Nem tartható fenn az Nvidia monopolhelyzete az MI-piacon?

TECH HÍREK – Az Nvidia jelenleg domináns pozíciója meg fog szűnni, és egy elemző egy másik, egyre súlyosbodó problémára is felhívta a figyelmet, és ezt nem csak a mesterséges intelligenciához köthető termékeknél figyelhettük mostanában meg.

 

A Chosun, egy dél-koreai publikáció arról számolt be, hogy az MI-gyorsítóival az Nvidia termékeit nagyon sokan alkalmazzák, viszont sokan attól tartanak, hogy ez magas fogyasztással jár. Az Nvidia A100-as és H100-as MI GPU-i eléggé sok energiát fogyasztanak el, és az adatközpontokban ezer és ezer van használva belőlük, így a villanyszámla nem olcsó mulatság, másrészt pedig környezetvédelmileg is felettébb káros hatás keletkezik.

Egy félvezető-elemző (chipelemző) szerint a nemzetközi adatközponti áramfogyasztás 2027-re 85-134% közötti értékkel fog növekedni, ami megegyezik azzal a mértékkel, amit Hollandia, Argentina és Svédország fogyaszt el. Ha az Nvidia ilyen áraméhes GPU-kat tesz előtérbe, a kisebb fogyasztású alternatívák teret nyerhetnek, és így a piaci helyzet is jelentősen megváltozhat: a „zöldek” egyeduralkodó pozíciója megdőlhet.

Az Nvidia MI-gyorsítói évente akár 13000 GWh-t efogyaszthatnak. Egy GWh egyenlő 1 millió kWh-val, és egy amerikai háztartásban a 2022-es átlag évente 10791 kWh volt. Az Nvidia termékeinek fogyasztása még jelentősen növekedhet már a Blackwell GPU-k debütálásával is, ugyanis bizonyos konfigurációban már 1000W (tehát 1 kW) fogyasztással rendelkezhetnek. (A GeForce RTX 4090 fogyasztása is már ijesztő: 450W, és ennyivel egy teljes konfigot el lehetne látni!)

Volt szó már nukleárisan meghajtott adatközpontokról is, és erről a Microsoft és az OpenAI által fejlesztett projektben lehetett hallani. Ez még több évre van, úgyhogy az Nvidiának valamilyen ideiglenes megoldást találnia kell, ha ennyire elszáll a ló a fogyasztással. (Az Intel processzorairól is ki lehet ezt jelenteni amúgy.) A cégnek más okból is meg fog idővel szűnni a monopolhelyzete: azon túl, hogy semmi sem tart örökké, a versenytársak teljesítménye, az ellátási láncban levő cégek passzivitása is szerepet fog ebben játszani…

Forrás: WCCFTech, Chosun, EIA

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu