76 éves korában elhunyt O. J. Simpson

MOZI HÍREK – Az egykori NFL-játékos, aki több filmben, köztük a Csupasz pisztolyban is szerepelt, leginkább a hírhedt, 1990-es évekbeli gyilkossági perében hozott felmentő ítéletéről vált ismertté.

 

 

Az egykori NFL-sztár, O.J. Simpson 76 éves korában elhunyt a rákkal vívott küzdelem után – jelentette be családja. Az egykor ikonikus sportember hosszú éveket töltött jogi balhék árnyékában. Ezek akkor kezdődtek, amikor 1994-ben gyilkossággal vádolták meg, annak ellenére, hogy a büntetőbíróság felmentette. A családja által a közösségi médián megosztott közleményben ez állt:

„Április 10-én édesapánk, Orenthal James Simpson feladta a rákbetegséggel vívott harcát. Gyermekei és unokái vették körül. Az átmenet ezen időszakában a családja arra kéri önöket, hogy tartsák tiszteletben a magánéletre és a kegyelemre vonatkozó kívánságukat.”

Simpson a hírek szerint prosztatarákkal küzdött.

 

O.J. Simpson karrierje

 

Orenthal James „O.J.” Simpson az NFL futballistájaként futott be makulátlan karrierjének köszönhetően vált híressé,. Az egyik legjobb futójátékosként tartottak számon. Később a színészet felé fordult, többek között a Csupasz pisztoly-trilógiában játszott. Úgy tűnt, hogy a sportolói évek után ez lesz az új hivatása. A dolgok azonban nem így alakultak. 1994-ben megvádolták egykori felesége, Nicole Brown Simpson és barátja, Ronald Goldman meggyilkolásával.

 

 

O.J. Simpson

 

 

Az ezt követő 1995-ös felmentő ítélet döntő pillanat volt, amely polarizálta az amerikai közvéleményt, és gyakorlatilag véget vetett hollywoodi karrierjének.

Simpson átállása a színészetre az 1970-es években kezdődött, de a színész első nagy szerepe az volt, hogy a Csupasz pisztolyban játszotta a kétbalkezes rendőrtisztet, Nordberget. Leslie Nielsen és Gordon Kennedy oldalán játszott. Simpson mindhárom filmben szerepelt. A Csupasz pisztoly 33 1/3 lett az utolsó filmje, amelyet ugyanabban az évben mutattak be, amikor Amerika egyik leghírhedtebb gyilkossági perének tárgyává vált.

 

A hírhedt gyilkossági per ellentmondásai

 

Jelentős eredményei ellenére Simpson élete sötét fordulatot vett az 1994-es, nagy nyilvánosságot kapott gyilkossági perével. A per kimenetele számos következménnyel járt mind az ő, mind Robert Kardashian ügyvéd és az amerikai jogrendszer számára. Az ügyet a média figyelme az évtized egyik legnagyobb beszédtémájává tette. A vádlott felmentése az ügyben a rá mutató terhelő bizonyítékok ellenére még három évtizeddel később is könyvek és tévéműsorok témája.

Simpson jogi problémái még a 2000-es évek végén is folytatódtak, és 2007-ben Las Vegasban fegyveres rablás és emberrablás miatt történt letartóztatásában csúcsosodtak ki, amiért 33 éves büntetéséből kilenc évet letöltött, majd 2017-ben szabadult.

Simpsont ugyan a büntetőbíróságon felmentették, egy későbbi polgári perben felelősnek találták Brown és Goldman haláláért. Annak ellenére, hogy 33,5 millió dollár kártérítésre kötelezték (ami inflációval kiigazítva több mint 64 millió dollárnak felel meg), halála előtt ennek csak a töredékét fizette ki.

Forrás: Variety

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu