Hisense U3120G – „Jól hangzik” a Hisense Dolby Atmos/DTS:X hangprojektora

TECH TESZT – A Hisense U3120G egy 3.1.2 csatornás rendszer, mely egy soundbarból és egy mélynyomóból áll. Dolby Atmos és DTS:X kompatibilis, két felfelé irányuló hangszóróval rendelkezik a mennyezeti effektekért, és összesen 420 watt teljesítményt hirdet. Ultra HD, HDR képjeleket támogató HDMI bemenettel, valamint eARC kompatibilis HDMI kimenettel felszerelt, továbbá Bluetooth-kapcsolaton keresztül zenelejátszásra is képes. Rövid ideig kipróbálhattuk, hogy megosszuk Önökkel a benyomásainkat.

 

A Hisense U3120G soundbarja letisztult dizájnnal büszkélkedhet. Gyakorlatilag teljesen téglalap alakú, vastag rácsok fedi a tetejét és az előlapi hangszóróit egyaránt. 99 cm szélességével 50 colos vagy nagyobb televíziók mellé tökéletesen illeszkedik. Mélysége 11 cm, magassága pedig 6 cm, így a legtöbb TV előtt elhelyezhető anélkül, hogy zavarná az infravörös jelek fogadását.

A soundbar végződései nem lekerekítettek, hanem éles szögben végződnek. Az oldalra irányuló hangszórók hiánya, amelyeket a magasabb árkategóriás modelleken, mint például a Sennheiser Ambeo Soundbar Plus vagy a Bang & Olufsen Beosound Theatre esetében megtalálhatunk, itt érezhetően hiányzik.

 

 

Az egyszerűség művészete

 

A felső részen egy kis lap található, néhány vezérlőgombbal, amelyekkel a hangerőt szabályozhatjuk, bekapcsolhatjuk a soundbart vagy Bluetooth módba váltunk. Ezek a gombok kissé jobbra tolódtak, ami szokatlan, mivel ezeket általában középen szokták elhelyezni. Az elülső kijelző öt karakteres mozgó szöveget mutat, ha szükséges. A központi elhelyezés helyett a gyártó úgy döntött, hogy az elülső részen, középen helyezkedjen el két hangszóró a középső csatornához, amire később még visszatérünk.

A Hisense U3120G soundbar kivitelezése teljesen megfelelő. A tesztpéldányon semmilyen gyártási hibát nem tapasztaltunk. A soundbar két széles gumitalpon áll, amely megakadályozza az elcsúszást.

A mélynyomó hasonlóan visszafogott dizájnnal rendelkezik, mint a hozzá tartozó soundbar. Élei lekerekítettek, mintha csak finom eleganciát akarnának sugallni. MDF borítása teljesen szokványos. Négy gumitalp tartja, és egy rács takarja a wooferét. Hátul egy bass-reflex port található a tápkábel csatlakozó és a vezeték nélküli kapcsolat gombja mellett.

 

 

„Got myself connected” (Stereo MC)

 

A Hisense U3120G soundbar egy HDMI bemenettel rendelkezik, amely támogatja az Ultra HD és HDR, beleértve a Dolby Vision-t is (maximum 60 képkocka/másodperc sebességgel). Egy HDMI eARC kimenet biztosítja a kapcsolatot a televízióval. Emellett rendelkezik egy koaxiális és egy optikai audió bemenettel is. USB-C és USB-A portok is helyet kapnak rajta, utóbbi lehetővé teszi zenelejátszást közvetlenül USB-ről. A USB-C port egy külön megvásárolható adapterrel képes vezeték nélküli jelet küldeni hátsó hangszórókhoz. Ezek a csatlakozók emellett mobil eszközök töltésére is használhatók, bár a mindennapi használat során nehezen elérhető helyen vannak, hacsak nem hagyunk egy állandóan csatlakoztatott kábelt rajtuk.

Mivel a soundbar Bluetooth-kompatibilis, zene fogadására képes mobil eszközökről. WiFi-t nem támogat, ami sajnálatos, de érthető a kedvező árcédula tükrében. A Bluetooth-kompatibilitás sem minden esetben működik sajnos: például sem a PlayStation 5, sem az Xbox Series X, sem a Steam Deck sem tudta hangeszközként érzékelni és használni – az első kettőnél egyszerűen a tévé digitális kimenetét használtam (ezzel viszont remekül működött), Steam Decknél viszont egyáltalán nem tudtam így használni a hangprojektort.

A soundbarhoz mellékelt távirányítóval és a TV távirányítójával is szabályozható a hangerő (de nem az audiómódok). A távirányító kompakt, műanyagból készült, és nem rendelkezik háttérvilágítással. A gombok könnyen elérhetők, és értékelendő, hogy azonnal hozzáférhetünk a basszus, a magas és a kijelző fényerejének szabályozásához. A némító gomb is könnyen megtalálható, még sötétben is.

 

 

Lenyűgöző hangélmény

 

A Hisense U3120G soundbar nyolc hangszóróval büszkélkedik, melyek közül hat az előlapon, kettő pedig a mennyezet felé irányul. Így két hangszóró szolgálja a középső csatornát (ez logikus). További két pár hangszóró az oldalakon, a néző felé irányulva. Mindezt kiegészíti egy 8 colos (20 cm) woofer a mélynyomóban, amely elöl helyezkedik el. A soundbar és a mélynyomó közötti vezeték nélküli kapcsolat automatikus, és problémamentesen sikerült összehangolni a két egységet. A soundbar 240 wattos, a mélynyomó 180 wattos teljesítményt nyújt, összesen 420 wattot.

Működés közben a soundbar és a mélynyomó audio teljesítménye meglehetősen tágas, és könnyedén betölt egy körülbelül 20 m²-es kis nappalit. Az egész rendszer meglepően erős, ami figyelemre méltó a viszonylag kompakt méretéhez képest. A mélynyomó nehezen lokalizálható, ami előnyös, így egyenletes hangspektrumot nyújt a soundbarral együtt. A két egység kombinációja dinamikus és kellemes hallgatni.

 

 

A magasságokban is otthon

 

A U3120G rendszer hangja különösen meggyőző a magassági effektek terén, mivel úgy tűnik, a hang nem a soundbarból, hanem inkább a televízióból érkezik, ami mindig jó pont. A hangkép meglehetősen meleg, térhatású effektekkel, bár ezek nem töltik ki az egész szobát. El kell ismernünk, hogy a soundbar szélesebb sugárzást biztosít, és a hangok jól irányulnak előre. A Dolby Atmos demó zenék hallgatása nagyon kellemes volt, mivel az élmény meglehetően magával ragadó, nincs torzulás, és a térben mozgó objektumok jól követhetők, bár a hátsó hangszórók hozzáadása valóban javíthatja az élményt.

Több audiómód áll rendelkezésre: Film, Zene, Éjszaka, Intelligens, Hírek, Sport és Játék. A Film mód nyújtja a legmeggyőzőbb eredményeket számunkra. A hangtér ekkor elég széles, a térhatás kielégítő, míg a Sport mód túl sok basszust szolgáltat. A Zene mód is figyelemreméltó, különösen a sztereóba átalakított hangzás miatt. Nine Inch Nails-t ilyen módon hallgatni páratlan műélvezet olyan rajongónak, mint én. A filmeknél a párbeszédek rendkívül tiszták és kellemesek, jól kivehetőek, érthetőek. Ami pedig a Játék módot illeti, a Final Fantasy VII Rebirth, vagy a Stellar Blade például igazi epikus élmény volt zeneileg és a hanghatások terén is ezzel a hangprojektorral.

Ezenfelül a háttérzene is helyén marad a párbeszédek és egyéb hatások mellett, ami különösen kedvező a egy akciófilm autós üldözéses jeleneténél a Netflixen, Dolby Atmos hangzással. A részletek és a pontosság magas szintje lehetővé teszi, hogy élvezzük a legkisebb lépések hangját és a láthatatlan cseppjeid lehullását a „The Last Of Us” sorozatban.

 

 

Szolid, jó minőség

 

Bár a Hisense U3120G soundbar és mélynyomója első pillantásra kissé olcsónak tűnhet, amint beüzemelik és csatlakoztatják őket, a két elem meglepetést okoz és kifejezetten jól teljesít, hogy élvezetes hangzást biztosítson elérhető áron. Az egész rendszer stabilan működik, nincs torzulás, és a párbeszédek teljesen más dimenzióban vannak a TV hangszóróihoz képest. Különösen tetszik, hogy a háttérhangok, effektek és párbeszédek mindegyike saját útját járja a füleinkig, végül egy koherens egészet alkotva. Ez a Dolby Atmos és DTS:X rendszer kiválóan alkalmas zenehallgatásra is, képes aprólékosan reprodukálni a klasszikus zene legfinomabb részleteit, miközben elegendő erőt és robusztus basszust biztosít az elektronikus címekhez.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Erős és dinamikus hangzás, ami könnyen betölt egy kisebb nappalit.
+ Dolby Atmos és DTS:X támogatás, ami kiváló térhatású élményt nyújt.
+ Kompakt design, ami tökéletesen illeszkedik a modern otthonokba.

Kontra:

– Nincs WiFi támogatás, ami korlátozza a csatlakozási lehetőségeket.
– A Bluetooth kompatibilitás nem mindig megbízható, különösen bizonyos eszközökkel.
– A csatlakozók nehezen hozzáférhető helyen vannak, ami problémát jelenthet a mindennapi használat során.

 

Hisense U3120G

Hangzás/hangminőség - 8.6
Basszus hangerő - 7.8
Kompatibilitás - 7.4
Sokrétűség - 8.4
Ár/minőség - 7.6

8

KIVÁLÓ

A Hisense U3120G egy meglepően erős és dinamikus hangzást nyújtó rendszer, amely remekül illeszkedik a modern otthonokba. Kiváló ár-érték aránnyal bír, és a Dolby Atmos támogatásával igazán lenyűgöző élményt nyújt a filmnézés során. Minden tekintetben egy kiváló választás azok számára, akik minőségi hangzást keresnek viszonylag megfizethető áron.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)