Új Oscar-díj kategóriát jelentettek be – vajon elég ennyi, hogy megmentse a Filmakadémiát?!

MOZI HÍREK – A legjobb szereposztásért járó Oscar-díj 2026-tól kerül majd kiosztásra, de az új kategória bevezetése más területeken is kérdéseket vet fel.

 

 

Az újonnan bejelentett Oscar-kategória nagyszerű kiegészítője az Oscar-díj történelmi jelentőségű listájának. Ám csak a felszínt karcolja a többi szükséges elismerés tekintetében. 2026-tól kezdve az Akadémián új díj és jelölési kategória lesz a legjobb szereposztásért (Best Casting). A 98. Oscar-díjátadó lesz az első, amelyen az új kategória szerepel, és amelyben 2025-től filmek versenyeznek majd.

A legjobb szereposztásért járó díj az első alkalom, hogy az Oscar-díjak új kategóriát adnak hozzá 2001 óta, amikor is a legjobb animációs film kategóriáját vették fel, amelyet először a Shrek kapott a 74. Oscar-díjkiosztón.

Ezzel kiegészítve a díj végre reflektorfénybe helyezi a gyártás előtti folyamat egyik legelfeledettebb területét. Ez minden professzionális film és televíziós műsor szerves részét képezi. A hollywoodi szereposztási igazgatók döntései, megérzései és éleslátása könnyedén eldönthetik, hogy egy tévésorozat vagy film még a forgatás megkezdése előtt meg fog-e valósulni vagy sem. Az új Oscar-kategória régóta várt elismerést nyújt az iparág legjobb casting-szakembereinek. Ezzel a színfalak mögött dolgozó más kulcsszereplők, például a vágók, operatőrök és zeneszerzők munkájához hasonlítja hozzájárulásukat.

A valaha készült legnagyszerűbb filmek közül néhányat a szereposztó személyzet erőfeszítései emeltek ilyen rangos státuszba, többek között, de nem kizárólagosan Christopher Nolan 2023-as együttes zsonglőrködését, az Oppenheimert.

Bár a szereposztás során minden bizonnyal több tényező is szerepet játszik, mint pusztán a szereposztási igazgató belátása, például a rendező befolyása és vonzereje, a kategória egésze megérdemli ezt az új, emelt szintű platformot. A legjobb szereposztásért járó elismerés a győztes együttes összeállításáért felelős embereket ünnepli.

 

Az Oscar-díj kategóriáknak bővülniük kellene a legjobb kaszkadőr- és hang-/Mo-Cap munkáért járó díjakkal

 

Míg a legjobb szereposztás felvétele az Oscar-díj jó irányába tett jelentős lépés, amelyet ünnepelni kell, felvetődik a kérdés, hogy az évek óta tartó érdeklődés ellenére miért nem kerültek még be más, arra érdemes kategóriák. Az a tény, hogy még mindig nincs díj a kaszkadőri munkában elért eredményekért, megdöbbentő. Különösen akkor, amikor a valaha élt egyik legnagyobb hollywoodi színész, Tom Cruise halálmegvető kaszkadőrmutatványokat hajtott végre a Mission: Impossible franchise-ban.

A legjobb kaszkadőrkoordinációért járó, várva várt Oscar-díjat 1991 és 2012 között minden évben javasolták és elutasították.

A kaszkadőrmutatványokhoz hasonlóan a szinkronszínészet vagy a hang- és mozgásrögzítés, két olyan terület, amelyet évek óta elhanyagolnak a díjátadó szezonban. A szinkronszínészi munkát az élőszereplős színészi munkával egyenrangúnak tekintik. Ám a hang- és mozgóképes előadásokat még soha nem jelölték Oscar-díjra a megfelelő színészi kategóriában. Ezek a szerepek jogosultak a versenyre. Azonban összességében nem valószínű, hogy áttörnek a fő színészi szerepek között, annak ellenére, hogy megérdemelnék az elismerést.

Elég kiábrándító például, hogy Andy Serkist még sosem jelölték a legendás Gollam vagy Caesar alakításaiért.

 

A legjobb népszerű film minden év kasszasikereit ünnepelhetné

 

A legjobb kaszkadőrmunka folyamatos javaslata és elutasítása mellett a legjobb népszerű film új javasolt kategóriája sem került még be az Oscar-díjak körébe. Az újonnan bevezetett Golden Globe-díjhoz hasonlóan a Legjobb népszerű film Oscar-díja az év legnagyobb kasszasikerét ünnepelné.

Míg az Oscar-díj történelmileg az év filmes művészi eredményeire összpontosít, a legjobb kasszasiker/népszerű film díjának kizárása kihagyja Hollywood legfontosabb pénzügyi elemét.

A legjobb szereposztás Oscar-díjának 2025-ben történő bevezetése inspirálhatná a legjobb társulat vagy a legjobb szereposztás Oscar-díjának bevezetését is. A jövőbeli Oscarok egyéb lehetséges kategóriái a filmek különböző műfajaira koncentrálhatnának. Mint például a legjobb horrorfilm, a legjobb akciófilm vagy akár a legjobb független film. A horror- és akciófilmek történelmileg a drámák, a musicalek és a történelmi eposzok fölé nőttek a főbb kategóriákban. A kulisszák mögötti munkát is kiemelhetnék az Oscar-díjjal. Például a rendezőasszisztenseket, akiknek 1932 és 1937 között volt díjazásuk.

Forrás: Variety

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu