Ma már szinte hihetetlen, de igaz: így indult Pókember karrierje a Marvel-szuperhősök között!

MOZI HÍREK – 1962-ben úgy tűnt, hogy csak Stan Lee látja a Pókemberben rejlő lehetőségeket, mint a Marvel képregények ikonikus szuperhősében…

 

 

Ma már lehetetlennek tűnik, hogy Pókembert, a Marvel egyik legikonikusabb karakterét Stan Lee kiadója visszautasította volna, és az lett volna a vége, hogy soha nem adták volna ki. Ám valójában igencsak rögösen indult a karakter karrierje.

Az 1960-as években Stan Lee, a Marvel Comics termékeny írója és kiadója már sikert aratott olyan címekkel, mint a Fantasztikus Négyes.

A legenda szerint Lee-t egy falon felkúszó rovar látványa inspirálta. Egy olyan szuperhős ötlete fogalmazódott meg benne, aki képes a felszíneken megkapaszkodni. Ez a hős azonban nem a tipikus, toronymagas, makulátlan felnőtt lenne. Hanem egy hétköznapi problémákkal küzdő tinédzser. Mindez forradalmi elképzelés volt a korban.

Lee lelkesedett alkotásáért, és bemutatta az ötletet Martin Goodmannek, a Marvelnél dolgozó főnökének. Goodman nem osztotta Lee lelkesedését. „Ez a legrosszabb ötlet, amit valaha hallottam” – mondta Goodman Lee-nek. Goodman szerint az emberek utálták a pókokat. Ráadásul egy személyes problémákkal küzdő tinédzserből sosem lehetne meggyőző szuperhős. Szerinte a tinédzsereket csupán segédtársaknak, nem pedig főszereplőknek szánták. Ez a nyílt elutasítás a Pókember végét jelenthette volna.

 

Meggyőzni a Marvel-t

 

Stan Lee-t azonban nem lehetett legyőzni. Elszántan bizonyítani akarta, hogy teremtményében rejlik a lehetőség. Megtalálta a módját, hogy bemutassa Pókembert. Szerkesztői képességeit latba vetve sikerült becsempésznie történetét egy hanyatlóban lévő magazin, az Amazing Fantasy legújabb számába. Lee logikája egyszerű volt: a magazint a végzet úgy hozta, hogy megszüntetik, így nem sokat számított, hogy mit közölnek az utolsó számban. De micsoda történelmi utolsó szám volt ez!

Lee tehát a nagyszerű (és sajnálatosan kevéssé elismert) Steve Ditko művész mellett életre keltette Pókembert az Amazing Fantasy 15. számában, amelynek címlapja 1962 augusztusában jelent meg.

A borítót egyébként az elmaradhatatlan Jack Kirby rajzolta. Pókembert ábrázolta, amint New York City felett leng, hóna alatt egy bajba jutott férfival. Egy ikonikus kép, amelyet a végtelenségig ismételtek és tisztelegtek előtte. A történet főszereplője Peter Parker. Egy átlagos tinédzser Queens munkásosztálybeli városrészéből, aki egy radioaktív pók csípése után szuperképességekre tett szert. A többi hőssel ellentétben Peter Parker valódi problémákkal szembesült, mint például a zaklatás, a pénzhiány és szeretett Ben bácsikája elvesztése. Egy igazi munkásosztálybeli hős.

A képregény egy erkölcsi tanulsággal zárult, amely a karakter védjegyévé vált: „A nagy hatalommal együtt jár a… nagy felelősség is!

 

 

Marvel / Pókember / Spider-Man

 

 

Egy többé-kevésbé váratlan siker

 

A Marvel saját fogadásai ellenére az Amazing Fantasy 15 átütő siker volt. Az olvasók azonnal kötődtek Peter Parkerhez. Az ötlet, hogy egy szuperhős ugyanazokkal a problémákkal küzdjön, mint ők, újszerű és üdítő volt. A rajongói levelek elárasztották a Marvel irodáját, további Pókember-történeteket követelve. Martin Goodman, látva az eladási számokat, visszarohant Lee irodájába, és azt mondta: „Stan, tudod, az a karaktered, Pókember, amit annyira szerettünk, miért nem csinálunk vele egy sorozatot?” Goodman szkeptikusból a karakter lelkes támogatójává vált.

Így született meg a The Amazing Spider-Man, amely 1963 márciusában jött ki először, és azóta is töretlenül jelenik meg nyomtatásban

A Pókember sikere azonnali és tartós volt. Stan Lee mindig is azt állította, hogy Pókember a kedvenc karaktere, mert ő a legemberibb. „Ő hasonlít rám a legjobban, semmi sem sikerül neki tökéletesen. Rengeteg problémája van, és hibákat követ el, és ezzel tudok azonosulni” – mondta Lee 1996-ban a Chicago Tribune-nak.

 

Mindenki szereti Pókembert

 

A Pókember nemcsak a képregények világát hódította meg, hanem más médiumokban is terjeszkedett. Az 1970-es években Nicholas Hammond főszereplésével élőszereplős tévésorozatot indítottak. Ugyanakkor több animációs sorozatot is. A Pókember azonban csak 2002-ben ért el új csúcsokat a Sam Raimi által rendezett és Tobey Maguire főszereplésével készült filmmel. A film nemcsak kasszasiker volt, hanem új mércét állított fel a szuperhősfilmek terén is.

Világszerte több mint 800 millió dolláros bevételt hozott, és bebizonyította, hogy a Pókember ugyanúgy sikeres lehet a moziban, mint a képregényekben.

Raimi trilógiáját rebootok követték Andrew Garfield és Tom Holland főszereplésével, akik mindketten a saját értelmezésükben mutatták be a karaktert. 2018-ban a Pókember: Irány a Pókverzum! (Spider-Man: Into the Spider-Verse) című animációs filmet a kritikusok elismeréssel és Oscar-díjjal jutalmazták, tovább erősítve Pókember kulturális ikonná válását.

Forrás: University of Oregon, New York Post

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu