Nem AMD-alapú processzort fog használni a PlayStation 6?

Egy álláshirdetés erősen azt sugallja, hogy a Sony a következő generációs PlayStationjében az eddigiekhez képest valami teljesen másra készülhet…

 

Az AMD már az előző konzolgenerációban is beszállítója volt a Sony-nak és a Microsoftnak egyaránt, így „a pirosak” biztosították mind a két cégnek az egyedileg tervezett grafikus chipeket és processzorokat. Miközben a Microsoft állítólag továbbra is az AMD-t választotta partnernek (az újgenerációs Xboxról ma már beszámoltunk pletyka formájában; csak annyit mondunk itt, hogy Zen 5 architektúra), a Nintendo a Switch esetében egy kombinációt használt (a grafikus chip az Nvidiától származik, a processzor pedig az ARM-tőll), és valószínűleg az utód is hasonló úton fog járni, a Sony viszont teljesen új irányzatot vehet fel. Erősen feltételes módban, mert korábban már hallottunk ezzel ellentétes dolgokat is.

Az álláshirdetés egy rendszerszoftver-fejlesztőt keresne, aki eltérő architektúrák között a programtámogatottsággal foglalkozna, és a Sony tokiói irodájában dolgozna. A jelentkezőnek tapasztaltnak kell lennie a C és C++ nyelvekben; ismernie kell a mostanában megjelent processzorok architektúráit, tapasztalt kell, hogy legyen assembly nyelvű fejlesztésben az egyik ilyen architektúrában; a JIT és AOT technológiákban ismerettel kell, hogy rendelkezzen (itt kicsit torzíthat a fordítás, hiszen japán nyelvű az álláshirdetés); végezetül az angol nyelv ismeretét is elvárják, mert a technikai dokumentumokat értelmeznie kell, majd ezekkel kapcsolatban kommunikálnia kell a külföldi fejlesztőkkel.

Ez nem jelenti azt, hogy a Sony hirtelen maga mögött hagyja a mostanában használt x86-os processzorokat, ugyanis februárban volt olyan szivárgás, ami a PlayStation 6 lehetséges specifikációit taglalta, és akkor még szó sem volt ARM processzorról, hanem ott is a mostanában bevált AMD bukkant fel. Szóval lehetséges, hogy ez inkább egyfajta kutatási-fejlesztési állásajánlat a jövőbeli technológiák számára. Az ipar eseményei nem nagyon sugallják azt, hogy nagy fordulat jönne…

Szóval addig jobb lesz várni, mert ha az ipar jelentősen más irányba kezdene próbálkozni a hardverrel, arról mi is beszámolnánk.

Forrás: Reddit, Greenhouse

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.