Miért bukdácsol A kaszkadőr a kasszáknál?! Íme a legvalószínűbb okok

MOZI HÍREK – A kaszkadőr (The Fall Guy) egyelőre bukás a jegypénztáraknál. Vajon mi az oka, hogy elmaradt a siker?

 

 

Az akció, a vígjáték és a romantika ügyes keverékével, valamint a főszereplők, Emily Blunt és Ryan Gosling megnyerő kémiájával A kaszkadőr (The Fall Guy) című akció-vígjáték tökéletes filmnek tűnt a 2024-es nyári kasszaszezon indítására. Ez 2009 óta az első olyan nyári szezon, amelyet nem a Marvel Cinematic Universe (MCU) filmjének bemutatója indít.

A lazán az 1980-as évek azonos című tévésorozatán alapuló The Fall Guy főszereplője, Gosling Colt Seavers-t, egy hollywoodi kaszkadőrt alakít, aki egy korábbi balul sikerült mutatványa után hagyta ott ezt a karriert. Ám most visszatér, hogy segítsen egykori barátnőjének, a Blunt által alakított Jody Morenónak, aki az ausztráliai Sydneyben debütál filmrendezőként.

Miután Jody főszereplője hirtelen eltűnik, Coltot bízzák meg a sztár felkutatásával és a film megmentésével…

A látszólag vonzó elemek összessége ellenére azonban a The Fall Guy a 2024-es év egyik legnagyobb jegypénztár-bukása lett. A film csalódást keltő teljesítményének egyik oka, hogy a hollywoodi kaszkadőrökhöz ódát zengő film, amelyet az egykori hollywoodi kaszkadőr, David Leitch rendezett, túlságosan „inside-hollywoodi” film ahhoz, hogy a széles és fiatal közönséghez szóljon. Mások szerint sok néző egyszerűen úgy döntött, hogy megvárja, amíg a The Fall Guy-t streaming-en keresztül nézheti meg.

 

A kaszkadőr elmaradt a bevételi várakozásoktól

 

Az amerikai bemutató hétvégéjén a The Fall Guy, amelynek 30 és 40 millió dollár közötti bevételt jósoltak, 27,7 millió dolláros bevételt ért el. Ez különösen nagy csalódás volt annak fényében, hogy a film megjelenését általában pozitív kritikai kritikák és erős marketingtevékenység kísérte.

Habár a 27,7 millió dolláros összbevétel elég jó volt ahhoz, hogy a The Fall Guy az amerikai bevételi lista első helyét foglalhassa el, ez egy szimbolikus győzelem volt, amelyben megelőzte a Star Wars: Episode I – The Phantom Menace újrakiadását…

Az egyetlen másik debütáló film, a Tarot című alacsony költségvetésű természetfeletti horrorfilm a negyedik helyen végzett. A 27,7 millió dolláros összbevételt tovább csökkenti, hogy a The Fall Guy több mint 4000 moziban került bemutatásra.

 

 

A kaszkadőr / The Fall Guy

 

 

Emily Blunt és Ryan Gosling „sztár-ereje” csak korlátozottan érvényesült

 

Tekintettel arra, hogy a The Fall Guy egy olyan 1980-as évekbeli tévésorozaton alapul, amelyet a fiatalabb közönség nem ismerhet, a film fő eladási pontja Emily Blunt és Ryan Gosling párosítása. Mindketten a csúcson vannak, köszönhetően az Oscar-jelölésnek, illetve diadalnak az Oppenheimer (Blunt) és a Barbie (Gosling) című 2023-as blockbusterek után.

A Barbie és az Oppenheimer kiugró bevételi teljesítménye azonban félrevezető mintát adott arról, hogy a most 41, illetve 43 éves Blunt és Gosling milyen pénztári vonzerőt hozott a The Fall Guy-ba, különösen a fiatalabb közönség körében.

Ők azok, akik számára a márka egyébként irreleváns. Ezt tükrözik a film közönségkövetési adatai is, amelyekben a 25 év alattiak a film mozis közönségének kevesebb mint 30%-át teszik ki.

 

A The Fall Guy-t elnyomta A majmok bolygója: A birodalom

 

Második hétvégéjén a The Fall Guy a második helyen végzett a hazai jegypénztáraknál, körülbelül 13,7 millió dolláros bevétellel. Ez 51%-os visszaesést jelent. Így a film jelenlegi amerikai összbevétele körülbelül 49,6 millió dollár.

A tengerentúli mozikban 54 millió dolláros bevételt ért el, így a The Fall Guy világszerte jelenleg több mint 103 millió dolláros összbevétellel rendelkezik.

A The Fall Guy-t könnyedén kiszorította a hazai bevételi lista első helyéről A majmok bolygója reboot-franchise negyedik része, A majmok bolygója: A birodalom (Kingdom of the Planet of the Apes) című epikus sci-fi. Utóbbi az amerikai mozikban 56,5 millió dollárt, a tengerentúlon pedig 72,5 millió dollárt gyűjtött be. Ez világszerte mintegy 129 millió dolláros nyitó-hétvégi összbevételt jelent.

A becslések szerint 80 és 100 millió dollár közötti marketingköltséggel a The Fall Guy, amely az amerikai mozikban jóval a 100 millió dollár alatt fog végezni, világszerte körülbelül 310-350 millió dolláros bevételt kell elérnie ahhoz, hogy a mozipénztárakban elérje a nullszaldós pontot.

A The Fall Guy katasztrofális kassza-bukás lesz a forgalmazó Universal Pictures számára. Csak abban reménykedhetnek, hogy a film vagy látványosan teljesít a tengerentúli jegypénztáraknál, ahol a film jelenleg az új Majmok bolygója mögött kullog, vagy szenzáció lesz az Universal Peacock streaming szolgáltatásán, hogy a film hatalmas mozis veszteségét ellensúlyozza. A kaszkadőr már a mozikban látható.

Forrás: The Guardian

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."