PlayStation Portal – Remek PS5 streamelt játékélmény, de vajon megéri a 90.000 Ft-ot?

TECH TESZT – A Sony az elmúlt évek során a legkeresettebb játékkonzolokat piacra dobva, a hordozható eszközök piacán kevésbé volt sikeres. A 2004-ben bemutatott PlayStation Portable vizuális mérföldkövet állított fel, amelyet sokan korábban lehetetlennek tartottak, mégis végül a Nintendo DS, mint kevésbé erős, de innovatívabb készülék árnyékában maradt. A Sony a PlayStation Vita-val 2011-ben újra megkísérelte meghódítani a hordozható játékpiacot, egyszerűbb fizikai adathordozóval, PS3-szintű grafikával és érintőképernyős, valamint mozgásérzékelős vezérléssel. Bár kultikus követői táborra tett szert, a fejlesztői támogatás gyorsan csökkent.

 

A PlayStation Portal esetében a Sony egy merőben új utat választott a hordozható játékok terén. Az először a PS3-on bemutatott Remote Play funkcióra építve, az új PS5 kiegészítő kifejezetten a konzolról való játékok streamelésére lett kifejlesztve. Nem számít, hogy otthon van-e vagy távolról szeretne hozzáférni: a világ bármely pontjáról elérheti konzolját, feltéve, hogy a kapcsolat sebessége megfelelő.

A PlayStation Portal abban tér el a számítógépen vagy mobil eszközön keresztüli Remote Play használattól, hogy egy teljesen funkcionális DualSense vezérlőt biztosít, ugyanazzal az előrehaladott haptikus visszajelzéssel és adaptív ravaszokkal. Az érintőpadot egy 8 hüvelykes LCD érintőképernyő helyettesíti, amely 1080p natív felbontást és sima 60Hz-es frissítési frekvenciát nyújt. További funkcióként a PlayStation Portal két belső hangszóróval, egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval az audióért és egy mikrofonnal is rendelkezik.

Kb. 90.000 Ft.-os árcímkéjével minden bizonnyal érdemes lehet azok számára, akik egyetlen televízióval rendelkező otthonban élnek, vagy szeretnék kedvenc PS5 játékaikat az ágyban játszani. A házon kívüli használat során az internetkapcsolat sebessége határozza meg, mennyire lesz élvezetes a PlayStation Portal élménye. Mindenesetre, mint kizárólag Remote Play funkcióra tervezett eszköz, ez az egyik legjobb módszer a PS5 játékok hordozható formában való élvezetére.

A PlayStation Portal tesztelése során, ami eddig öt napot ölelt fel napi rendszerességgel, egyértelművé vált számunkra, hogy a készülék kiváló kezelhetősége és vibráló kijelzője különösen előnyös a PS5 játékok streamingjére távolról, a televíziótól elszakadva. Ennek ellenére a funkcionalitásának bizonyos korlátozottsága miatt nehézkessé válik az eszköz mindennapi PlayStation játékosok számára való teljes körű ajánlása. Ráadásul, hasonlóan a PS5 piacra kerüléséhez, a Portal készülékek folyamatos rendelkezésre állása is inkább csak álom maradhat. Mindezek ellenére számos vonzó aspektusát fedeztük fel a PlayStation Portalnak.

 

TECH HÍREK - A Sony bemutatta a PlayStation Portal-t. Ez a kézikonzol, amit korábban a Project Q néven ismertünk. Az is kiderült, hogy pontosan mennyibe fog kerülni...

 

A remote play ideális használata

 

A Remote Play szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy játékokat streameljenek közvetlenül a PS5-ről, lokációtól függetlenül. Ez a funkcionalitás laptopokon, asztali számítógépeken, okostelefonokon és tableteken egyaránt elérhető, és különféle vezérlőkkel is kompatibilis. Ennek fényében felmerül a kérdés: Mi indokolná valakinek egy olyan eszköz birtoklását, amely egy már létező alkalmazást futtat? A PlayStation Portal, ami kifejezetten a Remote Play számára lett kialakítva, több olyan előnyt kínál, amelyek megkülönböztetik és a legjobb választássá teszik ezen szolgáltatás igénybevételére.

Az egyik legfőbb előny a PS5 DualSense vezérlőjének tökéletes integrációja, amely magában foglalja a hagyományos PlayStation gombkiosztást, a vállgombokat, és az adaptív ravaszokat. A PlayStation, Megosztás és Start gombok, valamint egy némítógomb az integrált mikrofon számára, és az ugyanolyan lenyűgöző haptikus visszajelzés, amit egy standard PS5 kontroller nyújt, szintén megtalálható. Az érintőpad funkcióit érintéssel vagy gesztusokkal pótolva a felhasználók egy igazán lenyűgöző PS5 élményt élhetnek át útközben.

A PS Portal további előnye, hogy nem igényel annyi feldolgozási teljesítményt, mint egy átlagos laptop, okostelefon vagy tablet, ezáltal jelentősen hosszabb akkumulátor-élettartammal büszkélkedhet. A Sony állítása szerint egyetlen töltéssel a készülék körülbelül hét-tíz órán át használható. Egy teljes töltési ciklus a készülék teljes lemerülésétől számítva nagyjából két órába telik, ami összehasonlítva a modern mobil eszközökkel, teljesen elfogadható.

Azonban a Portal hatékony használatához stabil Wi-Fi kapcsolat szükséges. A Sony szerint a készüléknek legalább 5Mbps sebességű Wi-Fi kapcsolatra van szüksége a megfelelő működéshez, bár 15Mbps a javasolt.

 

 

Gyönyörű 8 hüvelykes LCD képernyő és szuper hangszórók

 

A PS Portal szemet gyönyörködtető 8 hüvelykes LCD képernyője és megbízható belső hangszórói kiemelkedő élményt nyújtanak a játékok streamelése során. A készülék támogatja a legfeljebb 1080p felbontást és 60 fps sebességet, ami bizonyos esetekben visszalépésnek tűnhet a Sony által dicsért jelenlegi generációs 4K/120Hz képességekhez képest. Azonban az 8 hüvelykes LCD képernyő kiválóan kihasználja e korlátokat.

A pixelminőség lenyűgöző a PS Portalon, és a játékok, mint például a Spider-Man 2 vagy a Gran Turismo 7, fantasztikusan néznek ki, amikor az internetsebesség stabil. A színek élénkek és tiszták, a feketék mélyek, és a fényerő is megfelelő ahhoz, hogy a képernyő világos nappali fényben is jól látható legyen. E tekintetben a PS Portal sok mobiltelefont és tabletet felülmúl, különösen PS5 játékok streamelésekor.

Azonban, ha a Wi-Fi kapcsolat gyenge, a kiváló képminőség ellenére a kép pixelesedése kiábrándító lehet.

 

 

Bármilyen Wi-Fi kapcsolaton működik

 

A PS Portal otthoni használata, ahol a PS5 található, ideális, de a készülék a világ bármely pontján Wi-Fi kapcsolaton keresztül használható, ami nagyszerű lehet kevésbé ideális helyzetekben. Tesztelésünk során otthon észleltük a legstabilabb kapcsolatot, de az irodában, barátoknál vagy egy megfelelő Wi-Fi-vel rendelkező Airbnb-nél való tartózkodás során is megmutatkoznak a hordozhatóság előnyei, bár néhány problémát is tapasztaltunk ezzel kapcsolatban.

Lenyűgöző, hogy egy irodában ülve játszhatunk a Ratchet & Clank: Rift Aparttal. A PS Portalon keresztül nem csak a PS5 játékok elérhetők, hanem letölthető PlayStation, PS2 és PS4 játékok is futtathatók, amelyek a Sony legújabb rendszerén érhetők el. Ez egy jelentős és sokrétű játékkatalógust kínál útközben.

Mégis, ha a Wi-Fi kapcsolat gyenge, vagy egyéb Wi-Fi problémák merülnek fel, a Portal hasonlóan laggolhat vagy a kép széteshet, ahogy azt a PS Vita Remote Play esetében is tapasztalhattuk.

 

TECH HÍREK - A Sony egyik vezetője szerint a készülő PlayStation Portal távoli lejátszó perifériát még véletlenül sem a Nintendo Switch konzol riválisának szánják...

 

Mi az, amit nagyon hiányoltunk?

 

Először is, hiányzik a Bluetooth vagy harmadik fél általi fejhallgató támogatás. A Sony a saját vezeték nélküli fülhallgatóját, a Pulse Explore-t ajánlja a PS Portalhoz. A Bluetooth hiánya miatt más fülhallgatók nem kompatibilisek a PS Portallal a bevezetéskor. Ez valóban fogyasztóellenesnek tűnhet. Még átalakítón alapuló fülhallgatók sem használhatók az USB-C töltőporton keresztül. Továbbá, 200 dollár plusz kiadása csak azért, hogy vezeték nélküli fülhallgatóval játszhassunk, megemeli a Portal és a Pulse Explore fülhallgató együttes árát, ami így magasabb, mint egy Nintendo Switch-é.

Másodszor, hiányzik a felhőalapú vagy nem játék streaming is. A PS Portal kiválóan streameli a PS5 merevlemezén található játékokat, amennyiben a kapcsolati sebességek megfelelőek, de ennyiben ki is merülnek a képességei.

Az egyik legnagyobb csalódást a PS Portallal kapcsolatban az jelenti, hogy a felhasználók nem streamelhetik a PlayStation Premium játékokat. Ez azt jelenti, hogy a PS3 játékok nagy része nem játszható a készüléken. Figyelembe véve, hogy a Portal elsősorban egy streamelésre szánt eszköz, a PS Premium támogatásának hiánya különösen meglepő. A Sony felhőalapú játékai már így is elmaradnak az Xbox Game Pass által kínálttól, és a PlayStation Portal lehetett volna egy eszköz annak bemutatására, hogy milyen fontos a szolgáltatás. Remélhetőleg a Sony kiad frissítéseket, amelyek lehetővé teszik a prémium szolgáltatásból származó játékok streamelését, mivel ez jelenleg egy elszalasztott lehetőségnek tűnik.

A Portal továbbá nem képes videóalkalmazásokból, mint a YouTube és a Netflix, streamelésre, így a hordozható rendszer hiába is Android-alapú, de nem használja ki az operációs rendszer adta lehetőségeket. A PS5-től való streamelésen túl a PS Portalnak nem sok más felhasználása van. Néhány felhasználó számára jobban megérheti egy olcsóbb okostelefon-vezérlőt, mint a Backbone One vagy a Turtle Beach Atom beszerezni, vagy egy DualSense vezérlőt párosítani a saját eszközükkel. Az adaptív ravaszok ugyan nagyon menők a játékokban, de nem kulcsfontosságúak az általános játékélmény szempontjából, legalábbis nem annyira, mint az okostelefonok, tabletek és laptopok által kínált szélesebb körű lehetőségek.

 

 

A Wi-Fi kapcsolat sajnos nem „mindenható”

 

A PS Portal használata során felmerülő egyik legnagyobb kihívás a belső webböngésző hiánya. Ez különösen problémás lehet olyan helyzetekben, mint amikor egy hotelben szeretnénk csatlakozni a Wi-Fi-hez, ahol a hálózathoz való kapcsolódás webböngészőn keresztüli autentikációt igényel. Ebben az esetben a PS Portal használhatatlanná válhat, hiszen nem képes kezelni ezt a típusú bejelentkezési folyamatot.

A Sony sosem hirdette az eszközt úgy, mint amelyiket bárhová magunkkal vihetjük, és mindenhol zökkenőmentesen használhatjuk. Saját tapasztalataink alapján a legtöbb időt az otthoni használat töltötte ki, leginkább ágyban való játékra korlátozódva, amíg Anikó a tévét nézte. Az irodai Wi-Fi hálózaton tett próbálkozásaink, noha otthonunktól több mint tíz mérföldre található helyen, játszható élményt nyújtottak, bár nem mindig a legideálisabbat. Ezzel szemben a nyilvános Wi-Fi hálózatokon, mint amilyen egy McDonald’s-ban elérhető, végzett kísérleteink nem koronáztak sikerrel.

 

 

Csak natív streamelésre jó, de abban szuper – ha jó a wifid

 

A PlayStation Portal valódi erőssége a natív PS5 játékok streamelési képességében rejlik, amennyiben stabil Wi-Fi kapcsolat áll rendelkezésre. Az eszköz 1080p felbontású LCD képernyője kiemelkedő pixelminőséget biztosít, amely lenyűgöző vizuális élményt nyújt a streamelés során, figyelembe véve a technikai korlátokat is. Az akkumulátor hosszú élettartama és a távoli játékletöltés képessége kényelmes és gyakorlati előnyöket nyújt, tovább növelve az eszköz használhatóságát.

Ezen felül a PS Portal különleges élményt kínál a PS5 tulajdonosok számára a Remote Play funkción keresztül, egy dedikált eszközzel, amely kiemelkedik a hordozható játékpiac többi résztvevőjétől, mint például a Nintendo Switch. Az eszköz hordozhatósága és a stabil Wi-Fi kapcsolatok melletti teljesítménye lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy otthonuktól távol is hozzáférjenek a PS5-ön tárolt széles körű játékokhoz, élvezve a kiváló minőségű játékstreaming élményt.

Az eszköz sajnos nem tökéletes, és több jelentős hiányossággal is rendelkezik. Például a Bluetooth kapcsolat hiányának köszönhetően korlátozottak az audió beállítási lehetőségek, ami arra kényszerítheti a felhasználókat, hogy a Sony által kínált, viszonylag drága Pulse Explore fülhallgatót válasszák. Továbbá a PS Premium, YouTube és Netflix szolgáltatásokhoz, valamint a webböngészőt igénylő Wi-Fi hálózatokhoz való csatlakozás hiánya csökkenti az eszköz sokoldalúságát, különösen ha azt azokkal a multifunkcionális eszközökkel hasonlítjuk össze, mint az okostelefonok vagy tabletek, amikhez külső vezérlők is csatlakoztathatók.

Ennek ellenére a PlayStation Portal mégis tanúbizonysága a Sony szilárd elkötelezettségének a Remote Play élmény folyamatos fejlesztése mellett. A Sony által a jövőben tervezett frissítések, mint például a streaming lehetőségek bővítése vagy a webböngésző funkció hozzáadása, újabb érdeklődést válthatnak ki. A jelenlegi állapotában a Portal különösen vonzó lehet azok számára, akik kifejezetten a Remote Play funkcióra szeretnének koncentrálni, de a piaci vonzerejét jelentősen befolyásolják ezek a korlátozások.

-Herpai Gergely (BadSector)-

 

 

 

PlayStation Portal

Dizájn - 7.1
Funkciók sokrétűsége - 4.2
Ár/funkcionalitás - 6.8
Játékélmény - 7.8
Képernyő - 8.2

6.8

KORREKT

A PlayStation Portal a PS5 játékok távoli lejátszásának kényelmes módját kínálja, lenyűgöző képernyővel és irányítással, de korlátozott funkcionalitása és magas ára miatt nem mindenki számára jelent értéket. A stabil Wi-Fi kapcsolat elengedhetetlen a zökkenőmentes élményhez, míg a szolgáltatások és a Bluetooth támogatás hiánya korlátozhatja a felhasználási lehetőségeket. Az eszköz elsősorban a dedikált PlayStation rajongóknak ajánlott, akik nem bánják a korlátokat a PS5 játékok hordozható elérhetőségéért cserébe.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu