Brad Pitt 60 évesen is igazi sztár – A tíz legjobb Brad Pitt-film

TOP TÍZ – Brad Pitt karrierjének kezdetétől, a vérszívó szerepétől az Interjú a vámpírral-ban, a számos David Fincher-rel való együttműködésén át, egészen a Manson családdal való összetűzéséig hatalmas sztárrá nőtte ki magát. Következzen hát a hollywoodi szupersztár legjobb munkáinak bemutatása: annak apropójából, hogy Brad Pitt nemrég töltötte be a hatvanadik évét, összeszedtük a tíz legjobb filmjét.

 

 

Brad Pitt egy olyan színész, aki karrierje során számtalan emlékezetes szerepet alakított. Legyen szó drámáról, thrillerről vagy akciófilmről, Pitt mindig képes volt a karakter mélyebb rétegeit feltárni, akár a rá sokszor jellemző szarkasztikus színészi játékával is. Színészi tehetségét többek között a bonyolult karakterek hiteles megformálásával és az intenzív jelenléttel a vásznon bizonyította. Emellett Pitt nemcsak a főszerepekben tűnik ki, hanem a mellékszerepekben is maradandót alkot. Filmjei gyakran társadalmi és emberi kérdésekkel foglalkoznak, amelyek elgondolkodtatják a nézőket. Íme, a lista, amely bemutatja Pitt rendkívüli tehetségét és sokoldalúságát a filmiparban.

 

 

  1. Folyó szeli ketté (1992)

 

A Folyó szeli ketté, Robert Redford 1992-es drámája, számos Oscar-díjra esélyes volt, és meg is kapta a Legjobb Operatőri Munka díját. Ez a novellán alapuló, Montanában játszódó film Paul Maclean, egy lelkész fiának és az akadémikus Norman Maclean (Craig Sheffer) öccsének történetét meséli el. A film egy lenyűgöző életkép a családról, barátságról, szerelemről és veszteségről. Paul, a fiatal újságíró és kedvelt fiú, alkoholproblémákkal küszködik, amelyek áthatják mindennapi életét, miközben testvére tehetetlenül nézi, ahogy öccse egyre veszélyesebb helyzetekbe kerül. Pitt által megformált karakter sikeres, de az ökölharcok és a börtöncellák sem állnak távol tőle.

Van azonban egy hely, ahol Paul Maclean megtalálja a belső békéjét: miközben horgászik Missoula vizein. Horgászbotjával kezében Maclean a zsinórt úgy mozgatja a levegőben és a vízben, mint egy balettáncos a színpadon. A családi hobbijuknak hódolva a Macleanek menedéket találnak bajukban és tragédiáikban, miközben térdig érő vízben állnak a Blackfoot folyóban. A Folyó szeli ketté egy figyelmeztető történet a férfiúi életről és az ember helyéről a világban, bemutatva Pitt korai színészi tehetségét – csábítás és robbanások nélkül.

 

 

  1. 12 majom (1995)

 

 

Pitt első Oscar-jelölését Terry Gilliam 12 majom című sci-fi időutazós thrillerében nyújtott mellékszerepéért kapta. Bár az Oscar-díjat elvesztette, Pitt hazavihette első Golden Globe-ját. Pitt Bruce Willisszel együtt Jeffrey Goines-t alakítja, egy kiszámíthatatlan, dühöngő pszichiátriai beteget egy disztópikus intézményben, aki történetesen a világ első számú virológusának fia, aki agresszív társadalmi aktivistává vált. A film áthallása a COVID-19 világjárvány fényében nyugtalanító, ahol Willis karaktere, a fogoly James Cole az időben utazik, hogy minél több információt gyűjtsön a milliárdokat megölő vírusjárvány kitöréséről.

A 12 majomban a fiatal Pitt egy hol higgadt, hol teljesen kiszámíthatatlan karaktert alakít, aki a csupasz fenekét felfedve és párnákat tépkedve, miközben nem zavarják az olyan meghökkentő dolgok, mint amikor Willis karaktere egy élő pókot nyel le. További részletek derülnek ki Goines motivációiról, ahogy Cole az idősíkok között ugrál. Ahogy Pitt karaktere fejlődik, úgy fejlődik a küldetése is. Ahogy Pitt karaktere fejlődik, úgy alakul át a küldetése is. Miután kiengedik a pszichiátriai központból, Goines átvált a félreértett gazdag gyerek-aktivista szerepre, földalatti akciókat szervezve az állatkísérletek ellen, például kígyókat enged el a szenátus padlóján, miközben apja vagyonának és örökségének hátat fordítva elegánsan értekezik. Csak a film utolsó felvonásában érti meg a közönség Goines szerepét a katasztrofális járványban.

 

 

  1. Égető bizonyíték (2008)

 

Pitt számára nem ismeretlen a híres sztárokkal való együttműködés, ami különösen igaz a Coen testvérek 2008-as sötét komédiájára, az Égető bizonyíték-ra, ahol olyan neves Hollywoodi színészekkel játszik együtt, mint George Clooney, Frances McDormand, Tilda Swinton, John Malkovich, J.K. Simmons és Richard Jenkins. A filmben Chad Feldheimer szerepében láthatjuk: egy állandóan rágógumizó, röhejes frizurájú személyi edző, aki gyermeki naivitással és kíváncsisággal szemléli a világot, ami teljes ellentétben áll a film sötét cselekményével. Pitt és McDormand karakterei egy véletlenül megtalált CD lemezen bukkannak CIA dokumentumokra, ezzel egy szerelmi ügyekkel, gyilkossággal és összevisszasággal teli világba sodródnak.

A film izgalmas cselekménye és a benne jelenlévő erőszakos jelenetek ellenére Pitt Chad Feldheimerként folyamatosan vidám marad, táncolva, ugrálva és barátkozva. Az edzőteremben futópadon ütöget, lazán narancslevet szürcsöl, miközben telefonon zsarol egy szövetségi ügynököt. Feldheimer számára a biciklije biztonsága fontosabb, mint a felelőtlenül elkövetett bűncselekmények, és meglepődik, amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy tervezte. Például amikor megpróbálja lefizetni Osborne Cox ügynököt (Malkovich), aki váratlanul arcon üti. Feldheimer zavartan és fájdalmat érezve hátrál meg, nem értve, miért érdemelte ki ezt a csicskalángost. Az Égető bizonyítékban Pitt egy szokatlan szerepben tűnik fel: egy szeretnivaló, bár néha ügyetlen figuraként, aki rajong a berry blast turmixokért és az iPodját mindig magánál hordja.

 

 

  1. Becstelen brigantyk (2009)

 

Quentin Tarantino a második világháborús időket feldolgozó nagyszabású filmjében, a *Becstelen brigantyk*-ban Brad Pitt egy elit zsidó amerikai katonai egység vezetőjeként tűnik fel, akiknek egyetlen célja, hogy nácikat öljenek a németek által megszállt Franciaországban. Aldo Raine őrnagy szerepében Pitt egy egykori csempész, aki Maynardville-ből, Tennessee-ből származik, és ismert a szókimondó stílusáról. A csapata tagjaitól azt követeli, hogy mindegyikük százzal járuljon hozzá a náci skalpok gyűjtéséhez. Raine-t, a Nagy Füstös-hegység férfijaként, ‘Aldo, az Apacs’ néven is ismerik, de ő nem az egyetlen emblematikus alak a csapatban. Itt van például Donny Donowitz őrmester, akit ‘A Medve Zsidóként’ ismernek (Eli Roth alakítja), aki baseballütővel támadja meg a fasiszta ellenséget.

Pitt által alakított Raine őrnagy nem rejti véka alá a szavait. Nyíltan megveti a Harmadik Birodalmat, gyakran szidalmazva a katonák savanyúkáposzta és schnitzel iránti vonzalmát, mielőtt horogkereszteket vés a foglyok homlokára. Raine ravaszul taktikázik, például mikor veszélyes pincéből menekíti ki csapatát, vagy épp finoman erőszakos módon jár el, amikor egy friss golyósebet nyomogat, hogy megfelelően kezelje a bonyolult helyzeteket. A film egyik legemlékezetesebb jelenete az utolsó felvonásban van, amikor Raine fehér szmokingban próbál meg álcázni magát Enzo Gorlomiként, de kudarcot vall, amikor az olasz szavakat erőteljes tennessee-i akcentussal ejti ki. A *Becstelen brigantyk* nyolc Oscar-díjra jelölték, és Christoph Waltz meg is kapta a legjobb mellékszereplő díját SS. Hans Landa százados szerepéért.

 

Volt egyszer egy… Hollywood - Quentin Tarantino - Sokan tippeltek rá, hogy Cannes-ban lesz a film világpremierje, ezért volt nagy meglepetés, hogy a versenyprogramot közhírré tevő eredeti sajtótájékoztatón nem hangzott el Tarantino 9. rendezésének címe.

 

  1. Volt egyszer egy Hollywood (2019)

 

Tarantino kilencedik filmje, a *Volt egyszer egy Hollywood*, visszarepít a nézőket a ’60-as évek késői Los Angelesébe, ahol Rick Dalton, a hanyatlóban lévő western sztár (Leonardo DiCaprio) igyekszik lépést tartani az egyre változó filmes világgal, miközben küzd a magánéleti problémáival és az alkohollal. Ezzel szemben áll Cliff Booth (Pitt), a nyugodt, magabiztos kaszkadőr, aki klasszikus autót vezet, hawaii ingben flangál, és nem riad vissza semmilyen fizikai kihívástól, legyen az akár a tetőn végzendő munka. Pitt alakítását nagyra értékelték, hiszen elnyerte az Oscar-díjat a Legjobb Mellékszereplő kategóriában. A film maga is Oscar-díjat kapott a produkció tervezéséért, és összesen tíz kategóriában került jelölésre.

A *Volt egyszer egy Hollywood* magával ragadóan mutatja be a hatvanas évek időszakát, ahogy csak egy Tarantino film tudja. Amikor Pitt karaktere, Cliff Booth először találkozik Al Pacino figurájával a híres Musso & Frank Grillben, a Hollywood Boulevardon, ott ül a bárban farmerdzsekiben, zellerszárat ropogtatva a Bloody Mary-jében, mosolyogva és hűvösen. Ez tökéletesen szimbolizálja Booth karakterét, aki egyaránt vagány és keményfiú. Pitt karaktere találkozik egy kaszkadőr koordinátorral is, akit Kurt Russell alakít (utalva Tarantino *Haláli iramban* című filmjére), és még Bruce Lee-vel is összeakad egy stúdiótelepen. A történetben szerepel még Sharon Tate (Margot Robbie) és Charles Manson (Damon Herriman) története is, melynek során Pitt meglátogatja a Manson család farmját. Természetesen a háromórás eposzban helyet kap két látványos verekedés is, amit maga Pitt vív meg Bruce Lee és a Manson család ellen, DiCaprio karaktere pedig a lángszórót is használja.

 

 

  1. Interjú a vámpírral (1994)

 

Hosszú hajával, elegáns öltönyében és sápadt arccal Pitt Louis karakterét formálja meg, aki emberi és vámpíréletét is elmeséli egy kíváncsi újságírónak (Christian Slater) Neil Jordan 1994-es filmjének, az *Interjú a vámpírral*-nak elején. Az Anne Rice regénye alapján készült *Interjú a vámpírral* valószínűleg az a film, amely Brad Pittet a sztárság felé lendítette. A történet Louis életét meséli el, aki visszaemlékezéseiben időutazást tesz a jelenből a 1700-as évekig, egy olyan férfit bemutatva, aki elveszítette csecsemőjét és feleségét a szülés során. Gyászában és a ‘fájdalomtól való szabadulás’ reményében Louis-t megtámadja Tom Cruise által alakított Lestat, egy párizsi vámpír. Miután a Mississippi partján halottnak hagyják, Louis végül elfogadja Lestat ajánlatát, hogy ‘betegségektől és haláltól mentesen’ éljen vámpírként, azáltal, hogy közvetlenül a csuklójából iszik vért.

Louis évszázadokat átölelő életét meséli el vámpírként, beleértve az új-orleansi utazásokat, ahol a páros különböző módon szív vért: Louis eleinte patkányokból, Lestat pedig szép nők mellébe harap miközben szexel velük. Végül a vámpírok egy fiatal lányt, Claudiát (Kirsten Dunst) is befogadnak, hogy csatlakozzon vérszívó családjukhoz. Dunst első jelentős szerepe Golden Globe-díjra jelölést érdemelt. A film végére Louis egy megtört lényként jelenik meg, aki egyetlen emberi vonását, a bánatát őrzi meg. Mint olyan vámpír, aki krónikusan gyászolja az ártatlan áldozatok megölését az életfenntartás érdekében, Louis-t ‘halhatatlan, emberi szenvedéllyel rendelkezőnek’ írják le.

 

 

  1. Blöff (2000)

 

A Guy Ritchie által rendezett 2000-es *Blöff* című filmben Brad Pitt a gengszterek, tolvajok és huligánok sűrűjében találja magát, egy olyan stáb tagjaként, ahol olyan színészekkel játszik együtt, mint Jason Statham, Stephen Graham, Lennie James, Benicio Del Toro és Dennis Farina. A brit szervezett bűnözés, a szerencsejáték és az alvilági ökölvívás veszélyes és kaotikus világában Pitt karaktere, Mickey O’Neil, egy cigánytábor bokszolójaként és ravasz csalóként kerül a középpontba egy 84 karátos gyémántbetörés, számtalan sikertelen bunyó és gyújtogatásos gyilkosság kapcsán. O’Neil egy szemtelen bajkeverő, aki a (néha érthetetlen) beszéd mestere, tetovált testével és arany ékszerek iránti szeretetével kiegészítve pusztaöklű bokszbajnok fizikumát. Mickey gyorsan bizonyítja, hogy több, mint a külső: egy hatalmas embert hajít át egy fapallón, ezzel demonstrálva brutális erejét.

Mickey hamar bebizonyítja, hogy nem csak a külső számít: brutális erejének bemutatásaként átdob egy hatalmas embert egy fapallón keresztül. A Pitt alakításában megjelenő O’Neil egy könyörtelen harcos, aki nagyon szereti az anyját, és azon fáradozik, hogy gondoskodjon családjáról és bosszút álljon, ha a saját környékén okoznak kárt.

 

 

  1. Benjamin Button különös élete (2008)

 

Talán Pitt filmográfiájának legkülönösebb karaktere a címszereplője a Benjamin Button különös élete-ben, egy újabb David Fincher film. F. Scott Fitzgerald, a Nagy Gatsby szerzőjének novellája alapján készült, a film 13 Oscar-díjra jelölték, és három díjat is elnyert: smink, díszlet és vizuális effektek kategóriákban. Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Mahershala Ali és Tilda Swinton remek színészi játéka mellett a film Button történetét meséli el, aki egy idős ember kinézetével és erejével születik, majd visszafelé öregszik csecsemőkorig. Bár a történetet a 2005-ös Katrina hurrikán kezdetén játszódó jelenetek keretezik New Orleansban, Button élettörténete 1918-ban kezdődik Az évek során megbirkózik állapotával, átéli a történelem mérföldköveit, és egy életre szóló partnerrel, Daisy-vel (Blanchett) alakít ki egy romantikus kapcsolatot.

Pitt alakítása a filmben, a CGI és a smink kombinációjával, egy olyan szerepet eredményez, amelyben számos al-karaktert alakított ki. Nemcsak ugyanazt a személyt játszotta különböző életkorokban, de mindegyik életkorban a korának megfelelően ábrázolták fizikailag. Ezt a feladatot tökéletes pontossággal és odafigyeléssel hozta véghez. A Pitt technikai színészi pontossága mellett a Benjamin Button különös élete mestermű, mert az univerzális érzelmeket vált ki – még egy olyan karakter szemszögéből is, akinek élettapasztalata egyedi és összehasonlíthatatlan. A film legfontosabb ellentétei bőségesek: az élet csúcspontjai és mélypontjai, születések és halálesetek, siker és kudarc mind bemutatásra kerülnek Button szokatlan útján és az általa találkozott karaktereken keresztül. Egy tragikus, mégis szívmelengető emlékeztető arra, hogy töltsünk időt azokkal, akiket szeretünk, és legyünk jelen mindvégig.

 

 

  1. Hetedik (1995)

 

Mint a *Harcosok klubja*, a *Hetedik* is David Fincher rendezte, és széles körben Pitt karrierjének egyik legintenzívebb szerepének tekintik. A történet szerint egy héttel a nyugdíjazása előtt, nyomozó Somerset (Morgan Freeman) kész arra, hogy visszavonuljon a rendőrségi munkától. Miközben fiatal társának, nyomozó Millsnek (Pitt) mutatja a köteleket, hogy felkészüljön a káoszból való menekülésre, egy egyedi esettel ajándékozzák meg búcsúajándékként: egy sorozatgyilkos a hét halálos bűnt használja témaként gyilkosságaihoz. A film gyilkosságai a kereszténység által definiált hét főbűnt, a falánkságot, kapzsiságot, restséget, bujaságot, hiúságot, irigységet és haragot képviselik.

A gyilkosságok különösen kegyetlenek és nem a gyenge idegzetűeknek valók (bár mindig csak a tett után mutatják be őket). Vegyük például az első áldozatot, aki a falánkságot szimbolizálja: egy elhízott férfit szó szerint halálra etetik vérzés által. Ez egy csavaros film, amely némi hasonlóságot mutat a későbbi horrorfilmekkel, mint például a *Fűrész* (2004), amelyek a gyilkos igazságérzetét hangsúlyozzák ki. Pitt alakítása a *Hetedik*-ben erőteljes, különösen a film végső felvonásában, amikor a gyilkos, John Doe (Kevin Spacey) a sivatagba vezeti a nyomozókat. Egy kartondobozt találnak, amelynek baljós tartalma Pitt híres sikolyához vezet: „Mi van a dobozban?!?”

 

 

  1. Harcosok klubja (1999)

 

A Chuck Palahniuk 1996-os, azonos című regénye alapján készült David Fincher-féle Fight Club vitathatatlanul Pitt legikonikusabb és legfelismerhetőbb alkotása, mivel Tyler Durden karaktere a kapitalista-állami felvilágosult férfiasság antikapitalista szimbólumaként került át a filmből az általános kulturális köztudatba. Az egyesek által evangéliumként ünnepelt, mások által pszeudo-intellektuálisnak kritizált Pitt és ellenlábasa – akit a hihetetlen Edward Norton alakít – kettészakadt személyiségű kanyargása kiállta az idő próbáját, és olyan filmek sorát idézi, mint A keresztapa (1972) vagy a Sebhelyesarcú (1983). Ne feledd: „A dolgok, amiket birtokolsz, végül téged birtokolnak”.

Tyler Durden szerepében Pitt cigarettával a szájában, napszemüvegben és a védjegyévé vált bőr- és szőrme dzsekiben feszít. A hipermacsó, vadul szexi (Helena Bonham Carter oldalán), csupaszív harcos tökéletesen szembeállítja Norton begombolt, Ikea-katalógusokat kedvelő munkásméh mentalitását. Miközben ők ketten felfedezik kapcsolatuk különös természetét, az erőszakos földalatti harci ringet, amely összehozta őket, és a „Project Mayhem” anarchista terveit, Pitt egyik felejthetetlen jelenetet a másik után adja elő. Legyen szó a Harcosok klubja felfedezéséről és szabályainak ismertetéséről, a „szappan készítéséről” vagy a „biztonság illúziójának” magyarázatáról, a jelenetek összessége megerősíti, hogy Durden talán hosszú ideig Pitt legkedveltebb szerepe marad. Sajnálatos, hogy a film csak a Legjobb Hangvágás Oscar-jelölést kapta meg.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu