Steven Spielberg limitált sorozatként adaptálná Stanley Kubrick Napóleon-filmtervét?!

MOZI HÍREK – A legendás rendező, Steven Spielberg azt tervezi, hogy Stanley Kubrick Napóleon című elveszett filmjét a tévéképernyőn kelti életre.

 

 

Évekig tartó tervezés és találgatások után az egyik potenciálisan legnagyobb film, amely soha nem valósult meg, végre megkapja a megérdemelt második esélyt. A Collider beszámolója szerint a 2023-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tett látogatása során az elismert rendező, Steven Spielberg hivatalosan is bejelentette, hogy az HBO-val most egy „nagyszabású produkciót” állít össze, hogy Stanley Kubrick Napóleonját egy hétrészes limitált sorozat formájában életre keltse. Bár a streaming platformon megerősítették a sorozatot, egyelőre nincs előzetes bemutatási időszaka.

Spielberg a projekten Christiane Kubrickkal és Jan Harlan executive producerrel dolgozik együtt, aki a néhai Stanley Kubrickkal dolgozott számos híres filmjén, például a Ragyogás (1980) és a Tágra zárt szemek (1999) című alkotásokon.

Steven Spielberg még 2013-ban jelentette be először a Kubrick elveszett forgatókönyvét felelevenítő projektet. A következő években egyéb munkái közepette dolgozott az összehozásán. Később, 2016-ban az HBO is beszállt, de a sorozatról más hír nem érkezett. Spielberg azt sem tisztázta még, hogy hol tart a gyártás. Mivel nem érkeztek casting hírek, több mint valószínű, hogy továbbra is korai stádiumban van. Ettől függetlenül ez a fontos bejelentés hatalmas előrelépés Kubrick utolsó alkotása számára, és jobb kezekbe nem is kerülhetne.

 

Kubrick víziója a híres francia hódítóról

 

A Napóleon, amelyet eredetileg Kubrick díjnyertes sci-fi eposza, a 2001: Űrodüsszeia (1968) után terveztek elkészíteni, a hírhedt és excentrikus francia hódító, Napóleon Bonaparte életének intenzív életrajzi feldolgozása lett volna. Kubrick rendezői hírneve ellenére a produkció nem tudott közel sem elegendő finanszírozást összeszedni ahhoz a hatalmas léptékhez, amelyet akkoriban a projektnek szántak. Ráadásul egy másik Napóleon-központú film, a Waterloo éppen akkoriban bukott a kasszáknál, így nem sok indok maradt egy újabb próbálkozásra.

Az eredeti „elveszett forgatókönyv” valójában egy legalább 800 oldalas összeállítás volt, amely különböző jegyzeteket, fényképeket és Kubrick forgatókönyvének rubrikáját tartalmazta.

A produkció ambiciózus méretét növelte, hogy 40 000 katona alkotta volna Napóleon hadseregét. Mindez a különleges effektek helyett, amelyeket Kubrick hírhedten nem szeretett beletenni egyik filmjébe sem. Napóleon főszerepére még Jack Nicholson is szóba került, aki később a Ragyogás című természetfeletti horrorklasszikus főszereplője lett. Az államférfi felesége, Josephine szerepére Audrey Hepburnt választotta.

Hogy Spielberg esetében a gyártási igények mennyire hasonlítanak majd, azt még nem tudni. Ám tekintve saját rendezői módszereit, amelyek sosem riadtak vissza a nagyszabású vállalkozásoktól, és azt is, hogy a CGI helyett a gyakorlati effekteket részesíti előnyben, nem kétséges, hogy Kubrick víziójának átültetése csoda szép lesz. Kíváncsiak leszünk arra is, hogy Ridley Scott nagyon hasonló, szintén Napóleon (2023) című, Joaquin Phoenix főszereplésével készülő filmje hogyan teljesít majd Spielberg változata mellett.

Forrás: Collider

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu