Windows: nem véletlenül nehézkes a VPN-hez kapcsolódnunk!

TECH HÍREK – A Microsoft operációs rendszerét használva feltűnhetett mostanában, hogy a VPN-hez való kapcsolódás nem működik olajozottan, és meg is van, hogy miért is történik mindez!

 

Április kilencedikén tette közzé a Microsoft a Windows áprilisi biztonsági frissítését, a KB5036893-at, ami a Windows 11 23H2, 22H2 és 21H2, illetve a Windows 10 22H2 és 21H2 verziókat érinti. Ennek lett egy mellékhatása is: nem olyan könnyű a virtuális magánhálózatokra, azaz a VPN-ekre csatlakozni. Van, ahol egyáltalán nem lehet VPN-re lépni, ami kockázatos, hiszen így a felhasználó nem tudja elrejteni az IP-címét, amiből a tartózkodási helyét is könnyen ki lehet deríteni. (Illetve így az esetleg blokkolt weboldalakhoz sem lehet hozzáférni, ugyanis a cenzúrázást sokan épp VPN-használattal ugorják át.)

A Microsoft annyit írt a weboldalán, hogy jelenleg a megoldáson dolgozik, és hamarosan több részletet fog közölni ezzel kapcsolatban. A Windows 11 subredditjén viszont nem sokan panaszkodtak erről, holott általában ha valamilyen hiba felmerül az operációs rendszerben, akkor itt szinte pillanatok alatt diskurzus szokott kialakulni vele kapcsolatban. Talán azért nem, mert sokan nem a Windowsot okolták az esetleg hiba miatt, hanem inkább a VPN-eket…

A Microsoft így javasolja a KB5036893 eltávolítását: „Az LCU eltávolításához a kombinált SSU és LCU csomag telepítése után használja a DISM/Remove-Package parancssori opciót az LCU csomag nevének megadásával. A csomag nevét ezzel a paranccsal találja meg: DISM /online /get-packages. A Windows Update Standalone Installer (wusa.exe) futtatása a /uninstall kapcsolóval a kombinált csomagon nem fog működni, mivel a kombinált csomag tartalmazza az SSU-t. A telepítés után nem lehet eltávolítani az SSU-t a rendszerből.”

Ennél kicsit extrémebb megoldás, hogy megnézzük, hogy a routerünk vagy a VPN-szolgáltatónk lehetővé teszi-e a VPN közvetlen hubon keresztül történő futtatását, mert így a Windowsnak nem kell tudnia a kapcsolatról. Mindenesetre szokatlan a probléma, de reméljük, hogy mihamarabb megszűnik a hiba, mert sokan használnak VPN-t…

Forrás: PCGamer, Microsoft, Microsoft

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu