Végre felújított, 4K-s kiadást kap minden idők egyik legjobb western-filmje!

MOZI HÍREK – A Paramount új, 4K kiadással kedveskedik a Volt egyszer egy Vadnyugat – és úgy általában a jó filmek – rajongóinak…

 

 

Sergio Leone rendező a spagettiwesternek királya, aki számos remekművet készített a műfajban – elég jó ahhoz képest, hogy mindössze hét filmet rendezett. A Clint Eastwooddal készített westernjei hozták meg számára a nemzetközi elismerést, a Dollár-trilógia minden egyes filmje több pénzt és dicséretet hozott, mint az előző. (Nem véletlen, hogy filmjei sorra kapják meg a maguk felújított, 4K-s kiadását…)

Leone azonban nem ezt a filmet akarta elkészíteni: el akart távolodni a westernektől, és azt a mozit szerette volna leforgatni, amiből végül az 1984-es Volt egyszer egy Amerika című eposz lett.

A Paramount azonban csak a westernjei és a stílusa miatt akarta Leone-t, amelyet ő segített megteremteni. Meggyőzték a filmest, hogy bármiben finanszírozzák álmai projektjét, azzal a kikötéssel, hogy előbb rendezzen egy újabb, védjegyévé vált westernsikert, ezúttal nekik. Leone beleegyezett.

Az eredmény a Volt egyszer egy Vadnyugat (Once Upon a Time in the West) lett, amely ezt a jellegzetes stílust új, fantasztikus módon dekonstruálta. Mestermű volt, de biztosan nem így kezelték. A stúdiók több mint 20 percet vágtak ki a filmből, és a kasszáknál bukás lett. A kritikusok lehúzták. Az 55. évfordulón és az új kiadással azonban valami vitatható, de ellentmondásos dolog derül ki: a Volt egyszer egy Vadnyugat Leone talán legnagyobb filmje…

 

 

Volt egyszer egy Vadnyugat / Once Upon a Time in the West / 4K

 

 

A Volt egyszer egy Vadnyugat mélységet és tartalmat adott a spagettiwesternnek

 

A Volt egyszer egy Vadnyugat kissé bonyolultabb cselekményű, mint a rendező korábbi filmjei. Összetettebb karakterekkel rendelkezik, köztük egy nővel a főszerepben, ami Leone esetében első ízben fordult elő. A filmben a társadalmi-gazdasági viszonyok és azok a történelmi és kevésbé akciódús mellékszálak is szerepet kapnak, amelyek a legtöbb westernben nem. Ilyen például az ingatlanok, a vasutak, víz szerepe, a városok kialakulása és hasonlók. A sors, a bűn, a hatalom és a bosszú epikus története ez. A Volt egyszer egy Vadnyugat gondosan felépített nagyszerűség. Az olaszok készen álltak az „amerikai” filmjük elkészítésére (Utah-ban, Rómában és Spanyolországban forgattak).

Leone az amerikai Nyugat epikus tablóját hozta létre, amely éppúgy tanulmány a történelemről és a vasút forradalmasító technológiájáról, mint magáról a filmkultúráról.

A filmben szereplő Vadnyugatot az olasz művészek filmjeiben látjuk. Nem csak ők azok, akiknek a „Régi Nyugatról” alkotott képét szinte teljes egészében a filmek határozzák meg. Hanem mindannyiunké. Elsősorban ez különbözteti meg a filmet A jó, a rossz és a csúftól, amely hagyományos módon kötődik a narratívához.

 

 

Volt egyszer egy Vadnyugat / Once Upon a Time in the West / 4K

 

 

A vágás vágta tönkre a filmet

 

A Volt egyszer egy Vadnyugat teljes formájában jelent meg Európában. Átütő sikert aratott Franciaországban és Németországban, közel 28 millió eladott belépővel. Amerikában azonban Leone munkája más sorsra jutott. A stúdiók több mint 20 percet vágtak ki a filmből, kiiktatva a kulcsfontosságú kontextust. Lerombolták mesteri nyitójelenetét, ami mélyen megbántotta Leonét. Azok a karakterek, akik a teljes filmben meghaltak, az amerikai verzióban nem mind.

Így látták, és így értékelték. Mint ilyen, akkoriban nem értékelték, még Roger Ebert is négyből két és fél csillagot adott rá, ami jobb értékelés, mint a legtöbb. (A jövőben a filmet dicséri.)

Nem járt olyan jól a közönség sem, akik valószínűleg már csak azért sem tudtak mit kezdeni a filmmel, mert Eastwood nem volt benne.

A film gyenge bevételei miatt a Paramount visszaesett, de nem szakította meg a kapcsolatot Leonéval. Ám mégsem tudta megcsinálni a Once Upon a Time in America-t. Ez nem történt meg 15 évig, amikor a Warner Bros. és a Titanus kiadta. Ez 1984-ben történt. Sajnos ez a mozi is hasonlóan járt, mint Leone korábbi mesterműve. A rendezőlegenda nem is készített már több filmet 1989-es haláláig. A Volt egyszer egy Vadnyugat eredeti vágását visszaállították a videó-verzióhoz az 1980-as években. Az amerikaiak végre láthatták a rendező vízióját. Most, negyven évvel később, a valaha látott legjobb módon láthatjuk, 4k UHD-ben.

 

 

Volt egyszer egy Vadnyugat / Once Upon a Time in the West / 4K

 

 

Mi jót tartalmaz az új 4K kiadás?

 

A Volt egyszer egy Vadnyugat teljes, 166 perces felújított változatát május 14-én 4K Ultra HD felbontásban adták ki új, otthoni kiadásban. Azért most, hogy megünnepeljék a film idei 55. évfordulóját. A Volt egyszer egy Vadnyugat filmet a Paramount archívumának csapata, a L’Immagine Ritrovata és a The Film Foundation restaurálta az eredeti 35 mm-es Techniscope kameranegatívról.

Ez a restaurálás a legendás rendező, Martin Scorsese által felügyelt 2007-es filmalapítványi fotokémiai restauráláshoz méltóan a film felépítését és színpalettáját követi.

A minden mozirajongó gyűjteményének kötelező darabja egy limitált kiadású, kétlemezes 4K Ultra HD/Blu-ray szettben kerül bemutatásra. A szett új és régi bónusz tartalmakat is tartalmaz, valamint hozzáférést biztosít a film digitális másolatához. A film Dolby Vision és HDR-10, valamint angol 5.1-es DTS-HD Master Audio és angol felújított mono Dolby Digital hanggal kerül bemutatásra. A különleges funkciókat és a vásárlási opciókat az alábbi linken találod.

Forrás: Amazon

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."