Rise of the Ronin: a harci fejlesztői napló [VIDEO]

A Team Ninja ezúttal a harcokról beszélt részletesebben nem csak egy videóban, hanem a PlayStation Blogon.

 

A 90-es évek közepe óta a Team Ninja fejlesztői folyamatosan dicséretet érdemelnek a precíz, kielégítő harcért (erre jó példák a Dead or Alive franchise dinamikus harcrendszere vagy a Ninja Gaiden villámgyors küzdelmei). A stúdió célja, hogy a Rise of the Roninban folytassa és bővítse a kielégítő közelharci mechanika örökségét. A játék lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a japán Tokugawa-sógunátus utolsó napjaiban, a Bakumatsu-korszaki Japánban játszódó történetben közelharci fegyvereket és lőfegyvereket kombináló különböző játékstílusokat használva élvezzék a könnyen hozzáférhető, de mély harcrendszert. Ennek során elszívják az ellenség Ki-jét, elsajátítják a harci készségeket, és többféle harci stílusban is jártasak lesznek. Keverjük ezeket a saját megközelítésünk fellelése érdekében.

A Rise of the Roninban a Team Ninja a jellegzetes harci akciót katanákkal, lándzsákkal, más közelharci fegyverekkel és távolsági fegyverekkel, például lőfegyverekkel kombinálja. Roninként e két fegyvertípust használó ellenfelekkel fogunk megküzdeni. Az alapvető harci stratégia a közelharci támadások végrehajtását jelenti a négyzet gombbal, az ellenség támadásaitól való védekezést pedig az L1-gyel (védekezés) és a kör gombbal (kitérés) tehetjük meg. Amikor az ellenségünk Ki-je teljesen kimerül, sebezhetővé és cselekvésképtelenné válik, így könnyebb lesz hatalmas sebzést okozni kritikus találatokkal. Hasonlóképpen, amikor a sajátunk fogy el, átmenetileg képtelenek leszünk támadni vagy futni, ezért harc közben figyelni kell rá.

Ha félelmetes ellenfelekkel kell szembenézni, a Countersparkkal (ellenszikra) a hatékony hárítás és a harci képességek használata csökkentheti a maximális Ki értéküket, így könnyebb lesz legyőzni őket. A Counterspark kivédi az ellenséges támadásokat. Ehhez a háromszög gombot kell megnyomni, hogy a közelharci fegyvert nagy ívben elforgassuk, hogy kivédhessük az ellenség támadását. Amikor a Countersparkot a kivédhetetlen támadások védésére használjuk, az ellenfél Ki-je csökken, és rövid időre elkábul. Ez esélyt teremthet arra, hogy még több sebzést okozva tovább csökkentsük a Ki-t. A harci képességek (R1 lenyomva tartása a négyzet/háromszög mellett) jelentősebb sebzést okoznak. Erős ellenfelek ellen is rendkívül hatékonyak.

Minden japán és nyugati fegyver (katana, lándzsa, kettős penge, bajonett és szablya) saját képességekkel és támadási műveletekkel rendelkezik. Ahogy kötődünk a megismert karakterekhez, új harci stílusokat sajátíthatunk el, és tovább fejleszthetjük a képességeiket, hogy fokozzuk a harci élményt. Miközben ellenfeleinkkel harcolunk, a három harci stílus, a Ten (ég), a Chi (föld) és a Jin (ember) közül melyik előnyös a fegyvereikkel szemben, és segíthet, hogy fölényt szerezzük, és ha a megfelelő harci stílussal hárítjuk őket, jelentősen visszalökhetjük ellenfeleinket.

Három stílus van. A Mumyo a Kurosu klánból származik egy ismeretlen mestertől, és egy sokoldalú harcművészeti harci stílus, amelyet párban végeznek. Azokat, akik elsajátították a stílust, fátyolos égnek (Veiled Edge) nevezték. A Hokushin Itto kardvívó stílust Chiba Shusaku alapított a 19. század elején. Arra használják, hogy támadások sorozatával legyőzzék az ellenséget. Tanítása racionális, a hangsúlyt a technikák elsajátítására helyezi a támadó és a védekező által végzett edzésen keresztül. Az 1822-ben Edóban (a mai Tokióban) alapított dojójuk ma is működik. A Yagyu Shinkage stílust a Tokugawa-klán híres katonai oktatója alapította. Tokugawa Ieyasutól, az első sóguntól kezdve a sógunok és a Tokugawa-klán generációi ismertek arról, hogy ezt a kardvívást tanulták. Kilenc fegyver áll majd rendelkezésünkre az ellenséggel való küzdelemhez (kettős pengék, ökörfarkkardok, nagy kardok és az odachi).

Az íjak és a lőfegyverek gondos célzást igényelnek a távolról történő támadáshoz. Az íjakhoz hasonló csendes fegyvereket kihasználva lopakodó lecsapást hajthatunk végre a tudatlan ellenségen. Bár a lőfegyverek erősek, a lövések elárulják a támadásunkat az ellenségeidnek. A kézifegyverek időzített elsütése hosszabb időre elkábítja az ellenséget. Ez támadási lehetőségként felhasználható az ellenség Ki-jének csökkentésére. A tűzcsövek (Fire Pipe) erős lángokat fújnak. Ezzel a nagy hatótávolságú fegyverrel lángba boríthatunk egy csoport ellenséget, vagy meggyújthatunk egy puskaporos hordót, hogy az felrobbanjon. A csáklyakötelet (grappling hook) egy reteszelési pontra dobhatod, hogy villámgyorsan erőre kapjunk. Harc közben arra is használhatjuk, hogy távol lévő ellenséget rángassunk magunkhoz. Akár távolról is átvehetjük az irányítást a csatatéren. Az R2 lenyomva tartásával megragadhatunk egy közeli puskaporos hordót, és az ellenségre dobhatjuk. A hordó felrobban, felgyújtja az ellenséget, és jelentős sebzést okoz.

A Rise of the Ronin március 22-én jelenik meg PlayStation 5-re.

Forrás: Gematsu, PlayStation Blog

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu