Automatic Super Resolution: MI-s felskálázást kap a Windows 11!

TECH HÍREK – A Windows 11 nagy frissítésében olyan felskálázó technológia lehet, amivel szebben nézhetnek ki és stabilabban futhatnak a játékok.

 

Lehet, hogy lesz Windows 12 ősszel, de az is lehet, hogy nem. Valamit a PC-s piac vár (és erről írtunk nemrég), de annyi biztos, hogy a mesterséges intelligenciára szakosodott hardver (NPU; MI-gyorsító) az Intel és az AMD legújabb processzoraiban is ott van, így az MI-vel megsegített applikációk száma is kifejezetten nagy tempóban növekszik. Ebbe beszáll a Microsoft is, és a cég eredményét talán már a Windows 11 24H2-es frissítésében láthatjuk.

A Twitteren PhantomOfEarth posztolt pár képet a Windows 11 26052-es előzetes buildjéről, és ebből kiderül, hogy a Microsoft az Automatic Super Resolutionön dolgozik, és ennek bekapcsolása lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligenciát használva a támogatott játékok stabilabban, nagyobb részletességel futhatnak. Jelenleg nem működik még natívan, de a ViveTool programmal be lehet kapcsolni, és még félkész állapotú a technológia, szóval abszolút nem kifinomult még…

Abból a szemszögből kiváló ötlet ez, ha olyan (mondjuk régi) játékokon használnánk, amik biztosan nem kapnak sem AMD FSR, sem Nvidia DLSS-támogatást. Az AMD is dolgozik egy hasonló módszeren, a Radeon Super Resolutionön, de ez nem igényel MI-re fejlesztett hardvert, és térbeli felskálázási módszert használ. Az Automatic Super Resolution pedig talán a Microsoft Video Super Resolution folytatása lehet (mesterséges intelligenciával javítja fel a lejátszott videó minőségét, és ilyet az Nvidia is bemutatott már).

Még korai véleményt alkotni a funkcióról, de valószínűleg nem fogja leváltani az FSR-t, a DLSS-t, vagy az Intel XeSS-ét. Vagy ott van a képkocka-generálásra használatos (DLSS Frame Generation), ami az Nvidia GeForce RTX 4000-es kártyáiban bújik meg. Ezt sem fogja tudni pótolni a Microsoft, és talán nem is ez a cél, hanem valóban a régebbi játékok felé való nyitás. Vajon melyik játékok lesznek támogatottak? Ezt is hamarosan talán közölni fogja a Microsoft.

Forrás: PCGamer, Microsoft

 

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu