Akár 195 milliárd forintos bírságot is kaphat az EU-tól az Apple!

TECH HÍREK – 500 millió eurós bírságot is kiróhat az Apple-re az Európai Unió, de ez meg sem kottyanna a cégnek (33,9 milliárd dollár profit az előző negyedévben)!

 

2019-ben nyújtott be egy panaszt a Spotify, és ennek érett meg most a gyümölcse. Az EU úgy gondolja, hogy az Apple kihasználja a hatalmát és trösztellenes üzleti gyakorlatokat vet be, hogy a riválisokat (így a Spotify-t is) kordában tartsa. Ha a vizsgálat során a cupertinói techóriást bűnösnek találják, 500 millió eurót, azaz közel 195 milliárd forintot kellene bírságként fizetni!

A Spotify panasza arról szólt, hogy a havi előfizetési díjat meg kellett növelnie, hogy ebből fedezni tudja az Apple App Store-on való maradás költségeit (azaz az Apple 30%-os haszonkulcsára panaszkodott). Ezzel az a faramuci helyzet született, hogy a Spotify-nak több pénzt kellett elkérnie az előfizetőktől, mintha az Apple Music szolgáltatására fizettek volna be. Ezzel a két szolgáltatás közötti versengés nem volt teljesen tiszta, ugyanis az Apple az App Store-os költségeket nem szabja ki a saját Music szolgáltatására, így azt olcsóbban kínálta a riválisnál. Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója azt állította, hogy az Apple egyszerre van a pályán játékosként, továbbá bíróként is tevékenykedik…

A Financial Times öt, a vizsgálat részleteit pontosan ismerő személy vallomása alapján azt írta, hogy a nyomozás eredményét március elején közölheti az EU, és az Apple bírságot fog kapni. Egy olyan határozat is születhet, miszerint az Apple megsértette az EU törvényeit az App Store szabályzatával, elnyomva a versengést. Emiatt tiltást kaphat a cég: nem akadályozhatja meg a zenestreamelő szolgáltatókat, hogy tanácsokat adjanak egy jobb ajánlatra az App Store-on kívül, így átugorva az appon belüli (30%-os haszonkulcsos) mikrotranzakciókat is.

Hannah Smith, az Apple szóvivője szerint az App Store segített a Spotify-nak abban, hogy Európában éllovassá váljon, és reméli, hogy a vizsgálat nem vezet eredményre. És ezt aközben halljuk, hogy az Apple-nek a digitális piacra vonatkozó törvények miatt meg kell nyitnia az EU-ban az App Store-t.

Forrás: WCCFTech, Financial Times

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu