Az Nvidia nem akar belépőszintű RTX 4050-es asztali videókártyát

TECH HÍREK – A „zöldek” mentalitásából láthatjuk, hogy az Ada Lovelace architektúrára épülő budget videókártya megvalósítása nincsen az Nvidia tervei között (minden bizonnyal ebből nem tud akkorát szakítani magának a cég).

 

Már korábban is írtuk, hogy laptopokban már ott van az RTX 4050, így legalább arrafelé találhatunk belépő szintű grafikus chipet. (Igaz, valóban alsókategóriás chipet nem látni… a GT 1030 és a GTX 1630 után ray tracinges verziójú kártyát nem láttunk még tőlük!) A Videocardz pedig arról ír, hogy az RTX 4000-es sorozatban sem lesz ilyen model, így továbbra is az RTX 4060 lesz a legalacsonyabb kategória ezen az architektúrán, és ezt a kártyát is érte kritika…

Az RTX 4060 300 dollárért jelent meg (forintban kb. 120 ezer), ami jobb ajánlott fogyasztói ár az RTX 3060 330 dolláros (135 ezres) rajtjánál, de az a pandémia alatt volt, amikor minden PC-s alkatrészért lényegében a fél vesénket kellett odaadni. Az új „hatvanas” alig gyorsabb az elődjénél, és ráadásul még mindig drágább, ugyanis az RTX 4060 továbbra is 300 dollár körüli áron kapható az Amazonon, míg az RTX 3060-asból már 290-ért találunk néhányat. Ez az árkülönbség szinte elhanyagolható. Miért is van ez? Úgy tűnik, hogy az előző architektúrájú, Ampere-alapú GPU-kat az Nvidia olyan kedvező áron értékesíti a gyártóknak, hogy megéri nekik a régebbi kártyákat gyártani, és ezért is mehet még lejjebb ennek az ára.

Ha az RTX 4050-et a laptopokból átemelné az Nvidia (AD107-es GPU, 512-vel kevesebb shader, feleannyi L2 gyorsítótár, eggyel kevesebb memóriakontroller, 96 bites memóriabusz, 6 GB VRAM), és ezt 200-240 dollár között dobná piacra, rögtön bukna a hardver, mert az RTX 3050-nél alig lenne gyorsabb. Ezért lehet áthidaló alternatíva az RTX 3060 (hiába nincs benne DLSS 3!), mert az AD107-es chipet az RTX 4060/laptop RTX 4050/munkaállomásos RTX 2000-es kártyákban így alkalmazhatja,

Szóval nem véletlenül ez a helyzet.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu