Hamarosan olcsóbbak lehetnek az SSD-k

TECH HÍREK – Mivel a NAND chipek gyártói feljebb csavarták a termelést, hamarosan a boltok is kevesebbet kérhetnek el például egy NVMe SSD-ért, ha esetleg több (és/vagy gyorsabb) tárhelyre lesz szükségünk.

 

Egy dél-koreai publikáció, a Chosun Daily számolt be arról, hogy a NAND chipeket gyártó cégek megnövelték a termelésüket. Így az utóbbi néhány hónapban tapasztalt áremeléseknek nemsokára vége lesz. A Samsung Electronic és az SK Hynix (két dél-koreai gyártó), illetve a Kioxia (japán) is hasonló lépés mellett döntött. 2022 végén és 2023 eején kb. 30%-kal vágták meg a dél-koreai gyártók a termelést, hogy feljebb tolják az árakat, de hozzájuk képest a WD és a Micron szigorúbb, 50%-os csökkentéssel reagált.

Viszont mostanában a készletek fogyóban vannak a gyártás visszafogása miatt, illetve a mesterséges intelligenciára szakosodott adatközpontok miatt megugrott a kereslet, szóval nem csoda, hogy ismét elkezdenek gyártani a cégek. És ha minél több NAND flash chip áll rendelkezésre (ezek kellenek az SSD-khez), annál nagyobb nyomás lesz az árak leszorításán: „Az MI adatközpontokban használt nagy kapacitású NAND kivételével nehéz azt mondani, hogy a teljes NAND-piac talpra áll. A hirtelen termelésnövekedés valószínűleg csökkenteni fogja a NAND-árakat, amelyek eddig emelkedtek,” mondta Kim Yang-peng, a Korea Institute for Industrial Economics and Trade kutatója.

Viszont annyira nem nagyon szálltak el a fogyasztói árak, de azért tapasztalni lehetett hazánkban is, hogy azért tényleg többet kellett fizetni értük (és ez attól is függ, hogy minőségibb, DRAM cache-es modellt, vagy az olcsóbb, ezt nélkülöző verziót választjuk) mint mondjuk fél évvel ezelőtt. Amerikai példával élve a Western Digital WD Black SN850X SSD-je 2 TB-os változatában 280 dollárért rajtolt el 2022 második felében. Ez tavaly nyárra rövid ideig lement 90 (!!!) dollárra, majd visszament 120-ra, és most 150 körül áll. Szóval a mélyponthoz képest közel 70%-os áremelés történt…

Mindenesetre a több és gyorsabb tárhely olcsóbban sosem árt. Elvégre a játékok méretei röhejesen nagyok kezdenek lenni…

Forrás: PCGamer, Chosun Daily

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.