartalmakat, az öncélú erőszakot, vagy a káromkodásokat csak olcsó fogásként használja fel, addig a Blue Eye Samurai minden eleme indokolt és hű marad a sorozat koncepciójához. A nyugati felnőtt animáció az utóbbi években izgalmas fejlődésen ment keresztül, eltávolodva a tiszta vígjátékoktól, amint azt olyan sorozatok mutatják, mint a Legyőzhetetlen, a Castlevania, a Primal, az Arcane és a Vox Machina legendája. A kékszemű szamuráj is felkerülhet erre a listára, mint 2023 egyik legjobb új animációs sorozata.

 

 

A kékszemű szamuráj leginkább akkor teljesedik ki, amikor merész és ambiciózus

 

Green, aki olyan nagyszerű filmeken dolgozott, mint a Blade Runner 2049 és a Logan, újra bebizonyítja, hogy mennyire szakértője az ilyen epikus alkotásoknak, ezt pedig A kékszemű szamurájban felesége, Noizumi mellett ismét megmutatja. Minden egyes epizód kiemelkedően dinamikus, miközben a történetvezetés átgondolt és sosem összecsapott. Egy teljesen kiforrott történet bontakozik ki, világos jövőbeli tervekkel a következő évadokra nézve. A tekintélyes szereplőgárdával és részletesen kidolgozott világgal könnyen kaotikussá válhatott volna A kékszemű szamuráj, de szerencsére ügyesen egyensúlyozza az összes cselekményszálat anélkül, hogy túlzottan megterhelőnek éreznénk.

A sorozat csúcspontja mégis az ötödik epizód, A rónin és a feleség meséje című rész, ami világos és kielégítő háttértörténetet nyújt Mizunak, miközben kreatívan meséli el a történetet különböző idősíkokban és egy bunraku bábjátékon keresztül. Manapság gyakori, hogy a nem lineáris történetmesélés unalmassá, szájbarágóssá, vagy zavarossá válhat, különösen egy nyolc epizódból álló sorozat közepén, de a kékszemű szamuráj ezt gyönyörűen oldja meg.

 

 

Minden nyelven tökéletes szinkronmunka

 

Ha angolul nézzük A kékszemű szamurájt, akkor olyan sztárokkal büszkélkedhet, mint a már említett Maya Erskine és Kenneth Branagh, továbbá George Takei, Stephanie Hsu, Ming-Na Wen, Randall Park és Brenda Song. Erskine természetesen tűnik Mizu szerepében, személyisége és karizmája kiválóan átültethető az animációba. A sorozat még akkor is működik, amikor néhány szereplőt a megszokottól eltérően választanak meg, például amikor Park Heiji Shindo hangját kölcsönzi, a nyálas és megbízhatatlan kereskedőnek, aki Abijah Fowler mellett dolgozik, vagy amikor Masi Oka a bohókás és szerethető, de talán tapasztalatlan Ringót alakítja. De azok sem fognak csalódni, akik magyar szinkronnal nézik végig a sorozatot, mert az is nagyon jól sikerült.

Green és Noizumi egy nyerő animációs sorozatot alkottak, amely beváltja a hozzáfűzött reményeket, és izgalmas új világot tár a nézők elé, tele olyan szeretni, vagy gyűlölni való és mégis rendkívül összetett és emberileg is hiteles karakterekkel, akikhez igazán kötődni fogunk. A lélegzetelállító akciójelenetektől a szinte hibátlan animációig ritka egy olyan sorozat, ami már az első évadban ennyire magabiztosan hódítja meg az animációs filmek, a japán kultúra, vagy a szamurájfilmek rajongóit. A nézőket már az első pillanatoktól magával ragadja a sorozat, és a finálé után még többre vágyunk. Reméljük, biztosan jön majd a következő évad, mert szomorú szamurájok leszünk, ha esetleg mégsem.

-Herpai Gergely (BadSector)-

 

 

A kékszemű szamuráj

Rendezés - 9.4
Szinkron - 9.2
Történet - 9.4
Látvány - 9.6
Hangulat - 9.5

9.4

SZÉDÜLETES

A kékszemű szamuráj egy izgalmas és vizuálisan lenyűgöző animációs sorozat, amely teljesen magába szippantja a nézőket egy komplex és magával ragadó japán bosszútörténetbe. Az alkotók, Michael Green és Amber Noizumi, magas színvonalú történetmeséléssel és látványos animációs stílussal tisztelegnek a szamurájfilmek előtt. A sorozat kiemelkedik a karakterek gazdagságával és a szívhez szóló történettel, biztosítva, hogy a nézők a finálé után is további évadokra vágyjanak.

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)