A Sony és a Nintendo is nagyot zakózott a tőzsdén!

Mindkét cég számára rosszul indult a hét, ugyanis a részvényeik értéke számottevően csökkentek.

 

Miután olyan pletykák bukkantak fel, hogy a Nintendo Switch utódja csak 2025 elején jelenhet meg, a tokiói tőzsdén a nagy N részvényei mínuszban zártak. Eleinte 8,8%-os csökkenést láthattunk, de végül az értékük 5,8%-kal romlott. Az előző héten, amikor úgy tűnt, hogy a Switch utódjával kapcsolatos hírek kapcsán reménykedett a piac, 8874 yenes (21260 forintos) rekordmagasságra is felment a részvény, de ez manapság már 8410-re csökkent. Bár a Nintendo számára ez továbbra is magas, csökkenésnek nevezhető.

Kato Mio, a LightStream Research elemzője szerint a csökkenés folytatódhat, ha a Nintendo valóban visszatartja 2025-ig a Switch utódját, miközben a játékkínálatát is valamelyest elhanyagolja 2024 során. Kato szerint egyre több új részvényvásárló van, akik nem nagyon ismerik a Nintendo nevét, és türelmetlenül várják a cégtől, hogy látható számokat publikáljon. A következő üzleti év elég rosszul kezdődhet, ha a játékokat elhalasztják, ugyanis a jelenlegi hardver, a Nintendo Switch felett lassan eljár az idő (márciusban lesz 7 éves). Robin Zhu, a Bernstein elemzője pedig nyugalomra int: a csökkenés szerinte a befektetőknek jó alkalom a részvényvásárlásra, mert a következő generációs hardver bejelentése talán márciusban megtörténhet.

A Sony is csökkenést tapasztalt, miután a március végéig tartó üzleti évben nem 25 millió, hanem csak 21 millió PlayStation 5 boltokba szállítását jelez előre. 8,4%-os mínusz, ami a nap végére 6,5%-os lett. A csökkenésben a Sony videojátékos ágazatának üzemi árrésének az egy évvel korábbi 9-ről 6%-ra való csökkenése is szerepet játszott (2021 utolsó negyedévében ez még 12-13% volt). A CNBC a FactSet adataira építve kalkukált, és úgy számolt, hogy a csökkenés miatt a Sony értékéből kb. 10 milliárd dollár szállt el.

Atul Goyal, a Jefferies részvényelemzője azt mondta, hogy a PlayStation 5-ös előrejelzés redukálása nem volt annyira negatív hatású mint amennyire az alacsony üzemi árrés volt. 12-13% volt négy éven át, és a 6% emiatt hatalmas csalódás, mert kb. egy évtizede nem volt ennyire alacsony. Úgy látja, hogy inkább növekednie kellett volna kb. 20%-ra a digitális játékeladások, továbbá a PlayStation Plus miatt (utóbbin az árrés kb. 50%).

Mindkét cég esetében kissé visszafogott lesz az idei év.

Forrás: VGC, VGC, Bloomberg, CNBC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu