Kevin Costner kiakadt: elárulta, miből van elege a Horizont: Egy amerikai eposz kapcsán!

MOZI HÍREK – Kevin Costner arról beszél, hogy nem akarja „cukorkával etetni” azokat, akik látják a Horizont: Egy amerikai eposz (Horizon: An American Saga) filmeket…

 

 

„Elegem van abból, hogy mindenki ilyen finoman próbál viselkedni.” Így fogalmazott a Horizont: Egy amerikai saga – 1. fejezetének Horizon: An American Saga – Chapter 1) filmrendezője és sztárja, Kevin Costner. Costner új westernje valóban úgy mutatja be az apacsokat, mint akik dühösek és erőszakosak a Horizon település lakóival szemben. Ezt a filmben látható brutális mészárlás is világosan mutatja. Costner azonban nem szeretné, ha a nézők félreértenék, és azt gondolnák, hogy a Horizon az amerikai őslakosok egy újabb sztereotip ábrázolása. Costner az Entertainment Weeklynek adott interjújában így nyilatkozott:

„Elegem van abból, hogy mindenki olyan finoman próbálja kezelni a dolgokat. [Az amerikai őslakosok] dühösek voltak. Nem érzem úgy, hogy [fognom kell valakinek a kezét]. >>Ó, Istenem, már megint itt tartunk. Az indiánok a rosszfiúk.<< Persze, nem ők a rosszfiúk. De ha korlátozni akarsz, ha az emberek nem hajlandóak figyelni, hogyan bontakozik ki valami, nem tudom, mit mondhatnék”.

A Horizon középpontjában fiktív karakterek állnak, és a polgárháború előtti és utáni Amerikában játszódik, valamint részletesen bemutatja az amerikai Nyugat felfedezését.

A tizenkét évnyi időszakot bemutató filmekben a különböző karaktereket alakító színészgárda és az otthonukból új területre vezető úttörőút tapasztalataik jelennek meg.

Costner westernjei (Wyatt Earp, Farkasokkal táncoló, Fegyvertársak) vitathatóan nem hasonlíthatók az évek során nagy sikert aratott baseballfilmjeihez. A hollywoodi ikon azonban jól ismeri és érti a western műfaját. A Yellowstone-t a visszapillantó tükörben tartva Costner reméli, hogy a közönség megérti, hogy az amerikai őslakosok dühösek voltak a földjük elvesztése miatt. Valamint, hogy a Horizontban bemutatott ábrázolásuk nem helytelen vagy sztereotipikus a filmvásznon. Costner ugyanebben az interjúban azt mondta:

„Nem érdekel, hogy az embereket cukorkával etessem. A valóság az, hogy egy sátorral több volt a kelleténél, és az [apacsok] lementek oda, és megpróbálták kiirtani a [telepeseket]. Az szította a dühüket, hogy nem tudnak vadászni. El kell menniük és kapcsolatba kell lépniük a törzsekkel, amikor ők már régen rendezték ezeket a kérdéseket”.

Forrás: Entertainment Weekly

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."