Sületlenségeket állít a Google mesterséges intelligenciája a kereséseknél!

TECH HÍREK – A keresőmotorban felbukkanó MI-s funkció borzalmas dolgokat álít, és az Alphabet leányvállalatának szóvivője már most védekező álláspontot képvisel.

 

A Google keresőmotorja mellé az angolul AI Overview néven futó funkció felettébb érdekes dolgokat művelt. Elvileg az lenne a céllja, hogy a kereső felhasználónak gyors segítséget tudjon nyújtani a lekérdezésekben. Az egész viszont balul sült el: volt, aki egy pizzával kapcsolatban keresett, mert nem ragadt a pizzára a sajt. Az összefoglaló kezdete jó (túl sok szósz, túl tömény szósz, túl sok sajt), de a tippek utána már életveszélyesek. A szószba ugyanis azt javasolja az MI, hogy keverjünk 1/8 pohárnyi, nem mérgező ragasztót. WTF!?

De ez nem egyszeri eset. Egy másik lekérdezés arról szólt, hogy hány követ fogyasszon el a felhasználó. Erre az AI Overview azt írta, hogy a UC Berkeley geológusai szerint naponta legalább egy kicsi követ érdemes elfogyasztanunk. Mindkét esetben fefoghatatlan, hogy mit javasol a Google mesterséges intelligenciája, mert pizzába nem szokás ragasztót keverni, és követ sem nagyon fogyasztunk.

A The Verge-nek a Google szóvivője, Meghann Farnsworth azt állította, hogy nagyon ritka lekérdezésekről van szó, ami nem képviseli a legtöbb ember élményét. Aha, mert pizzát nem szoktak fogyasztani sokan. Farnsworth szerint izolált példák vannak, és ők folytatni fogják a termék minőségének javítását. Aztán jött egy közlemény is, amit a 9to5Google publikált, és itt is a ritka kereséseket vádolták. Megismételnénk: egy pizza és a rajta meg nem maradó sajt nem ritkaság. A depresszióra pedig a Golden Gate-hídról leugrani nem megoldás…

„A mesterséges intelligenciájú áttekintések túlnyomó többsége magas színvonalú információkat nyújt, és hivatkozásokkal szolgál a világhálón való elmélyülésre. Sok általunk látott példa szokatlan lekérdezés volt, és láttunk olyan példákat is, amelyeket manipuláltak, vagy amelyeket nem tudtunk reprodukálni. Ennek az új élménynek a bevezetése előtt széles körű tesztelést végeztünk, és mint a keresés más funkciói esetében is, nagyra értékeljük a visszajelzéseket. A tartalmi irányelveink alapján adott esetben gyorsan intézkedünk, és ezeket a példákat felhasználjuk a rendszereink szélesebb körű fejlesztéséhez, amelyek közül néhányat már el is kezdtünk bevezetni,” írta a Google.

Tipikus reakció tőlük.

Forrás: WCCFTech, The Verge, 9to5Google

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu