Préda: két teljesen különböző folytatást is kaphat a Disney tavalyi Predator-filmje?!

MOZI HÍREK – A Disney a Préda (Prey) sikere után két ígéretes utat is kijelölt a Predator-franchise számára, és mindkét lehetséges folytatás megtörténhet…

 

 

A Préda (Prey) átütő sikere azt jelenti, hogy a Disney két nagyszerű lehetőséggel rendelkezik az újonnan megörökölt Predator-franchise következő folytatására. Ám úgy tűnik, a stúdiónak nem feltétlenül kell választania. A 2022-es Prey a Predator-sorozat az 1987-es eredeti óta a legközelebb állt a széles körű sikerhez. Nem tudni, hogy a film mennyire szárnyalhatott volna a kasszáknál, ha moziba kerül. Ám streaming-exkluzív kiadása a legnézettebb programként regisztrált az összes platformon az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a megjelenés hetében. (A Mashable adatai szerint.)

Az eredeti Predator-film hatalmas siker volt a 20th Century Fox számára, 98 millió dollárt hozott haza mindössze 18 millió dolláros költségvetésből (a The Numbers után).

A franchise azonban több mint 30 évig küzdött azért, hogy megismételje ezt a sikert. Folytatás folytatás hátán, mégsem tudtak betalálni a kasszáknál. A 2022-es Prédában, amelyben egy komancs harcos száll szembe egy Predatorral 1719-ben, a franchise végre nem egy, hanem két életképes irányt kapott. A film befejező jelenetei egy bizonyos típusú folytatáshoz adják meg a terepet. Azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy a film újraindítsa a franchise-t.

 

A Préda befejezése egy közvetlen folytatást készít elő

 

A Préda közvetlen folytatása nem kérdéses a Disney számára. A streaming-siker mozikba kerülő folytatása könnyen a Predator-franchise eddigi legnagyobb bevételét hozhatná. Ráadásul a filmkészítőknek nem lesz nehéz dolguk a folytatás indoklásával, hiszen a Préda 2 már az első film stáblistáján is szerepel. A stáblista egy gyönyörűen animált összefoglalót mutat be Naru és a Predator harcáról. Ezt az amerikai őslakos közösségek által gyakorolt hagyományos főkönyvi művészeti stílusban mesélnek el.

A művészi ábrázolás azonban nem zárul le Naru Prédabeli utazásának csúcspontjával; ehelyett a szekvencia folytatódik, és a felhőkből leereszkedő három Predator-hajó vészjósló záróképét mutatja be.

A Préda végkicsengéseiben felcsigázott közvetlen folytatás izgalmas szintlépést jelentene az első film tétjéhez képest. Miután Naru alig élte túl az egyetlen Predatorral vívott harcot, most három hajónyi szörnyeteggel kell szembenéznie. Miután kiérdemelte törzsének tiszteletét, kénytelen lenne összefogni az erőiket, hogy egy totális háborúban harcoljanak az idegen fenyegetés ellen. A Prédában Naru bebizonyította, hogy Arnold Schwarzenegger Dutch-ja óta ő a legérdekesebb Predator-franchise főhős. Naru történetének folytatása egy közvetlen folytatással nyilvánvaló következő lépés a franchise számára.

 

Önálló Predator-filmeket is előkészíthet a lezárás?

 

Míg a Prey végkicsengése természetes felvezetést kínál egy folytatáshoz, maga a film is bizonyítja, hogy a korabeli Predator-filmek működhetnek. A Predator-franchise minden egyes része önálló alkotásként működik, új főszereplővel. Az első négy film meglehetősen ismétlődő képletet játszik le, amelyben kemény, modern katona-típusok állnak szemben a Predatorral.

A Préda az első olyan folytatás, amely egy vad lendületet vesz, és több mint 250 évvel az első film előttre utazik vissza, hogy egy egészen másfajta harcost kövessen.

Az esetleges Péda 2 iránti érdeklődés megerősítése mellett a film rendezője, Dan Trachtenberg kifejezte, hogy szívesen felfedezne „néhány különböző dolgot” a Predator-franchise-ban (a Slashfilm után). A film bebizonyította, hogy van érdeklődés arra, hogy a történelem különböző pontjain keresztül nézzük a Predatorokat az emberek ellen harcolni. Tehát, a Predatornak nem kell visszatérnie a modern korba. A Predator-képregények ugyanis évtizedek óta történelmi ellenfelekkel állítják szembe a címszereplő szörnyeteget. Ez a filmes franchise-nak egy újabb folytatásos filmhez olyan helyszínötletek forrása, mint a feudális Japán, a viktoriánus London vagy az első világháborús Franciaország.

Mivel két ígéretes koncepció van a Préda folytatására, nincs ok arra, hogy a Predator franchise ne folytassa mindkettőt. A Predator-filmek sosem igényeltek túlzó költségvetést. A legutóbbi is mindössze 65 millió dollárba került. Ha a franchise zöld utat adna a folytatásnak és egy másik önálló történelmi Predator-filmnek is, egyenként 65 millió dollárért, akkor az összesített gyártási költség alig haladná meg a Prometheus költségvetését (a The Numbers után). Ez a viszonylag szerény összeg kis ár két, gazdag folytatási potenciállal rendelkező filmért. Sőt, miután évtizedekig próbálták visszahozni az 1987-es Predator sikerét, a Préda minden eddiginél ígéretesebb lehetőségeket adott a franchise-nak, kritikai és pénzügyi szempontból egyaránt…

Forrás: The Numbers, Mashable, Slashfilm

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu