Ourika: A forrás 1. évad – Kőkemény thrillersorozat az arab kábítószer-maffiáról Franciaországban

SOROZATKRITIKA – Politikai freskó, klasszikus maffiatörténet és durva akciókrimi keveréke ez az igényesen kidolgozott sorozat az Amazon Prime-on, amely realista képet fest a modern párizsi alvilágról. A történet a 2005-ös francia külvárosi zavargások hátterében játszódik, ahol egy izgalmas rendőr-drogkereskedő párharc bontakozik ki, és a Franciaországban rendkívül népszerű rapper írta részben a sztoriját és szerepel is benne.

 

Eredetileg az Ourika egy zöldellő völgy a marokkói Magas-Atlasz peremén, amely a kannabiszkultúra paradicsoma. Most azonban az Ourika nevet viseli az első sorozat, amelyet részben a francia Booba (vagy másik becenevén: B2O) nevű rapper alkotott. Ebben a rendkívül komor és kegyetlen drogkereskedős sorozatban – amelyet az egykori rendőr Clément Godart is társszerzőként jegyez – a rapper előadó egyben lenyűgöz minket „Métis” szerepében, aki egy igazi pszichopata. Olyan alak, aki élvezettel tágítja késsel riválisai száját a „glasgow-i örökmosoly” stílusában. Ugyanakkor a „betyárbecsülethez” ő is tartja magát.

A párizsi Boulogne negyedből származó rapper nem elégedett meg azzal, hogy kitalálta a történetet és elvállalt egy mellékszerepet benne. Ő alkotta meg a sorozatot is, amelynek egyben ő a producere is. Tehát ez a sorozat sok szempontból Booba „gyermeke”, még ha nem is ő játssza a főszerepet, és nem is ő írta a filmzenét.

 

 

A 2005 őszi valós zavargások Párizsban adták a hátteret

 

Az Ourika története 2005 őszén kezdődik, a városi zavargások idején, rendőri elnyomás közepette. A Franciaország és Marokkó közötti kábítószer-kereskedelmet uraló, mindenható Jebli családnak szembe kell néznie a kábítószer-ellenes brigád rajtaütésével. A legfiatalabb testvér, Driss (Adam Bessa, a 2022-es Harka című filmben tűnt fel) vonakodva veszi át az irányítást. A Sciences Po egyetemen tanuló huszonéves fiatal értelmiségi srác inkább egy kereskedői karriert képzelt el magának. Ez a terve azonban félresiklik – kicsit úgy, mint Al Pacino Michael Corleone-jének a Keresztapában, de nem ez az egyedüli áthallás e sorozat és klasszikus filmek között. Driss maffiacsaládjával William, egy fiatal, ambiciózus rendőr száll szembe (Noham Edge, szintén nagyvásznon debütált az Amandiers szereposztásában). Mindkét karakter lázadozik a saját miliője ellen és korántsem hagyományos módon alakul majd a közös történetük.

B2O és Clément Godart egy lebilincselő sorozatot hoztak létre az első perctől az utolsóig. A külvárosi történet, amely a kábítószer-kereskedelem és a rendőrök világában játszódik, egy pillanatra sem hagyja pihenni a nézőt. Minden benne van: a város, a nagy kaliberű fegyverek, könyörtelen kereskedők, néha határokat átlépő rendőrök, bandaháborúk, verekedések, üldözések és a börtönvilág. Booba pedig egy börtöntöltelék szerepében tűnik fel.

A külvárosi zavargások is szerepet kapnak, mivel a történet a valóságos 2005-ös események hátterében játszódik, amelyeket Franciaországban két valódi tinédzser – Zyad Benna és Bouna Traoré – halála váltott ki. Ők egy elektromos transzformátorházban szenvedtek áramütést, miközben a rendőri ellenőrzés elől menekültek. Ezek az események valódi gerillaharc-jeleneteket eredményeztek több külvárosi lakótelepen.

Ez így leírva érdekesnek hangzik, de őszintén szólva, elgondolkodtató, hogy a sorozat elején látható, valós események mit is adnak hozzá a történethez. Nem sokat hoznak be a narratívába.

A sorozat egyik erőssége, a szereplőgárdán kívül (Noham Edje William szerepében, egy fiatal, bátor rendőr, és Adam Bessa Driss szerepében, a Sciences Po egyetemistája, aki csatlakozik az erő sötét oldalához), a jelenetek hitelessége. Érezni lehet Clément Godart tapasztalatát, amikor a bűnözői közegről vagy a rendőri beavatkozásokról van szó.

Ugyanez érvényes, amikor Booba egy börtöntölteléket alakít, aki maga is többször megjárta a börtönt. 1997-ben 18 hónapot töltött rács mögött egy taxisofőr kirablása miatt. 2002-ben három hónapot töltött előzetes letartóztatásban egy lövöldözés kapcsán. A következő évben ismét börtönbe került, miután egy lopott autóval igazoltatták. Végül 2018-ban is börtönben volt, miután összetűzésbe került Kaaris klánjával az Orly repülőtér csarnokában.

 

 

Coppola, De Palma és mások nyomdokain

 

Habár ez a bűnügyi sorozat nem forradalmasítja a műfajt, és a Canal+ 2000-es évek eredeti alkotásainak nyomdokain halad, mint például az Engrenages – amelynek írását szintén Marine Francou vezette – vagy a La Commune, Abdel Raouf Dafri-tól, amely 2007-ben mutatta be Tahar Rahimot, mégis erőteljes hatást kelt extrém erőszakos és esztétikailag kidolgozott megvalósításával. Politikai realizmusa és mozis dimenziója révén is figyelemreméltó. Ha a 2005-ös francia külvárosi zavargások táplálják is bonyolult történetét, az Ourika számos utalást tesz Coppola (A keresztapa), De Palma (A sebhelyesarcú) vagy Michael Mann (Szemtől szemben) filmjeire. Booba klipek világához hasonlóan…

A hét epizód a klasszikus krimi, az akciófilm, a maffiafreskó és a családi dráma között ingadozik, a rendező Marcela Saïd (a kiváló Narcos: Mexico rendezője) ütős rendezésével tűnik ki. A zeneszerző Clément „Animalsons” Dumoulin – a „boulogne-i herceg” négy albumának hű társa – minimalista és nyomasztó filmzenét komponált. Vajon Booba, 47 évesen, megtalálta így a legjobb módját művészi megújulásának? Mindenesetre képernyős pályafutása több mint meggyőző.

A látványvilág esztétikai megvalósítása kiváló, és a filmzene is biztosítja a hangulatot. A hét epizód elég izgalmas és fordulatos és ugyanakkor kellően hangulatos is ahhoz, hogy gond nélkül le tudjuk egy huzamban „bindzselni”. Nem az a turistacsalogató párizsi körkép ez a sötét krimisorozat, az egyszer biztos, de ha képeslapok kliséi által gyártott hazugságok helyett a valódi Franciaországra vagy kíváncsi és szereted a műfajt, akkor nyugodt szívvel tudjuk ajánlani az Ourika első évadát.

-Herpai Gergely (BadSector)-

 

 

Ourika: A forrás 1. évad

Rendezés - 7.5
Színészek - 7.8
Történet - 7.2
Látvány/zene/hangok/akció - 7.6
Hangulat - 7.5

7.5

Az Ourika: A forrás egy sötét, izgalmas és hiteles thriller- és maffiafilmsorozat, amely kemény realizmusa és esztétikai kidolgozottsága révén vonzza be a nézőket. A francia Booba új oldalát mutatja meg a képernyőn, és szerepeiben hitelesen alakít. A sorozat feszültsége, mélyreható karakterei és társadalmi problémákat is boncolgató története miatt mindenképpen érdemes megnézni.

User Rating: 3.48 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)