Függőséget okoz a Meta két közösségi platformja? Az EU vizsgálódik!

TECH HÍREK – Mark Zuckerberg két platformját is vizsgálja az Európai Unió, mert szerintük valós esélye van annak a gyermekeknél, hogy náluk függőséget okoznak (ugyanezért a TikTok ellen is hasonlóan cselekednek, de ellene már februárban elindult a vizsgálat).

 

A Facebookot és az Instagramot vizsgálják, mert lehetséges, hogy függőséget okoznak, és így a gyermekek mentális és fizikai egészségi állapotára is negatív hatással lehetnek. Az Európai Bizottság szerint a Meta nem teszi meg a szükséges lépéseket a védelmük érdekében. Nem tartják be a digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvényt (Digital Services Act = DSA). Ez egy olyan törvény, ami több digitális szolgáltatásra és platformra bizonyos szabályokat és korlátozásokat helyez.

A Meta appjait azzal vádolják, hogy „viselkedési függőséget” alakít ki a kiskorú felhasználókban, és így a nyúlüreg-hatás is megemlítendő. Ez akkor történik, ha a felhasználót egy algoritmus alapján függőséget kialakítani képes, folyamatosan kapcsolódó, releváns tartalommal látja el. Így a kiskorú túl sok időt töltene el a felületen, és a függőség következtében nehezen szakadna el tőle, megakadályozva a napi teendők elvégzését.

A vizsgálat az Instagram és a Facebook ellen arra is kitér, hogy a Meta mindent megtesz-e annak érdekében, hogy a kiskorúakat megvédje a nem megfelelő tartalmaktól, illetve, hogy a cég algoritmusa és az ajánlásra vonatkozó rendszere hogyan működik. Ha a DSA-t megsérti Zuckerberg cége, akkor az Európai Unió akár a cég évi jövedelmének akár 6%-át is kiróhatja bírságként. A Meta azt állítja, hogy a cég hosszú időt töltött el azzal, hogy a gyermekvédelemre szánt eszközöket kifejlessze, miközben az EU azt mondja, hogy a fiatalok megvédése során minden követ fel fog forgatni.

A kezdeményezés jó: ha látjuk, hogy egy fiatal egy appal túl sok időt tölt el (ilyen lehet ugyebár a TikTok is, ami közkedvelt a fiatalabbak körében), akkor tényleg van értelme ezekkel az eljárásokkal kikényszeríteni a változást.

Forrás: WCCFTech, Európai Bizottság

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.