Négy amerikai állam lép fel az Apple ellen indított trösztellenes perben!

TECH HÍREK – Az amerikai igazságügyi minisztériumnak már eddig is voltak kérdései a cég domináns helyzetével kapcsolatban, de az ipari állapot megváltozása érdekében négy állam is úgy gondolta, hogy beperli az Apple-t.

 

Nevada, Washington, Indiana és Massachusetts is fellép az Apple ellen, írja az Apple Insider. Nem tudni a pontosabb részleteket, de annyi hivatalos, hogy június 11-én csatlakozott a négy állam a cupertinói vállalat ellen indított eljáráshoz. „Üdvözöljük Indiana, Massachusetts, Nevada és Washington államokat, amelyek csatlakoznak a meglévő koalíciónkhoz, hogy helyreállítsuk a versenyt az Apple által monopolizált okostelefon-piacokon. Alig várjuk, hogy állami partnereinkkel együtt pereljük ezt a fontos ügyet, hogy a fogyasztók, az alkalmazásfejlesztők, a tartozékgyártók és az amerikai közvélemény számára a verseny előnyeit biztosítsuk,” nyilatkozta Jonathan Kanter, az igazságügyi minisztérium trösztellenes osztályának főügyészhelyettese.

Március 21-én lehetett hallani, hogy az igazságügyi minisztérium beperli az Apple-t, ami ötféle módon sértette meg a Sherman trösztellenes törvény második szakaszát: a harmadik féltől származó alkalmazások növekedésének korlátozása, a felhőalapú streaming szolgáltatások korlátozása, a platformok közötti üzenetküldő alkalmazások kizárása, az Apple Watch versenytársak funkcióinak korlátozása és az NFC harmadik féltől származó szolgáltatásokra való korlátozása.

Merrick Garland főűgyész számára nem tetszik az, hogy az Apple 30%-os haszonkulcssal dolgozik az App Store-on, illetve nem valami pozitív az élmény a külsős kiegészítők esetében, ha nem az Apple Watchról van szó. A platformon nincs mód külsős üzenetküldő szolgáltatás használatára, miközben az iOS 18-ban az RCS-támogatás megvalósul. Az Apple erre annyit mondott, hogy az igazságügyi minisztériumnak három érvényes állítást kell bizonyítania, amelyek közé tartozik az érintett piacon fennálló monopólium, a versenyellenes magatartás és a vállalat versenyellenes jellegének hatásai. A vállalat azt is állítja, hogy a minisztérium korlátozásokkal vádolta a vállalatot, miközben nem mutatta be a panaszok hatásait. Az Apple „a jól bejáratott versenytársakkal szemben éles versenyben áll”, és nem rendelkezik „a piaci hatalom megállapításához vagy kikövetkeztetéséhez szükséges piaci részesedéssel”.

Ez nem hangzik valami jól az Apple számára.

Forrás: WCCFTech, AppleInsider

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.