Elhunyt Shelley Duvall, akinek a legnagyobb filmes sikere megelőzte a korát

MOZI HÍREK – Hetvenöt éves korában elhunyt Shelley Duvall, akit leginkább a Ragyogás című filmben nyújtott alakításáról ismerhetünk. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy miként fogadták a ma legismertebb filmjét a bemutató idején…

 

 

Tegnap érkezett a szomorú hír, hogy a Ragyogás sztárja és többszörösen díjazott színésznő, Shelley Duvall hetvenöt éves korában elhunyt. Duvall leginkább Stanley Kubrick rendező 1980-as pszichológiai horrorfilmjében nyújtott kísérteties alakításáról ismert. Ebben úgy jelenítette meg az igazi, tágra nyílt szemű, zsigeri rettegést, ahogyan egyetlen más színésznő sem tudta volna. Kubrick horrorklasszikusán kívül Duvall a Robert Altmannal való gyakori együttműködéséről is ismert volt.

Duvall álmában halt meg a texasi Blanco városában lévő otthonában, cukorbetegség okozta komplikációk következtében. Hosszú távú partnere, a zenész és a Breakfast Club egykori énekese, Dan Gilroy halála után rövid nyilatkozatot adott ki a The Hollywood Reporter című lapnak. Ebben úgy fogalmazott, hogy Shelley „most már szabad”.

„Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj el, gyönyörű Shelley”.

Duvall mozikarrierje akkor kezdődött, amikor 1970-ben Robert Altman felfedezte őt. A színésznő a Brewster McCloud című fekete komédiában debütált. Lendületes alkotói partnerség született, Duvall és Altman az évek során újra és újra együtt dolgozott. A páros olyan műfajokat fedett le, mint a zenés vígjáték (Nashville), a western (McCabe és Mrs. Miller), vagy a krimi (Tolvajok, mint mi). Mindegyik projektet elismeréssel (és időnként vitákkal) fogadták, 1977-es Három nő című pszichológiai drámájukkal Duvall elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat az 1977-es cannes-i filmfesztiválon. Sissy Spacekkel közös alakításuk máig legendás.

 

 

Shelley Duvall

 

 

Duvall játszott még egy kisebb, ám emlékezetesen vicces szerepet Woody Allen Annie Hall című filmjében. Egyesítette erőit a néhai nagyszerű Robin Williamsszel a Popeye élőszereplős adaptációjában, amelyben Olive Oyl-t játszotta. Sőt, szerepelt Terry Gilliam rendező kultikus fantasy-klasszikusában, az Időbanditákban.

 

Shelley Duvall leginkább Stanley Kubrick Ragyogás című horrorfilmjének főszereplőjeként ismert

 

Duvall legismertebb szerepe azonban kétségkívül az, amit Jack Nicholson mániákus karakterének felesége/ellenfeleként játszott a Ragyogás című filmben. Az 1980-ban bemutatott mozi természetesen Stephen King azonos című regényén alapul, és Stanley Kubrick rendező állt a történet élén, aki az Overlook Hotel gondnokaként dolgozó őrült férfi történetét meséli el. Duvall a Nicholson által alakított, az őrület és megszállottság egyre mélyebb bugyraiba süllyedő Jack Torrance gyötrődő feleségeként, hatalmasra nyílt szemeivel úgy ábrázolja a mindent elborító és kikerülhetetlen rettegést, mint senki más. A színésznőt hírhedten megviselte a film forgatása.

Kubrick állítólag borzalmasan bánt vele a forgatáson, és még arra is kényszerítette, hogy 127-szer vegyék fel az egyik legikonikusabb jelenetet.

 

A Ragyogás és Duvall visszavont „díja”

 

Nem mindenki tudja, de a ma már népszerű horror-klasszikusnak tekintett Ragyogást a bemutató idején csúnyán elmarasztalták. Kubrickot a legrosszabb rendező, míg Duvallt a legrosszabb színésznő kategóriában jelölték az Arany Málna (Golden Raspberry Award, vagyis „Razzies”) díjra. Ezeket a díjakat végül Robert Greenwald (Xanadu) és Brooke Shields (A kék lagúna) kapták meg, de a jelölések azóta is vitákat váltanak ki.

 

 

Shelley Duvall

 

 

Ritkán fordul elő, hogy egy Razzie-díjat vagy jelölést utólag visszavonjanak. Ám Shelley Duvall jelölését, amit a Ragyogás című filmben nyújtott alakításáért kapott, 2022-ben visszavonták. A jelölés visszavonásának oka Kubrick viselkedése és Duvallal való bánásmódja volt a film forgatása alatt. Kubrick kegyetlen bánásmódja hírhedt volt, amit lánya, Vivian Kubrick dokumentumfilmje is részletesen bemutat. A Razzies alapítói, John J.B. Wilson és Maureen Murphy elmondták, hogy ha tudták volna a háttértörténetet, nem jelölték volna Duvallt. Hozzátették, hogy mindenki hibázhat, ez az emberi természet része.

Ugyanakkor Kubrick jelölését nem vonták vissza, függetlenül attól, hogy ma már látható: a közönség – és főleg a kritikusok – 1980-ban még nem voltak felkészülve a Ragyogásra, amely utólag nyerte el megérdemelt státuszát.

Ami pedig Shelley Duvallt illeti, igazi hollywoodi sztárként nagyon fog hiányozni. Rajongói és kollégái folyamatosan osztják meg részvétnyilatkozataikat a közösségi médiában. Mi ezúton csatlakozunk hozzájuk: nyugodj békében, Shelley, köszönünk mindent!

Forrás: The Hollywood Reporter, The Washington Post

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."