Mennyit kell várni az új Steam Deckre?

STEAM DECK HÍREK – Mennyit kell várni arra, míg a Valve piacra nem dobja a Steam Deck újabb modelljét, ami teljesítményben messze jobb dolgokra lenne képes a jelenleg kapható handheld PC-nél, ami egyfajta forradalmat indított a piacon?

 

A handheld PC-k között ma már komolyabb kínálat van, ugyanis a Steam Deck mellett ott van az Asus ROG Ally, vagy a Lenovo Legion Go, de mindezt a Valve készülékének köszönhetjük. A cég szerint 2025-ig, 2026-ig nem tervezik leváltani a jelenleg kapható Steam Decket, ami 2022-ben rajtolt el. Miközben a mobiltelefonokból évente jelenik meg új generáció, és a laptopok esetében is eléggé gyakran történik modellváltás, a Steam Deck ennél nagyobb élettartammal számolt.

A chip hatékonysága mind teljesítményileg, mind energiahatékonyságilag fontos; utóbbi az akkumulátor élettartamát is befolyásolja. Minél modernebb gyártási technológiával születnek a CPU-k (vagy jelen esetben APU-k, mert processzor és grafikus chip is van az áramkörön), tehát minél kevesebb nanométeres gyártási technológiával születnek, annál hatékonyabbá válnak a ogyasztás tekintetében, de ez megnöveli a költségeket, továbbá az akkumulátor technológiája sem fejlődik azonos tempóban, és jelenleg csak úgy tudják biztosítani a hosszabb használatot, ha méretileg is nagyobb akksit tesznek a készülékbe.

A Steam Deck bár teljesítményben már nem éllovas, árazása versenyképes lett, viszont utódja nem lenne olcsó, ha esetleg AMD helyett Intel Core Ultra alapokon nyugszana az utód, ami így nem lenne erős (az ezt használó MSI Claw első értékelései ugyanis erre mutatnak). Eközben több játékot kell támogatni, olyan shadereket kell létrehozni, ami optimalizálja a teljesítményt, ráadásul a felskálázási technológiát sem kéne elhanyagolni (legyen szó saját megoldásról vagy az AMD FSR-ről).

Az Asus már az új ROG Ally megjelenését sem titkolja, és nem lenne meglepő, ha a Valve új handheld PC-je előtt az Asus már a harmadik ROG Ally-t is kiadná. Emiatt pedig 2025 túl korai lehet, és akkor már valószínűleg nem a Zen 4-es processzort, hanem a Zen 5-öst vetné be Gabe Newell cége. Ezért 2026, vagy akár 2027 tűnik célszerűnek; addigra kifinomult lenne a Zen 5 + RDNA 3 kombó.

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu