Új megjelenési dátumot kapott a Metaphor: ReFantazio [VIDEO]

Az Atlus és a Studio Zero ismét kitűzte, hogy mikor számíthatunk az RPG-re, ami cross-gen lesz, ugyanis a 2013-as konzolok közül az egyiken fel fog majd bukkanni a halasztások után.

 

A Metaphor: ReFantazio nyugati verziója 70 vagy 150 dollár lesz. Az alapjátékért kérnek el kb. 28 ezer forintot bolti és digitális kiadásban egyaránt. A 150 dollár (ami kb. 60 ezer forintnak felel meg) a gyűjtői kiadás árcímkéje. Ez PlayStation 5-ön és Xbox Series-en lesz elérhető, és tartalmazza az alapjátékot, egy steelbookot, a soundtracket, egy művészeti könyvet, Homo Tenta fémkitűzőket, egy matricakészletet, egy Euchronia-királyság vászontérképet, a kosztümökre és a csaták háttérzenéjére vonatkozó DLC-kódot, az Atlus 35. évfordulóját ünneplő digitális művészeti könyvet és zenei válogatását, illetve egy előrendelői bónusz kupont tartalmaz.

Japánban 9878 yen lesz a bolti és digitális alapkiadás (ez 23500 forint, tehát arrafelé kissé olcsóbb…), de lesz egy Atlus Brand 35th Anniversary Edition is 1848 yenért (44 ezer forintért). Ez az alapjátékot tartalmazza PlayStation 5-re és PlayStation 4-re, de lesz mellette egy prémium művészeti könyv, egy különleges soundtrack, az Atlus 35. évfordulóját ünneplő történelmi könyv, a cég legjobb zenéit tartalmazó válogatás, egy különleges akriál állvány, egy matricaszett, illetve a kosztümökre és a csaták háttérzenéjére vonatkozó kódkupon. Ennek a verziónak a digitális kiadása 15510 yen (37 ezer forint), ami a játék mellett a digitális prémium művészeti könyvet, különleges soundtracket, a 35. évfordulós történelmi könyvet és soundtracket, továbbá a harci és háttérzenés DLC-t tartalmazza.

Az előrendelői bónuszok között az Archetype XP készlet (10 Hero’s Incense – az archetype XP-t 100-zal növeli; 5 Hero’s Fruit – az archetype XP-t 500-zal növeli), illetve az Adventurer’s Journey Pack van (30 ezer Reeve, a játék pénzneme; 5 Expensive Medicine – 200 HP-t gyógyít egy karakteren; 5x Revival Medicine – feltámasztó; 3x Magical Bread – dungeonökben lassan regenerálja az MP-t; 2x Stale Blackbread – 300 Almighty sebzés egy ellenfelen).

A játékról részletesen Hashino Katsura, a játék rendezője beszélt a lenti második videóban. A király meggyilkolásával káoszba taszított királyságban királyi varázslat lép életbe, amely választásokat ír elő. Ez a varázslat lehetővé teszi, hogy a nép támogatásának elnyerésével bármely társadalmi státuszú személy a következő király legyen, ami elindítja a trónért folytatott harcot. A főszereplő belekeveredik, és az utazás során bejárja az egész világot. Különböző törzsek különböző szövetségeseivel, saját ideológiájuk mellett kiálló riválisokkal találkozik, és félelmetes, embereknek nevezett szörnyek állnak majd az útjába, a történetek hemzsegnek az ehhez hasonló sorsdöntő találkozásoktól. Egy játék mindenekelőtt más élményt nyújt, mint egy film vagy egy regény, ezért, hogy ez ne csak a mesénk hordozója legyen, a fejlesztők sokat tettek azért, hogy egy izgalmas, teljes értékű játékká formálják az élményt.

Főhősünk útja és célja, hogy megmentse az elátkozott herceget. A harcok középpontjában továbbra is a köralapú csaták állnak, de beépítettek valós idejű támadó és kitérő elemeket, valamint rohanást és elemzést is, hogy a dolgok izgalmasak maradjanak. A játék elején a főhős még nem erős, így a csaták nehézsége szándékosan elég magas ezen a téren. A fejlesztők azt akarták, hogy a játékosok egyszerre érezzék a feszültséget és a teljesítményt. Lehet, hogy meghalok, ha most megkockáztatom a harcot, ezért óvatosan fogok felfedezni ezen a szakaszon. Ennek ellenére több nehézségi szint és kényelmi tényezők is vannak, hogy könnyebbé tegyék a dolgokat. A játékban hallható zene a főhős fejében szól. A zene zeneszerzője Meguro Shoji. Az emberek valószínűleg a Persona-sorozatból ismerik, de a fejlesztők arra kérték, hogy ne korlátozza őt a védjegyének számító pop stílus, és vállalja el a kihívást, hogy egy teljesen új, a játék világához illő hangzást hozzon létre.

A háttérgrafikát Kazuma Koda tervezte, egy vendégművész. A dinamikus építészet a középkori festészethez hasonló árnyékolókkal, a realizmus egyedülálló érzékével kel életre. A főhős egy páncélozott járművel fogja bejárni a világot. A járművek eredeti terveit Yamashita Ikuto készítette. A mágia segítségével a kardján lovagolhat, hogy gyorsan eljusson egyik helyről a másikra. Ügyeltek arra, hogy még a távoli háttereket is kiteljesítsék, hogy minden helyszín egyedi hangulatát érezhessük. Egy sikátor felé haladva a hangulat sokat változik a főutcához képest. Itt történnek a kivégzések. Ilyet nem gyakran látni a modern kori történetekben. Azt is észre fogjuk venni, hogy néhány ember az utcán kuporog, mert ebben a világban a gazdagok és a szegények között nagy a szakadék.

Láthatjuk, hogy jelenleg hol tartózkodunk, majd azonnal elmozdulhatunk bárhová, ahol korábban már jártunk. Ez segíthet kényelmesebbé tenni az utazást. Ebben a világban a városok közötti területek veszélyes területek, amelyeket pusztaságnak neveznek, ami megnehezíti az utazást, ellentétben a mi mai világunkkal. A történet előrehaladtával a fő csomópont városról városra költözik. Például Martira egy pásztorváros, elég nagy kontraszt a fővárostól. Lehet, hogy más fantasy RPG-kben ez normális. A toborzóközpontban felkéréseket kapunk, hogy veszélyes szörnyekkel küzdjünk meg. Ezeket a városra leselkedő veszélyeket nevezik Bounties-nak. Szép jutalmakat adnak, ami remélhetőleg arra ösztönöz, hogy kihívást jelentsenek. Az informátorok tippeket adnak a dungeonokról és a harci stratégiákról.

A Gauntlet Runner egy olyan jármű, amely biztonságosan közlekedik a pusztaságokon. Egy mobil bázis, ha úgy tetszik, olyan mozgással és mechanizmusokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy mágiával működjön. Ha belépünk a körforgalomba, beléphetsz a Gauntlet Runner hadiszobájába. Ha itt belépünk a kerekasztalhoz, az összes szövetséges összegyűlik a városból, és megnyílik az út térképe. A legtöbb RPG-ben nincs időkorlát a kaland során, de a Metaphor a dátumok és az idő fogalma körül forog. A fejlesztők az utazás élményét előre meghatározott hosszúságú tevékenységekkel és struktúrával ragadták meg. De ezen belül, hogy mit teszünk, hova megyünk, az minden játékoson múlik, aki dönthet úgy, hogy másképp csinálja a dolgokat. Szabadon tölthetjük az időt. Minden egyes helyszínen meghatározott időkeret áll rendelkezésre a fő történetcél teljesítésére. De ezek a mellékküldetések is fontos szerepet játszanak a történetben. Néhányukhoz erős ellenségekkel kell megküzdeni, míg mások ritka felszereléseket kínálhatnak. A sorrend, amelyben ezeket a küldetéseket teljesítjük, nagy hatással lesz arra, hogy mennyire érezzük nehéznek a csatákat, így az, hogy melyik kihívást vállaljuk el először, nagyban befolyásolja a játékélményt. A barátokkal összegyűjtött alapanyagokból értékes tárgyakat készíthetünk a konyhában. Hátul, a közös helyiségben pedig felbukkanhatnak a szövetségesek, akikkel időt lehet tölteni, és lesz egy könyvgyűjtemény is.

A Metaphorban a csapat megerősítésének kulcsa a munkarendszerben rejlik, és ezeknek a munkáknak a fejlődése kritikus fontosságú a játékban való előrehaladáshoz. A Metaphorban ezeknek a munkaköröknek az erejét Archetípusoknak nevezik. A főszereplők a szorongásaikkal való szembesüléssel megszerzik ezeket az Archetípusokat, egy különleges erőt. Gondoljunk rájuk úgy mint hősies figurákra, akikkel mindenki rendelkezik. Erőik különböző formában nyilvánulnak meg a játék során. Néhány Archetípusra példa, amelyek már a játék elején felbukkannak: a Seeker, aki mindenre képes a harcban, a Mage, aki támadó mágiával gyengéket üt meg, és a Thief, aki nyersanyagokat tud fosztogatni. De a rendszer lényege itt az, hogy a karakter átváltozhat, különböző hősies alakok megjelenését veheti fel, majd képességeiket a harcban használhatja. Miután belépünk a dungeonbe, használjuk a Fairy Companion képességét, hogy elemezzük a környezetünket. Ez egyfajta rangsort ad a közeli ellenségekről. Ha kékesen világítanak, az alacsonyabb rangot jelez, tehát gyengébb ellenségekről van szó. A veszélyesebb ellenségek sárgán világítanak. Ha az elemzés azt jelzi, hogy félelmetesek, akkor az eddigiekkel ellentétben óvatosan kell közelíteni. Az osztag gomb megnyomásával a többieket magunk mellé hívhatjuk, és így simán átváltunk a köralapú harcba.

Ha csapatharcot kezdeményezünk, mielőtt az ellenség észrevesz téged, bónusz első csapást kapunk. Még azoknál a csatáknál is, amelyeknél a csapat megközelítése a képességekkel való legyőzéshez szükséges, az azt megelőző akciórész úgy van megtervezve, hogy egy olyan mechanikával rendelkező textúraelemet nyújtson, amely előnyökhöz és hátrányokhoz egyaránt vezethet. A Squad opció lehetővé teszi, hogy részt vegyünk és élvezzük a feszült, taktikus csatákat anélkül, hogy akár csak közelednénk, és különféle képességeket és stratégiai akciókat használnánk. Bónusz jutalmakat szerezhetünk, ha minden ellenséget legyőzünk anélkül, hogy megsebződnénk.

Ahogy haladunk előre a történetben, lesznek fő- és mellékdungeonök. A dungeon mechanikát úgy alkották meg, hogy ne befolyásolja az egyensúlyt és a tempót, csökkentve mindent, ami untathat. A főhős az útja során különböző emberekkel találkozik és barátkozik. Ahogy tovább mélyíti ezeket a kötelékeket, ezek a követők lesznek a legerősebb támogatói. Az életmódjukat látva ezeken az interakciókon keresztül a főhős megérzi bennük a hősies képet, ami hozzáférést biztosít számára a harcban új archetípusokhoz, amelyek felébrednek benne.

A Metaphor: ReFantazio október 11-én érkezik PlayStation 5-re, Xbox Series-re, PC-re (Steam, Microsoft Store) és PlayStation 4-re.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu