Félelmetes, mire képes a Copilot+ PC-ken a Microsoft MI-je! [VIDEO]

TECH HÍREK – Több dolgot is bemutatott a Microsoft a mesterséges intelligenciával kapcsolatban a Build Conference-en, de az egyik kissé ijesztőként hangzik.

 

A Recall a Copilot+ PC-ken képes lesz arra, hogy megkeressen mindent, amit a Windows 11-es gépünkön néztünk vagy csináltunk. A Copilot Runtime a W11-en fejlettebb NPU-kat (MI-gyorsítókat) használ az új chipekben, például a Snapdragon X Plus/Elite párosban. A Microsoft 40 mesterséges intelligencia-modellt integrált a Windows 11-be az új funkciók érdekében, így ennek köszönhetően szó szerint mindent rögzízeni tud az appokhoz köthető aktivitásoktól kezdve a megbeszéléseken elhangzottakon át a látogatott weboldalakig. Ehhez egy idővonal is párosul, és akár hetekre visszamenőleg is vissza lehet tekerni ezt.

„A pillanatfelvételek titkosítva vannak, és a számítógép merevlemezére mentődnek. A Recall segítségével a PC-n megtekintett tartalmakat kereséssel vagy a pillanatfelvételek görgetését lehetővé tevő idővonalsávon keresheti meg,” írta a Microsoft. Ez mennyi helyet foglalna? Biztos pillanatok alatt betelne egy 1 TB-is NVMe. Azért ijesztő ez, mert ha valaki hozzáférést szerez a PC-nkhez, a felhasználói történelmünkhöz is oda tud férkőzni. Jelenleg csak a Qualcomm Spandragon X Elite chippel felvértezett Copilot+ PC-kben lesz elérhető a most még előzetes állapotban levő funkció, amihez hasonlót a Microsoft 2017-ben csinált Timeline névvel, ami 2021-ben ki lett vezetve, és nem készített állandóan, megállás nélkül elmentéseket.

A Copilot+ PC-kben egy másik funkció az automatikus felskálázó technológia (Auto Super Resolution, Auto SR) lesz, így nem lesz szélesebb körben elérhető. Az Auto SR nagyobb frame rate-et fog biztosítani valós időben, miközben a vizuális részletességet is javítani fogja. Olyan egyensúlyt nyújt, ami túlmutat a PC-nk képességein. Még nem tudni, hogy az AMD FSR, az Intel XeSS, vagy az Nvidia DLSS mennyivel lesz nála jobb vagy rosszabb. „Az Auto SR zökkenőmentesen integrálódik a Windows [11-]be, hogy automatikusan, valós időben javítsa a meglévő játékok frame rate-jét, miközben részletes képi megjelenítést biztosít a képernyőn, és olyan egyensúlyt kínál, amely meghaladja azt, amit a PC hardvere önmagában képes elérni. A kezdeti bevezetéskor ez a funkció kizárólag a Qualcomm Snapdragon X Elite processzorral és egy válogatott játékkészlettel felszerelt Copilot+ PC-khez lesz elérhető,” írta a Microsoft.

A technológiáról korábban hallottuk, hogy a mesterséges intelligenciás teljesítmény az NPU-ból és a GPU-ból jön, és a kettő kombinációja minimum 45 TOPS teljesítményt jelent majd ezekben a PC-kben, amik júniustól lesznek kaphatóak. Az Intel a Lunar Lake, az AMD a Strix platformokkal száll be a Copilot+ PC-k piacára (Nvidia GeForce RTX és AMD Radeon RX-támogatás is lesz bennük), és ezek több mint 100 TOPS számítási teljesítményre lesznek képesek. Ha 40-45 TOPS-t tud a gépünk, akkor Copilot+-képes lesz, így elvileg az Auto SR-t is eléheti, de nem mindegyik játék használhatja (valószínűleg az Xbox-exkluzívokkal kezdődik a lista, de a World of Warcraft is meg lett említve).

Kiemelnénk, hogy az Auto SR NEM azonos a DirectSR-rel, amivel megkönnyítik a fejlesztőknek a felskálázó technológiáják integrációját…

Forrás: WCCFTech, WCCFTech, Microsoft, VideoCardz

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)