Apple vs. Epic Games: egy bíró kritizálta az Apple válaszát, érik a bukás?

Már több éve tart a jogi huza-vona a két cég között, és egy bíró szerint (aki ráadásul legutóbb is az ügyet vezette, mielőtt mind az Apple, mind az Epic Games fellebbezett volna) a cupertinói techgigász reakciója nem megfelelő.

 

Az Európai Unióban az Apple már meg lett szorongatva, ugyanis az iPhone-ra az Apple App Store-on kívülről származó appok feltelepítése (sideloading) is engedélyezett. Az iOS mellett az iPadOS is hasonló ítéletet kaphat az Európai Bizottságtól (zárt platform), így felbukkanhat mindkét helyen a Fortnite, ami miatt tart a pereskedés Tim Sweeney és Tim Cook cége között.

Yvonne Gonzales Rogers bírónő szerint az Apple-nek további változtatásokat kell még megtennie. A third-party, külsős appok engedélyezése elenére az Apple továbbra is 27%-os haszonkulcsot alkalmazna a nagyobb, és 12%-osat használna a kisebb fejlesztőkön, és ezért perelt megint az Epic Games az Apple ellen, mert Sweeneyék szerint az almás cég a bíró határozatát figyelmen kívül hagyta cselekedett. Az ügy még fut, és még nem tudjuk, hogy Rogers utasítani fogja-e a határozat betartására az Apple-t.

Több napig tart a meghallgatás, amit az Epic panasza indított el, miszerint az iPhone gyártója a 2021-es határozatot nem nagyon követi, és Rogers az Apple egyik vezetőjének azt mondta, hogy neki az egész úgy hangzik, mintha a cél az lett volna, hogy a múltban használt üzleti modellt és jövedelmet megtartsa a cég. A bírónő szerint ezer ember volt érintett, és azt nem érti, hogy valóban egyikük sem mondta azt, hogy a fejlesztők költségeit át kellene gondolni. Az Epicnek az nem tetszett, hogy a fejlesztőknek lényegében ugyanannyit kell fizetni az App Store-on kívül, mintha azon belül lennének, az Apple meg úgy védekezett, hogy nem volt tudomása a kalkulációkról…

Az Apple szerint a 65 ezer, váltásra jogosult fejlesztőből csak 38 váltott, és egyikük sem nevezhető fő fejlesztőnek. Ez kissé meredeken hangzik.

Forrás: WCCFTech, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu