Nagyon komoly a történet a Motorosok mozija mögött

MOZI HÍREK – Kijött a Motorosok harmadik előzetese, és arról győz meg, hogy érdemes volt annyit várni erre a filmre. Már tavaly bemutatták válogatott kevesek előtt, de közbejöttek a hollywoodi sztrájkok, ezért most nyárra csúszott a bemutató. A RottenTomatoes 83 százalékot adott neki, ennek oka lehet.

 

A szerzői filmes Jeff Nichols forgatókönyvíró-rendező egy hatvanas évekbeli motorosbanda történetén keresztül mesél az átalakuló Amerikáról, a lázadásról és a szabadságvágyról, de legfőképpen arról, hogy a határok feszegetése miként csap át törvényszerűen parttalan erőszakba, és ez a szubkultúra hogyan lesz a szervezett bűnözés melegágya. Kiderül a filmből, hogy a rendvédelmi szervek figyelme azért irányult nagyon hamar a motorosbandákra, mert életformájukat drogkereskedelemből, rablásból, zsarolásból és pénzmosásból finanszírozták, illetve gyakoriak voltak a véres összetűzések a különféle rivális társaságok között.

Nichols számára egy zseniális fotóesszé-kötet, Danny Lyon 1968-ban megjelent The Bikeriders című műve jelentette az ihletforrást. Lyon maga is egy motoros banda, a Chicago Outlaw Motocycle Club tagja volt, lényegében a saját életét örökítette meg fényképein. Később a texasi börtönök pokoli világáról tudósított hasonlóan megrázó erővel (Conversations with The Dead, 1971).

A rendező által bemutatott motorosbanda Vandálok névre hallgat, de a sztori nagy vonalakban a chicagói törvényen kívüliek történetét követi. Nem kellett hozzá levéltárak poros aktái között kutakodnia, mivel a chicagói motorosok vezére, Peter James (tisztelői számára csak Big Pete) megírta élettörténetét The Last Chicago Boss: My Life with the Chicago Outlaws Motorcycle Club címmel. Nichols azonban vette magának a művészi szabadságot, hogy saját karaktereket és számukra egyedi sztorikat alkosson – nem kapkodta el, több mint húsz éve kezdett alakot ölteni a film ötlete.

A rendező azonban tartotta magát Lyon attitűdjéhez, amit a mai napig helyes megközelítésnek vél: „Pontosan tudta, milyen fából faragták őket, mert egy volt közülük. Gyakran mondta róluk, hogy milyen gyönyörű szép emberek. Máskor viszont megveszekedett, átkozott idiótáknak nevezte őket. Feszültség élt benne, mert ez a szubkultúra lidércesen csábította, ugyanakkor tisztában volt azzal, mi a szörnyű valóság” – foglalta össze a lényeget Nichols a Deadline-nak még szeptemberben.

Motorosok főszereplői az Oscar-jelölt Austin Butler (Elvis), az Oscar-jelölt Tom Hardy (A visszatérő) és az Emmy-díjas Jodie Comer (Megszállottak viadala).

(The Bikeriders – hazai bemutató: 2024. június 20.)

Forrás: UIP

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)