Xiaomi Watch 2 Pro – Nagyszerű hardverhez nagyszerű szoftver is dukálna

TECH TESZT – A Xiaomi Watch 2 Pro az első olyan okosóra a Xiaomi kínálatából, amely a modern Wear OS ölelésébe került. Ezenfelül büszkélkedhet egy Qualcomm W5+ Gen 1 chipsettel is. A W5+ és a hagyományos W5 (nem plusz) chipset közötti különbség az új Cortex M55 ko-processzor meglétében rejlik, ami a folyamatosan aktív, háttérben zajló feladatokat – mint például a szenzorokat, a kijelzőt és az értesítéseket – kezeli.

 

 

Az alap W5 chipsettel szerelt eszközöket normál esetben külső ko-processzorokkal párosítják. A Google Pixel Watch 2 például csupán a W5 chipettel jön, egy korábbi generációs Cortex M33 ko-processzorral, amely az első Pixel Watch óta változatlan. Az Oppo Watch X és a OnePlus Watch 2, amelyeket nemrégiben jelentettek be a MWC-n, szintén csak a W5-öt használják. Így a Xiaomi Watch 2 Pro papíron az egyik legképesebb és legenergiatakarékosabb Wear OS okosóra.

 

 

A hardver bajnoka

 

A Xiaomi Watch 2 Pro egy tekintélyes méretű óra, 46mm-es rozsdamentes acél tokkal, amely méretben és súlyban (54,5g) közel áll a Samsung Galaxy Watch6 Classic modellhez. Az 1,43 hüvelykes AMOLED kijelzője éles, 466 x 466 pixeles felbontást és 600 nit fényerőt kínál. Nem ér fel a Galaxy Watch6 2000 nitjével, sem a Pixel Watch 2 1000 nitjével, de ez a hátrány csak a szabad ég alatt, közvetlen napfényben szembetűnő. Beltéren a fényerőbeli különbség nem olyan markáns, mint amit a specifikációk papírja sugall. Valójában, éjszaka néhányszor majdnem vakító volt a Watch 2 Pro fénye, de erről majd később többet.

A Watch 2 Pro-nak jelentős pereme van a tok körül, amelyet a Xiaomi különleges módon díszített. Nem vagyok egy óragyűjtő fanatikus, de ez valószínűleg a Patek Philippe Calatrava Clous de Paris modelljére emlékeztet. Biztosítja-e ezzel a Watch 2 Pro a Patek Philippe eleganciáját? Aligha. És igazán közel kell menni, hogy észrevegyük ezeket a mintákat, de ez a kis trivia mégis érdekes lehet a Watch 2 Pro tulajdonosok számára. A forgó korona, mint a Pixel Watch 2 esetében, a navigálásban segít. Meg kell jegyezni, hogy a forgó korona kétrétegű kialakítása, bár az óra témájához illő, szokatlan volt kezdetben. Voltak pillanatok a tesztelés során, amikor azt hittem, hogy a fekete bevonat egy része lepattant, mielőtt rájöttem, hogy ez csak a tervezés része. A Xiaomi nem ad hivatalos IP-besorolást a Watch 2 Pro-nak, de 5ATM vízállóságot biztosít, így úszás közben is magunkon tarthatjuk az órát.

 

 

Szoftveres javítások kellenek még

 

A Watch 2 Pro használata során gyakran eszembe jutott a Galaxy Watch4, amikor az piacra került. Látható volt a Wear OS-ben rejlő potenciál, de a korai szoftver visszafogta az igazi lehetőségeket.

Például a tesztelésem kezdetén említettem, hogy az óra majdnem megvakított. A Watch 2 Pro rendelkezik egy éjszakai móddal, amelyet időzíteni is lehet, valamint egy „Okos” opcióval, ami az Állandó Kijelző funkcióval kapcsolódik össze és elméletben kikapcsolja a kijelzőt alvás közben. Gyakorlatban azonban, még az éjszakai mód aktiválása ellenére is, a képernyő erőteljesen világított, és a vörös fényű szenzorok időnként megszakítás nélkül villogni kezdtek. Mondhatni, néhányszor felébredtem az éjszaka közepén azzal az érzéssel, hogy az ufók értem jöttek.

A Xiaomi Fitness alkalmazás még mindig elég egyszerű, ha összehasonlítjuk a Fitbit vagy a Samsung kínálataival. Jó munkát végez az alapvető statisztikák megjelenítésében, de nem annyira kidolgozott és teljes körű. Egyes részek, mint például a futási statisztikák és az alváskövetés, mélyebben ki vannak dolgozva, mint mások. A Xiaomi az alvási pontszámokat és alvási állatokat is bevezette. Itt én cápának számítok (a Fitbiten zsiráf, a Samsungon pingvin). Még tovább megy, és az egész napi tevékenységet tervezi ki az alvási mintáim alapján.

Más részek viszont kissé hiányosak maradtak. Például a bőrhőmérsékletet csak egyedi, ad hoc mérésre használják, ami nem igazán hasznos. A Galaxy Watch6 esetében a bőrhőmérsékletet az alváskövetés és a női egészségkövetés javítására használják. Miközben az óra rögzíti a magassági adatokat – amelyeket a futáselemzés során használnak –, nem kínál napi tevékenységi összefoglalóként emeletmegmászási adatokat.

 

 

Futáskövetés a fókuszban

 

A helyszíni futáskövetés rendkívül hatékony, és a Watch 2 Pro esetében a legátfogóbb, szívritmust, tempót, kadenciát, lépéshosszt, lépésszámot, magasságot, VO2 Max-ot, követett terhelést és regenerációs időket szolgáltatva. Néhány előre beállított edzésprogramot is kipróbálhatsz, hogy javíts a futásodon. A GPS azonnal rögzít, néha gyorsabban, mint a Pixel Watch 2.

Azonban a futáson kívül a Watch 2 Pro szenzorainak mintavételezési gyakorisága nem tűnik olyan válaszkésznek. Amikor a konditeremben bármilyen más edzést végzek, észrevettem, hogy egy ideig tart, amíg a változások a szívritmusban megjelennek a Watch 2 Pro-n, míg a Pixel Watch 2 majdnem valós időben mutatja a változásokat. Végül ugyan utoléri, de ez alacsonyabb kalóriaégetést eredményez az edzés időtartama alatt, ahogy az alábbi képernyőképeken is látható.

A Watch 2 Pro-n minden folyamatos követési beállítás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Az egész napos szívritmus-, SpO2-, stressz-, alváskövetést manuálisan kell bekapcsolni a beállításokban. Ez természetesen befolyásolja az akkumulátor élettartamát. A Watch 2 Pro nagy, 495 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amely nagyobb, mint a 47 mm-es Galaxy Watch6 Classicé (425 mAh). És a hatékonyabb Snapdragon W5+ Gen 1 chipsettel felszerelve vártam, hogy legalább két éjszakát kibírjon. Azonban, minden követési lehetőség bekapcsolásával és a napi edzésekkel, a Watch 2 Pro alig tudja túlélni a Pixel Watch 2-t és annak sokkal kisebb, 306 mAh-s akkumulátorát, napi töltést igényelve.

 

 

Megéri az árát?

 

Mindezek az apróbb problémák visszavezetnek az optimalizációs kérdéshez. Sok hibát említettem, amik nagyon hasonlóak voltak ahhoz, amikor eredetileg a Samsung Galaxy Watch4 sorozatot teszteltem, amikor a Samsung átváltott a Tizenről a Wear OS-re. Akkor is tapasztaltam alkalmazás- és szenzorinstabilitást, amelyek azóta kisimultak az utóbbi két generációban. Remélem, hogy a Xiaomi dolgozik egy nagy Wear OS 4 frissítésen, amely kijavítja ezeket a hibákat, mert az Oppo Watch X és a OnePlus Watch 2 bemutatkozása óta a Wear OS okosóra piac egyre zsúfoltabbá válik. A Xiaomi nem engedheti meg magának, hogy az egyetlen legyen, aki az előző generációs szoftvert futtatja.

Nagyon szeretném, ha a Watch 2 Pro sikeres lenne. Minden adottsága megvan egy teljes értékű Android okosórához, rendkívül elfogadható áron. Persze vannak kompromisszumok az építési minőségben. A rozsdamentes acél tok nehezebbé teszi, és nem vagyok teljesen biztos abban, hogy milyen üveget használnak, de a futó hardver maga csúcskategóriás, még az előttünk álló versenytársakkal összehasonlítva is.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Erős hardver, Qualcomm W5+ Gen 1 chipsettel
+ Nagy felbontású, fényes AMOLED kijelző
+ Vízállóság és masszív kialakítás

Kontra:

– A szoftver még nem optimalizált, frissítésre szorul
– Éjszakai mód problémái, túlzott fényerő
– Gyakori töltés szükségessége minden funkció bekapcsolásával


Xiaomi Watch 2 Pro

Design - 8.2
Szoftver - 6.2
Hardver - 8.4
Kezelhetőség - 6.4
Ár/érték - 7.8

7.4

A Xiaomi Watch 2 Pro impresszív hardverrel rendelkezik, de a szoftver még nem áll készen arra, hogy teljes mértékben kihasználja ezeket a képességeket. A kijelző minősége és a vízállóság kiváló, de a szoftver frissítésére és a funkcionalitás javítására van szükség a versenyképes piacon. Összességében a Xiaomi Watch 2 Pro egy ígéretes eszköz, amely nagy potenciállal rendelkezik, ha a Xiaomi képes lesz a szoftveres hiányosságokat orvosolni.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)