Project Titan: az Apple önvezető elektromos autós projektjének vége!

TECH HÍREK – Már jó egy évtizede, hogy már hallottuk pletyka formájában, hogy mire készül az Apple, úgyhogy sok idő és pénz veszhetett kárba.

 

Az Apple titokban egy olyan önjáró elektromos autón dolgozott, amit Project Titanként emlegettek a cégen belül. Ám éveken át dőlt bele az erőforrás és a munkaerő, de a hivatalosan névtelen jármű a hírek szerint nem fog sosem elkészülni, és a projekten dolgozó embereket a cupertinói vállalat máshová irányítja át. Szóval milliónyi dollárt égetett el az Apple a sikertelen elektromos jármű-piacra való belépési kísérletének elvetésével.

A Bloomberg számolt be arról, hogy a Project Titan fejlesztése azért állt le, mert nem volt fenntartható. Jeff Williams, a cég működtetési igazgatója kb. 2000 alkalmazottjának mondta el, hogy az önjáró autón több munka nem lesz, és ez sokukat nagy meglepetésként érte. Az érintett dolgozókat az Apple átirányítja a mesterséges intelligenciával foglalkozó osztályára, ami érthető, mert idén, a WWDC-n minden bizonnyal már látni fogjuk a tartalomalkotásra képes (generatív) MI-jét.

Az önjáró autón dolgozók tehát innentől John Giannandreának, az Apple mesterséges intelligenciáért felelős vezetőjének jelentenek. Néhányan viszont máshová lesznek átirányítva, ami akár leépítéseket is jelenthet. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azt mondta korábban, hogy a kirúgás náluk csak egyfajta utolsó mentsvár, viszont akiknek csak az önjáró autókban van tapasztalata, minden bizonnyal máshol kell elhelyezkedniük.

A Project Titan a pletykák szerint 2026-ban vált volna az Apple egyik termékévé, és nem igényelt volna sofőrt az autó, amiben autonóm képességek is lettek volna. A teljesen elektromos autó a Teslával versenyzett volna, de a fejlesztés során rengeteg probléma és hátráltató tényező volt (például a lecserélt vezetőség, ami másra helyezte a hangsúlyt, ami miatt az elvégzendő feladatok sem teljesültek).

Nem tudni, hogy az Apple egyáltalán újra fogja-e indítani a Project Titan fejlesztését. Mivel például a Teslához képest a cég autós tapasztalata elenyésző, valószínűleg elvetik a projektet, és sosem néznek vissza rá.

Forrás: WCCFTech, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu