AI és az örök élet: szupergyors fejlődés, amire senki sincs felkészülve!

TECH HÍREK Az emberi agy nem bír lépést tartani a mesterséges intelligencia fejlődésével! És mi a helyzet az örök élettel? A Protechtor Future Summit szakértői rávilágítottak a legégetőbb kérdésekre.

 

Izgalmas viták és úttörő gondolatok jellemezték a Protechtor Future Summit legutóbbi eseményét, ahol hazánk elismert szakértői beszélgettek az AI és az élet meghosszabbításának témaköréről. A rendezvényen olyan prominens személyiségek vettek részt, mint Király Júlia, Dr. Oszkó Péter és Dr. Tilesch György. Az esemény célja az volt, hogy rávilágítson a mesterséges intelligencia és az élet meghosszabbításának társadalmi hatásaira és kihívásaira.

Az AI robbanása: Az AI az elmúlt fél évben óriási figyelmet kapott a médiában és a szakmai körökben, köszönhetően a nagy nyelvi modellek megjelenésének. A Protechtor Future Summit tavaszi eseményén a mesterséges intelligencia társadalmi igazságosságra gyakorolt hatását tárgyalták neves gondolkodók, köztük Király Júlia közgazdász, Megyeri Jonatán ortodox rabbi, Dr. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Dr. Tilesch György MI-szakértő.

Az AI fejlődése exponenciális: A beszélgetést Dr. Tilesch György indította, aki kifejtette, hogy a technológiai és társadalmi fejlődésnek többféle mintázata lehet. A jelenleg zajló negyedik ipari forradalmat sok szakértő ciklikusnak tartja, de a mesterséges intelligencia fejlődése inkább exponenciális. Ez ijesztő lehet, mivel az emberi agy nincs felkészülve ilyen gyors változásokra. A történelem szerint egy technológiai forradalomhoz körülbelül tíz év kell, hogy a társadalom alkalmazkodjon. Dr. Tilesch optimista, hiszen az AI számos területen tud segíteni, de hangsúlyozta a politikai vezetők felelősségét a technológia szabályozásában és a társadalom edukációjában.

Király Júlia és a társadalmi igazságosság: Király Júlia szerint nagy a bizonytalanság a világban, de az elmúlt 200 évben az emberiség előrelépett az életminőség és a várható élettartam terén. A társadalmi igazságosság kapcsán a méltányosság lehet a kulcs, hiszen az egyenlőtlenségek növekednek, de amíg a legalsó rétegek is fejlődnek, van esély egy méltányos társadalomra.

Megyeri Jonatán a történelmi tanulságokról: Megyeri Jonatán rámutatott, hogy a fejlődésnek mindig volt ára, amit az emberiség megfizetett. Kulcskérdés, hogy olyan politikai vezetőink legyenek, akik tanultak a történelemből és felelősen döntenek a technológia kapcsán. A techcégek jelenlegi dominanciája miatt fontos, hogy egyéni és társadalmi szinten is felelősen álljunk hozzá a változásokhoz.

Dr. Oszkó Péter és az AI körüli üzleti érdekek: Dr. Oszkó Péter úgy véli, hogy az AI iránti érdeklődés részben mesterséges és üzleti érdekek táplálják. Az emberiség jobban él, mint 100-200 éve, de a jövedelmi különbségek növekednek, és a technológiai fejlődés is szűkíti a nyertesek körét. A széleskörű tájékoztatás és edukáció kulcsfontosságú, mert az AI jobban teszteli az ember alkalmazkodóképességét.

Akarunk-e 1000 évig élni? Az élettudományok is szélsebesen fejlődnek, az élet meghosszabbítása és az örök élet lehetősége is fókuszba került. Rab Árpád jövőkutató szerint az elmúlt száz évben sikerült a várható életkort 90 évre növelni, és a cél, hogy ezt 100-120 évre tolni. A tudomány célja, hogy lassítsuk az öregedést és minél tovább legyünk egészségesek. Kerepesi Csaba AI szakértő szerint az élethosszító kezeléseket előbb-utóbb a kormányok is finanszírozni fogják, hiszen gazdasági érdek az elöregedő társadalmakban.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a tudomány lehetőségei mellett a környezeti hatások is meghatározóak lesznek az életminőség szempontjából. Nem mindegy, hogy ki milyen környezetben él, milyen életmódot folytat, és hogyan táplálkozik.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.