Clint Eastwood két kedvenc westernfilmjéről beszélt, amelyekben nem ő játszott, de a karrierjét befolyásolták [VIDEO]

MOZI HÍREK – Clint Eastwood a western műfaj egyik jelentős alakja, és két kedvenc alkotása mélyen meghatározta, hogy miként közelíti meg saját filmjeit.

 

Clint Eastwood két kedvelt westernfilmje jelentősen befolyásolta műfaji munkásságát. A western filmek népszerűsége már csökkenő tendenciát mutatott, amikor Eastwood az 1960-as években filmsztárrá vált, de a Dollárok filmtrilógia vagy a Hang ‘Em High című filmekben nyújtott teljesítménye segítségével tovább éltette az „Oaters” műfajt a következő években. Clint Eastwood westernjei sötétebbek és cinikusabbak voltak, mint Hollywood aranykorában készült alkotások, ahol a John Wayne-féle hősök szinte mindig erkölcsileg becsületesek és tisztességesek voltak.

Eastwood gyakran alakított antihősöket műveiben, mint a Névtelen ember, aki sosem riadt vissza attól, hogy megcsapja feltételezett szövetségeseit vagy lelője az embereket, mielőtt azok kihúzták volna saját fegyvereiket. Eastwood a műfaj egyik utolsó igazi ikonja, aki az 1992-es Unforgiven című filmmel végleg búcsút intett a westernfilmeknek. Bár Eastwood valószínűleg nem fog visszatérni egy hagyományos western kalandhoz – habár a 2021-es Cry Macho egyfajta neo-western -, a műfajra gyakorolt hatása vitathatatlan.

Clint Eastwood kedvenc filmjeiként a Különös eset és A Sierra Madre kincse című filmeket említette

 

Az Amerikai Filmintézettel (AFI) folytatott beszélgetésben (a YouTube-on keresztül) Eastwood kedvenc filmjeiről beszélt, két klasszikus westernfilmet említve: A Sierra Madre kincse (The Treasure of the Sierra Madre) című filmet. Az előbbiben Henry Fonda egy cowboyt alakít, aki egy olyan osztag tagja, amely egy farmer gyilkosait keresi, míg A Sierra Madre kincse a kapzsiságról és három férfiról szól, akik Mexikóban keresik az aranyat. Mindkét film ma már amerikai klasszikusként van elkönyvelve, és nagy hatást gyakoroltak Eastwoodra, amikor tinédzserként megnézte őket.

 

Hogyan befolyásolták Clint Eastwood saját westernjeit a Különös eset és A Sierra Madre kincse?

 

Amikor 2003-ban a Különös esetről beszélt, Eastwood azt mondta, hogy ez volt az egyik első film, amelynek komoly erkölcsi súlya volt, amit valaha is látott. Úgy ment el megnézni, hogy egy szórakoztató darabot várt, de a film ehelyett olyan témákat feszegetett, mint az önbíráskodás, a rasszizmus és a mérgező férfiasság. Ez megmutatta a fiatal Eastwoodnak, hogy a filmek a szórakoztatáson túl súlyosabb témákat is képesek feldolgozni, ami olyan filmekben is megmutatkozik, mint az Unforgiven vagy a Hang ‘Em High, ahol Eastwood karaktere egy lincselés áldozata lesz. Eastwood elismerte William A. Wellman rendező néhány innovatív technikáját is, beleértve bizonyos beállítások keretezését.

A Sierra Madre kincse szintén azon korai hollywoodi filmek közé tartozik, amelyek nem riadtak vissza attól, hogy főszereplőiket ellenszenves karakterekké formálják. Humphrey Bogart, aki akkoriban a világ egyik legnagyobb filmsztárja volt, főhősének alig voltak pozitív tulajdonságai. A korszak makulátlan hőseivel ellentétben éppen ez emelte ki a filmet, és maga Clint Eastwood is számos westernfilmjében ápolta és finomította az antihős gondolatát. A sztár később magának Huston rendezőnek egy vékonyan leplezett változatát alakította a 1990-ben készült Fehér vadász, fekete szív című filmben.

Forrás: ScreenRant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu