Honnan ered a két legendás sztár, Paul Newman és Steve McQueen egykori rivalizálása?

MOZI HÍREK – Paul Newman és Steve McQueen a ’70-es évek két legnagyobb sztárja volt. Ám egyetlen közös filmjük a hihetetlen vitáik és rivalizálásuk miatt lett emlékezetes…

 

 

Steve McQueen és Paul Newman a ’60-as és ’70-es évek két legikonikusabb színésze. Ám híresen rosszul jöttek ki egymással, és ez teljesen kicsúszott a kezükből, amikor egy 203 millió dolláros filmben játszottak együtt. Newman a korszak egyik legkeresettebb színésze volt. Kevés színészt jelöltek ennyiszer egymás után győzelem nélkül. A színészt 10 Oscar-díjra jelölték, és végül A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért nyolcadik jelölését nyerte el. Szöges ellentétben Newmannel, McQueent „Hollywood királyának” tartották, de soha nem érdemelte ki ugyanazt az elismerést.

McQueen azzal szerzett hírnevet magának, hogy szerethető antihős karaktereket alakított olyan filmekben, mint a Le Man és a Bullitt, amelyek teljesen eltértek Newman díjnyertes alkotásaitól.

Abban az időben Steve McQueen nem rendelkezett olyan presztízzsel, mint Newman. Ám 1966-ban egy Oscar-díjra jelölték A homokkavicsokban nyújtott alakításáért. Sajnos a jelölés nem hozott díjat. McQueen féltékeny volt, és azt akarta, hogy egy kalap alá vegyék Newmannel. Nehézsúlyú drámai színésznek tekintsék, ami Hollywood egyik leghíresebb viszályához vezetett.

 

Paul Newman és Steve McQueen rivalizáltak a Pokoli torony főszerepéért

 

A Paul és én című könyvben kiderült, hogy Newman és McQueen mennyire gyűlölték egymást. McQueen 1974-ben úgy gondolta, hogy elérte Newman szintjét. Tárgyalásokat folytatott arról, hogy a színész mellett szerepeljen a Pokoli torony (The Towering Inferno) című epikus katasztrófafilmben. Ennek ellenére ez még mindig nem volt elég jó. Ugyanis McQueen Newman helyett a toplistás szerepet akarta. Bár a színészek tehetség tekintetében nem voltak egy szinten, mindketten ugyanolyan bankképesek voltak. Nehéz megmondani, hogy végül kinek kellett volna a főszerepet kapnia, mivel mindketten garantáltan közönséget hoztak.

A viták nem értek véget a főszereplésnél sem, McQueen ugyanis felháborodott azon, hogy nem kapott ugyanannyi szöveget a filmben, mint Newman.

McQueen végigment az egész forgatókönyvön. Megszámolta, hogy melyik színésznek hány sora van. Amikor kiderült, hogy neki kevesebb sora van, McQueen kérte a forgatókönyvírót, hogy adjon több sort a karakterének. McQueen nem csak ezt akarta, hanem azt is, hogy övé legyen a film utolsó sora, függetlenül attól, hogy ez narratív szempontból működik-e. Ez a kicsinyes húzás vezetett oda, hogy Newman „csirke sz***”-nak nevezte kollégáját.

A producerek kreatív választ találtak a főszereppel kapcsolatos konfliktus megoldására. A film plakátján McQueen neve szerepel először, Newman neve pedig másodikként. Newman neve azonban átlósan McQueen neve fölött jelenik meg. A nevek elrendezése a plakáton kínosnak tűnik, de ezzel sikerült a lehetetlent elérni, és mindkét színész megkapta, amit akart. (Majdnem.) Attól függően, hogy az emberek hogyan nézik a plakátot, Newman vagy McQueen lehet a főszereplő. McQueen azonban még mindig nem volt teljesen boldog, és kompromisszumnak tekintette a dolgot.

Tekintettel arra, hogy McQueen már annyi szerepet veszített el a túlzó követelései miatt, valószínű, hogy a színész végül rájött, hogy ha ragaszkodik az álláspontjához, és a főszerepet követeli, akkor elveszíthetett volna egy újabb monumentális szerepet.

 

A Pokoli torony nagy siker lett mindkét sztár számára

 

A film nem meglepő módon hatalmas siker lett. Világszerte 203 millió dollárt hozott (Movies In Focus). A film Észak-Amerikában 116 millió dollárt, nemzetközileg pedig 87 millió dollárt keresett. Ez a 70-es évek egyik legnagyobb kasszasikerét eredményezte.

A film elkészítése 14 millió dollárba került, és a film költségvetése alapján még egy 50 millió dolláros bevétel is hatalmas siker lett volna a stúdió számára. A 200 millió dolláros bevétel nem kis teljesítmény volt, és ez a teljesítmény ironikus módon nagyrészt annak köszönhető, hogy McQueen és Newman először szerepeltek együtt a vásznon. Hollywood két legnagyobb filmsztárjával a főszerepben a film mindig is siker lett volna. Ha nem lett volna a viszályuk, ők ketten több filmben is szerepelhettek volna, és dollármilliókat kereshettek volna együtt. Sajnos egyikük sem volt hajlandó félretenni a nézeteltéréseiket, vagy éppen alacsonyabb szerepet vállalni.

Forrás: Far Out Magazine, Daily Express, Movies In Focus

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu