Steve McQueen, a legenda: ki nem találnátok, meddig ment el, hogy megkaphassa álmai szerepét!

MOZI HÍREK – Steve McQueen annyira vágyott egy szerepre, hogy hajlandó volt érte veszélyeztetni a testi épségét…

 

 

Hollywood történetében kevés színész testesítette meg jobban a menőség fogalmát, mint Steve McQueen. Az Oscar-díjra jelölt színész és olyan ikonikus filmek sztárja, mint A nagy szökés, A Cincinnati kölyök, Bullitt, A Thomas Crown-ügy, Le Mans, a Pillangó és mások, egész karrierje során a végveszély határán élt. McQueen 1980-ban, 50 éves korában szívrohamban halt meg, és ezzel megszakította az egyik legnagyobb filmes színészi karriert, amelyet valaha is láthattunk.

Míg a McQueen-rajongók ismerik a vezetés és az autóversenyzés iránti vonzalmát, sokan talán nem tudják, hogyan szervezte meg a szereposztását az 1960-as A hét mesterlövész (The Magnificent Seven) című westernben.

Mielőtt elindította volna karrierjét a mozivásznon, McQueen számos tévésorozatban szerepelt. Többek között három évadon át a Wanted: Dead or Alive című sikeres westernsorozatban című sorozatban. Hogy megússza a Wanted forgatását és egy nagy filmben debütálhasson, McQueen megrendezett egy autóbalesetet! Sérülést színlelt, megúszta a cselt, és soha többé nem nézett vissza a visszapillantó tükörbe, miközben karrierje szárnyalt. A hollywoodi történet csak tovább növeli McQueen legendáját, és megérdemli, hogy közelebbről is megnézzük.

 

 

Steve McQueen

 

 

Egy nagy dilemma

 

1958-ban Steve McQueen megkapta a Wanted: Dead or Alive című western tévéjáték főszerepét. A Wantedben McQueen Joseph Randallt alakította, egy polgárháború korabeli, megrögzött fejvadászt, aki gyors ravaszáról és lefűrészelt Winchester-puskájáról ismert. McQueen 1958 és 1961 között 94 epizódon keresztül alakította Randallt, és vált közismertté.

Miközben a CBS szerződést kötött vele, és továbbra is a Wantedben játszott, McQueen 1958-ban áttért a filmművészetre, kisebb epizódszerepeket vállalva.

Az egyik, Sose kevesebbet (Never So Few) című filmet John Sturgess rendezte, akit annyira lenyűgözött McQueen jelenléte a vásznon, hogy nagyobb szerepet ígért neki a következő filmjében, A hét mesterlövészben

Akira Kurosawa klasszikusának, A hét szamurájnak hatalmas, drága western remake-jeként, McQueen a The Magnificent Seven-ben nagyszerű lehetőséget látott arra, hogy kibővítse színészi képességeit, növelje ismertségét és előrébb vigye filmes karrierjét. Ezért mindent megtett annak érdekében, hogy a CBS-hez fűződő szerződéses kötelezettségei ellenére is szerepet kapjon a filmben.

 

Hogyan rendezett Steve McQueen autóbalesetet?

 

Miután Sturges felajánlotta a szerepet a The Magnificent Seven-ben Yul Brynner, Charles Bronson, Eli Wallach és mások mellett, McQueen megtudta, hogy a filmet Wanteddel egy időben tervezték forgatni. A Four Star Productions vezetője, Dick Powell nem volt hajlandó felmenteni McQueent a szerződése alól. Ragaszkodott hozzá, hogy maradjon a Wanted befejezéséhez. Mivel tudta, hogy csak így szerepelhet a filmben és szerezheti meg a nagy áttörést jelentő hollywoodi szerepét, a vagány színész merész leleményességről tett tanúbizonyságot.

McQueen úgy gondolta, hogy az egyetlen módja annak, hogy kibújjon a Wanted forgatása alól, ha betegséget vagy sérülést színlel, és orvosi szabadságot kap.

A színész első felesége, Nellie Adams szerint McQueen egy kisebb autóbaleset megrendezésével szabadult ki a Wanteddel kapcsolatos kötelezettségei alól, miután ügynöke ezt tanácsolta neki. McQueen, aki akkoriban autóversenyzői karrierjét fontolgatta, kimért sebességgel egy fának hajtott a járművével. Ezzel elérte, hogy olyan sérüléseket szenvedjen, mint kisebb zúzódások, horzsolások és izomgörcsök.

Azt állította, hogy a balesetben komolyabban megsérült, és a nyilvánosság előtt egy hamis nyakmerevítőt viselt, hogy eljátssza a sérülést.

A kreatív trükk a terv szerint működött. Így McQueen játszhatta a második főszerepet, a lakonikus csavargó Vin Tannert. A hét mesterlövész lett McQueen első nagy sikerű filmje, ami a Wantedből való távozásához vezetett.

 

 

Steve McQueen

 

 

Meghatározó momentum McQueen karrierjében

 

McQueen kiváló alakítását Vin Tanner szerepében a kritikusok dicsérték. Három évvel később McQueen és Sturges újra összeállt A nagy szökés című filmben. A minden idők legnagyobb börtönszökés-filmje bebetonozta McQueen státuszát, mint A-listás hollywoodi főszereplő. Egy olyan legendás státuszt, amely talán soha nem jött volna létre, ha nem rendezi meg autóbalesetét. Bár McQueen és Sturges az 1960-as években tervezte, hogy Forma-1-es filmet forgatnak, ez McQueen elfoglaltsága, a Homokkavicsok (The Sand Pebbles) forgatása miatt nem valósult meg. Természetesen McQueen autóversenyzői affinitása olyan klasszikus filmekben mutatkozik meg, mint a Bullitt és a Le Mans.

Miután 1952 és 1980 között 44 filmben szerepelt, Steve McQueen Hollywood történetének egyik legmenőbb színésze maradt, aki nem riadt vissza semmitől, hogy úgy alakítsa az életét, ahogy neki tetszik…

Forrás: CBR

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV