Fallout Amazon Prime sorozat – Fedezzük fel együtt a Vault 33 titkait! [VIDEO]

SOROZATELŐZETES – Indítsátok el a Pip-Boys készülékeiteket: itt van végre az Amazon régóta várt Fallout tévésorozatának első előzetese, és első ránézésre lenyűgözőnek ígérkezik. Eddig a Fallout témakörben a legizgalmasabb híreket a videojáték-szektorból kaptuk: Todd Howard, a Bethesda vezérigazgatója időről időre adott betekintést a játék helyszínébe (Los Angeles) és annak a játékokhoz való kapcsolódásába, valamint annak kánon jellegébe. Nézzétek meg ti is elsőként az előzetest, majd közösen elemezzük, mennyire sikerült eltalálnia a játékok atmoszféráját.

 

 

Azok számára, akik nem ismerik a játékokat, de magával ragadta őket az előzetes hangulata, igazi csemege vár rájuk. A Fallout egy alternatív amerikai jövőben játszódik, ahol egy nukleáris háború következtében Amerika egy (jórészt) radioaktív pusztasággá változott. Néhány ember azáltal maradt életben, hogy drága földalatti óvóhelyeken éltek; mások alkalmazkodtak a sugárzáshoz, vagy mutációkon mentek keresztül, hogy a felszínen élhessenek. Az idő múlásával a civilizációk újjáépültek, az emberiség pedig a régi társadalmak romjait használta fel új települések létrehozására. De amennyire a játékok a demokrácia és a háború nagy kérdéseiről szólnak, ugyanannyira a romokban bujkáló, szatirikusan ábrázolt emberi közösségekről is. Egy gyermekvárostól kezdve egy kannibáltelepülésig bármi megtalálható, és ez is a Fallout varázsának része.

Az első előzetesben sok minden tetszik, kezdve a sorozat gyártási dizájnjától a videojátékokból ismert technológiák és lények beépítéséig. De ahogy minden jó előzetes, ez is több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad, tehát lássunk hozzá.

 

 

A Vault 33 halálos titka

 

Amikor a Fallout-sorozatban lezuhantak a bombák Amerikára, a gazdagok és hatalommal bírók a föld alá húzódtak, hogy a Vault-Tec védelmi vállalat által tervezett óvóhelyeken menedéket találjanak a sugárzás és a pusztulás elől. És első ránézésre a sorozat készítői által létrehozott óvóhely lenyűgöző és hátborzongató hasonlóságot mutat azzal, amit a játékosok a játékokban látnak. De a rajongók tudják, hogy a Vault-Tec-nek más tervei voltak ezekkel az óvóhelyeken rekedt emberekkel; gyakran orvosi vagy társadalmi kísérleteket végeztek a túlélőkön, melyek célja a tudományos fejlődés (és a profit) mindenáron való elősegítése volt.

Bár a Fallout univerzumban vannak olyan óvóhelyek, amelyek maximális védelmet nyújtanak a lakóiknak, az első előzetes alapján úgy tűnik, hogy a Vault 33 nem tartozik közéjük. A Vault 33-ból látottak rendkívül erőszakosak: egy brutális összecsapás a hidrokultúrás részlegen, vérfröccsenés egy jukeboxon, és talán a legemlékezetesebb jelenet az előzetesben: egy villával a szemében lévő óvóhely-lakó, aki géppuskát süt el a Vault 33 lakóterületein. Ha egy óvóhelyen erőszakos cselekedetek történnek, akkor nagy eséllyel a Vault-Tec áll a háttérben.

És így kezdődik minden Fallout történet: egy fiatal óvóhely-lakó felszínre indul, hogy válaszokat keressen. Milyen nagyszabású társadalmi kísérletet hajtott végrehajtani a Vault-Tec, ami miatt a túlélők egymás ellen fordultak? Mi a kapcsolat a Vault 33 és a külvilág között (amelyet, ha Michael Emerson hangjából következtetünk, már ismernek a trezorlakók)? És mi áll Chris Parnell egy szemű adminisztrátorának hátterében? Reméljük, hogy idővel választ kapunk ezekre a kérdésekre.

 

Fallout

 

Úgy tűnik, hogy egy fontos főszereplő hiányzik

 

Először is a Fallout rajongóknak izgalmat okozhat a játékok ikonikus páncélzatának akcióban való megjelenése, különösen egy katona és egy yao guai (lényegében egy radioaktív fekete medve-szörnyeteg) közötti harc ígéretével. De a sorozat az Acél Testvériségre (Brotherhood of Steel – a magyar fordítás még nem a hivatalos – a szerk.) való összpontosítása – a sorozatban ábrázolt katonák és tudósok félkatonai szövetsége – érdekes kérdéseket vet fel a Fallout univerzum státuszával kapcsolatban. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük a nemrégiben elhangzott megjegyzéseket, miszerint a sorozat a videojátékokkal együtt kánonnak számít, és hogy a sorozat körülbelül 200 évvel a Fallout idővonalában játszódik.

A játékokban az Acél Testvériség a nukleáris háború közvetlen következményeként, 2077-ben alakult meg, de nem ők az egyetlen hatalmi szereplő Kaliforniában. Az Új Kaliforniai Köztársaság – egy 2186-ban alakult alkotmányos köztársaság – szintén a Fallout univerzum egyik meghatározó politikai entitása, több játékban is szerepel. Sőt, a Fallout: New Vegas, amelyet széles körben a sorozat egyik legjobb játékának tartanak, közvetlenül a két szervezet közötti konfliktusba helyezi a játékosokat az apokaliptikus Nevadában.

Teljesen elképzelhető, hogy a sorozat az első évadban még nem akar belemerülni egy katonai konfliktusba; ez nem feltétlenül közvetíti a Fallout egyedi hangulatát az új közönség számára, és jobb lehet, ha a nézők először hozzászoknak a játékokban megjelenő pseudo-1950-es évekbeli esztétikához és a posztapokaliptikus lényekhez. Tekintve, hogy a megjelenített frakciók a föld alatti bázis lakóira, az Acél Testvériségre és a pusztaság lakóira korlátozódnak, úgy tűnik, hogy a Fallout legalább egyfajta hagyományosabb eredettörténet felé orientálódik. De egy olyan főszereplő bevezetése, aki belső nézőpontot adhat az Acél Testvériségről, számos izgalmas lehetőséget nyit meg arra vonatkozóan, hogy merre vezethet a sorozat.

 

Érdekes egybeesés, hogy egy Fallout 4 rajongó örökölt egy asztalt, amely szinte pont ugyanúgy néz ki, mint az egyik a játékban.

 

Dogmeat: a legjobb kutya a posztapokaliptikus világban

 

A Fallout-sorozat kezdetektől fogva egy színes és bizarr, a ’70-es és ’80-as évek posztapokaliptikus médiájának élvezetes keverékét kínálta nekünk. A Fallout játékok büszkén viselik magukon az olyan filmek iránti szeretetüket, mint az A fiú és a kutyája és a Radioaktív álmok, valamint a Mad Max franchise, és ezek a videojátékok közötti párhuzamok nyilvánvalóak és mélyek. Így, mint minden legfurcsább és legjobb apokalipszis történetben, a Falloutban is gyakran szerepelnek kutyák a kalandok során. Ez az előzetes pedig arra ösztönöz mindenkit, hogy nyissunk helyet a szívünkben Dogmeat új változatának.

Dogmeat a Fallout univerzum ikonikus karaktere. Bár több kutyatárs is viselte már a Dogmeat nevet különböző helyszíneken és időpontokban, a Fallout 3 és Fallout 4 legújabb változataiban a német juhászkutyák segítenek tárgyakat megtalálni a pusztaságban és harcolni az ellenségekkel (a Fallout 4-ben Dogmeat halhatatlanná vált, ami remélhetőleg a sorozatban is megjelenik). Így nagyszerű meglepetés, hogy a készítők prioritást szentelnek egy élőszereplős Dogmeat bevonásának a sorozatba.

Hogyan illeszkedik Dogmeat a történetbe? Nos, a sorozatban Dogmeatet Goggins karakterével összepárosításuk sokat elárul a karakter erkölcsi álláspontjáról. A legideálisabb helyzetben Dogmeatet úgy kezelik, mint Halle Berry kutyáit a ‘John Wick: 3. fejezet – Parabellum’ című filmben, tehát igazi harciállat lesz – a traileren megjelenő ‘radroach’ biztosan nem éli túl a találkozást. Készüljünk fel arra, hogy 2024-ben nőni fog azoknak a háziállatoknak a száma, amelyeket Dogmeatnek neveznek el.”

 

MOZI HÍREK - Az Amazon a videójátékok világának új nagy adaptációjával, a Fallout sorozatával igazi adaptáció-nagyhatalommá válhat...

 

Készülj fel a Poszt-Apokaliptikus Hollywoodra!

 

Bár az előzetes elsősorban Los Angeles posztapokaliptikus megjelenítésére összpontosít – ahol a kíváncsi föld alatti bázislakókat csupán romok és a napfénytől megfakult tájak várják – a középszázadi Amerika befolyása még mindig érzékelhető. A Fallout sorozat egy olyan világban játszódik, amely több alapvető aspektusban különbözik a miénktől, kiemelve a retrofuturizmust, amely a háború utáni Amerika technológiáit és értékeit öleli fel. Bár az előzetesben nem látunk sokat a régi Amerikából, a sorozat ígéretesnek tűnik az új helyszín izgalmas felhasználásában.”

Egyrészt a Fallout sorozat gyakran alakította át a legismertebb amerikai nevezetességeinket figyelemre méltó helyszínekké a játékban; ilyen volt a Fallout 3-ban a National Mall és a Fallout 4-ben a Fenway Park. Nagy valószínűséggel a sorozat alkotói sem hagyják ki a lehetőséget, hogy Walton Gogginsot és társait egy jelentős helyszínre helyezzék, ami azt jelenti, hogy a Fallout legújabb pusztasági enklávéja valószínűleg egy felismerhető Los Angeles-i nevezetességet fog újraértelmezni. És mivel Hollywood imádja filmekben és sorozatokban feldolgozni saját magát, valószínűleg feltételezhető, hogy a filmipar nagy szerepet fog játszani a sorozat által megteremtett világban.

Említést érdemel még az előzetes zenéjének választása: a ‘I Don’t Want To See Tomorrow’ című dal, Nat King Cole előadásában, amely a kubai rakétaválság után két évvel jelent meg. A Fallout sorozat egyik legnagyobb öröme a játékban található rádióállomások, melyek számos órányi klasszikus rádiós slágert és világbeli beszélgetéseket kínálnak. Fontos megjegyezni, hogy a dal kicsit eltér a sorozatban szokásos zenéktől – a ‘I Don’t Want To See Tomorrow’ 1964-ben került kiadásra, ami kissé kívül esik a megszokott 1940-es és 1950-es évekbeli dalokon -, de mégis tökéletesen visszaadja a nukleáris korszak izgalmát és feszültségét. Nat King Cole, aki az 1950-es években saját tévéműsort is vezetett, további utalást jelent a hollywoodi világra.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Forrás: IGN

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu