Nvidia: „minél több MI-s GPU, annál kevesebb fogyasztás!”

TECH HÍREK – Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója egy kissé követhetetlen kommenttel élt a Computexes előadás után megtartott kérdezz-felelekjén.

 

Egy raklapnyi mesterséges intelligenciára kihegyezett GPU fogyasztása oltári magas tud lenni, és Huang, aki manapság kb. azzal a mottóval él, hogy „minél többet veszel, annál többet spórolsz” ezekkel a chipekkel kapcsolatban, hasonló gondolattal bír a legújabb MI-modellekhez köthető fogyasztásról, ugyanis ezek többnyire az Nvidia hardverén futnak. Az Nvidia GPU-i gyorsabban és hatékonyabban végzik el a számításokat mint a riválisok, és szerinte meg kell gyorsítani mindent, ami időt és energiát is spórol így…

„A tartalomalkotó (generatív) mesterséges intelligencia nem a képzésről, hanem a következtetésről szól. A cél nem a képzés, a cél a következtetés. A következtetés során a felhasznált energia mennyisége a számítás alternatív módjához képest sokkal, de sokkal kisebb. Megmutattam például a tajvani klímaszimulációt – 3000-szer kevesebb energiát használunk. Nem 30%-kal kevesebb, hanem 3000-szer kevesebb. Ez egyik alkalmazás után a másik alkalmazásban történik. A mesterséges intelligenciát nem érdekli, hogy hova jár iskolába.

A világnak nincs elég energiája a népesség közelében. De a világnak rengeteg felesleges energiája van. Csak a Napból származó energia mennyisége hihetetlen. De rossz helyen van. Erőműveket és adatközpontokat kellene felállítanunk a képzéshez ott, ahol nincs népesség, a modellt máshol kellene kiképeznünk. A következtetési modellt mindenkinek közelebb kell vinni – a zsebükbe, a telefonjaikba, a PC-kbe, az adatközpontokba és a felhőalapú adatközpontokba,” írta Huang.

A Világgazdasági Fórum (WEF = World Economic Forum) nemrég azt becsülte, hogy az MI-hez köthető energiafogyasztás évente 26-36%-kal nő, és 2028-ra egy kisebb ország (pl. Izland) szintjét is elérheti. De a csökkenő fogyasztáshoz jelentős hatékonyságbeli javulásnak kellene bekövetkeznie, mert minél gyorsabb a feladatelvégzés, annál több energiára van szükség.

Az Nvidia MI-s GPU-ja kb. 40 ezer dollárnál (kb. 15 millió forintnál) kezdődik, úgyhogy eléggé nagy lécet kell megugrani, hogy egy MI-s startup beruházzon egy ilyen hardverbe.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu