Ilyen lehet a Square Enix brutális lejtmenete – mi lesz veled Final Fantasy VII remake sorozat?!

Kevesebb mint két év alatt 80 videójátékot törölt a Square Enix – a kiadó mobiljátékai valóságos mészárszéknek számítanak…

 

 

Annak ellenére, hogy a Square Enix az iparág egyik legnagyobb szereplője, az elmúlt években több mint 80 mobiljátékot állított le. Ez egy igazi mészárszék, és a japán vállalat radikális irányváltását bizonyítja.

A 2023 júniusában kinevezett Takashi Kiryu, a Square Enix új vezérigazgatója a gyenge eredmények után úgy döntött, hogy a vállalat politikáját tetőtől talpig megváltoztatja.

Nagyjából az a cél, hogy mostantól a mennyiség helyett a minőségre összpontosítson. A katalógusban található számos franchise-ból származó szilárd AAA produkciókra, például a Final Fantasy-játékokra építenének. A kisebb címek külön tanulmány tárgyát képezik majd, hogy meghatározzák a bennük rejlő lehetőségeket. Másrészt a mobiljátékok már nem élveznek prioritást. Ez bizonyos számadatok közzététele után könnyen érthető.

A mai hírre Jérémie Kermarrec videójáték-fordító hívta fel a figyelmünket. Ő a Final Fantasy rajongói oldal, a Final Fantasy World működtetéséről is ismert. Megosztotta egy japán befektető tweetjét, amelyben felsorolja az elmúlt években megjelent összes Square Enix mobiljátékot. Az eredmény tanulságos. A „temetőként” leírtakból kiderül, hogy mintegy negyven játék szervereit kevesebb mint egy évvel a megjelenésük után lekapcsolták. További negyven játék esetében a megjelenésük után két éven belül ugyanezt a bánásmódot alkalmazták.

Mindent egybevetve ez közel 80 játékot jelent, amelyeket kevesebb mint két évvel a megjelenésük után deaktiváltak. Ennyi projektet dobtak el egy öncélú politika miatt, amely nem hozta meg a gyümölcsét.

 

A Square Enix politikája katasztrofális eredményekkel járt

 

Ez a lista a Square Enix 2010-es években folytatott politikájának eredménye. Utóbbi az előzménylicencek alapján megsokszorozta az ingyenesen játszható mobiljátékok számát. Tette mindezt abban a reményben, hogy legalább néhány közülük nyereségesnek bizonyul. Sajnos az eredmény közel nyolcvan játék törlése lett. Ráadásul számos fejlesztő elvesztése is, akik egyik napról a másikra munka nélkül maradtak.

Ez igazi tragédia, ha figyelembe vesszük, hogy semmi garancia nincs arra, hogy az eszközök beszélgetés alatt maradnak, és ha a szerverek egyszer lekapcsolódnak, a játékok örökre elvesznek. Ennek fényében könnyen érthető, hogy az SE új vezérigazgatója miért döntött úgy, hogy megváltoztatja a mobiljátékokkal kapcsolatos politikáját. Mindez azonban jó eséllyel nem fenyegeti az AAA-címeket, például a Final Fantasy VII remake sorozatát.

Forrás: Final Fantasy World, X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu