Manor Lords: néhány tipp és trükk, hogy kicsit könnyebb legyen a földesúri élet!

A Manor Lords, az év egyik legjobban várt városépítője/RTS-e nemrég jelent meg korai hozzáféréssel, és a Game Passon is elérhető.

 

 

Habár egyetlen fejlesztő szerelemprojektjeként indult, és sok kétség lengte körül, a Manor Lords végre megérkezett korai hozzáféréssel PC-re. A Slavic Magic valós idejű stratégiai, városépítő és -menedzselő játéka – amelyről holnapi tesztünkből tudhattok majd meg többet – nem olyan masszív, mint ahogyan azt az ember gondolná, viszont sűrű és összetett. Rengeteg ötletet és mechanikát kell megtanulnunk, hogy a középkor legjobb városát (inkább falvát…) építsük fel. Szóval, íme néhány dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt elkezdtem a játékot!

 

Ne siettesd a hadseregszervezést!

 

Hacsak nem kifejezetten az „On the Edge” forgatókönyvet játszod, nem kell rohannod katonai erőid létrehozásával. Bölcs dolog, ha felállítod az első milícia egységet, mert szükséged lesz valamilyen védelemre a bandita táborok és a portyázók ellen. Azonban, ha sok erőforrást költesz páncélok és fegyverek gyártására, katasztrófát okozhat.

Ehelyett először a túlélésre összpontosíts! Van egy kezdő közössége és néhány család, akik kritikus iparágakban dolgoznak, és bővítésre van szüksége. Növeld a gazdaságot mindenekelőtt annak biztosítása érdekében, hogy élelmiszer és tőke áramoljon a kiinduló városba. Ha a gazdaság már beindult, akkor érdemes befektetni a hadseregébe.

 

 

Miután a Manor Lords atyja hét évig dolgozott saját játékán, meg akar győződni arról, hogy az elvárások megfelelnek a valóságnak...

 

 

Az élelmiszer-termelés prioritást élvez

 

A játék korai szakaszában van néhány táplálékforrásod a közösséged fenntartásához. Elsősorban bogyókat fogsz behozni egy Forager Hutból és húst egy Hunting Campből. Ha mindkettő együtt dolgozik, elegendő élelmet kell biztosítania egy kisebb település gyarapodásához. De ahogy elkezded építeni további Burgage Plots-okat, és új családok költöznek a területre, rá fogsz jönni, hogy a két erőforrás-gyűjtő struktúra nem lesz elegendő.

Elkerülhetetlenül le kell raknod egy parasztházat és legalább egy szántóföldet, ahol növényeket vethetsz. Búza, árpa és len áll rendelkezésére első körben. A búzából liszt lesz, abból pedig kenyér. Ez kulcsfontosságú élelmiszer a növekvő népesség fenntartásához. De alkalomadtán át kell állítanod a szántóföldjeidet parlagra, hogy elősegítse a termékenységet.

 

Építkezz stratégiailag!

 

Bár szórakoztató esztétikus módon felépíteni a falvainkat, néha inkább a hatékonyságra kell összpontosítania, mint a megjelenésre. Például, a különböző faipari építményeket az erdők közvetlen közelébe érdemes rakni. Melléjük pedig a raktárakat.

Ez az elrendezés csökkenti azt az általános időt, amelyet a dolgozók azzal töltenek, hogy egyik épületből a másikba sétáljanak, hogy felvegyék vagy szállítsák az erőforrásokat, és mindez sétatávolságra van egy raktártól!

Ugyanez vonatkozik az élelmiszeriparra is, amelynek a magtár közelében kell lennie. Érdemes minden munkahelyet úgy elhelyezni, hogy az csökkentse az utazási időt és növelje a hatékonyságot, hogy életben tartsa a különböző iparágakat.

 

Felkészülés a télre

 

Habár egy városépítő játék közben könnyű az „itt és most”-ra koncentrálni, stratégiailag kell gondolkodnod. Mi van a láthatáron túl? A túlélési elemeket tartalmazó stratégiai játékban figyelembe kell venni a hóesés fenyegető veszélyét. Egy kemény tél élelem vagy tűzifa nélkül hagyhatja közösségét.

A vadon terményei és erőforrásai közül sok szigorú szezonális rotációt követ. Például a Forager Hut által begyűjtött bogyók a tél folyamán nem teremnek. A Hunting Camp-ok még képesek beszerezni egy kis húst, de ez általában nem elég egy nyüzsgő település fenntartásához.

Fel kell készülni a télre a Manor Lordsban! Érdemes bővííteni a termőföldjét; további élelmiszertípusokat kell beszerezni és célszerű fejleszteni a kereskedelmet is.

 

 

Manor Lords

 

 

Ökörből sosem elég

 

Az ökrök az igazi MVP-k a Manor Lords-ban, mivel ezek a kemény lények képesek szántani szántókat és árukat szállítani, beleértve az építkezéshez szükséges nehéz rönköket is. Alapértelmezett beállításokkal egy új Manor Lords játékot egyetlen ökörrel indítasz, ez az ökör nehezen fogja megbirkózni az összes építési munkával. Szerencsére azonban a kezdőtőként azonnal lehetővé teszi (szintén a sztenderd beállítások mellett), hogy azonnal vegyünk még egy ökröt.

Mivel a kereskedő csak 30 naponként válik elérhetővé, különösen fontos, hogy ne várjunk túl sokáig, mielőtt megszereznénk a másodikat.

Az istálló nélküli ökör továbbra is használható munkára, és megérkezése után egy ideig nem kezd el kóborolni. Rengeteg időnk lesz egy második cölöp megépítésére, egy rönk árán. Kicsit később a játékban, amikor van már egy fűrészüzemünk, a hitching post-okat istállóvá alakíthatjuk, és több állatot szerezhetünk be.

 

Tannery nélkül nincs élet

 

Készen állsz az első ipari épületed elhelyezésére? A legjobb, ha ez egy cserzővarga műhely (Tannery) lesz, mivel a Hunting Camp valószínűleg elegendő erőforrást (állatbőrt) biztosított ahhoz, hogy azonnal elkezdje a bőrgyártást. Ezt arra használhatjuk, hogy nagyobb választékot szerezzünk a piacokon. Ráadásul a Burgage Plot 2. szintű frissítéséhez szükséges ruházati feltételek eléréséhez is elengedhetetlen. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy ruhát biztosítsunk a játék elején.

Összehasonlításképpen, az agyagból készült tetőcserepekhez jelentős regionális vagyoni befektetésre lenne szükség, mielőtt exportálnák őket, és más típusú ruházat vagy fegyverek létrehozása általában több lépést igényel.

A bőrgyár egy nyereséges termelési láncot hoz létre, amelyhez nem kell más, mint a szabványos korai vadásztábor, így elég korán elindíthatjuk ezt az iparágat. Miután elértük a 3. szintű Burgage Plotot, építhetünk egy Cobbler’s Shop háztáji bővítményt, ahol cipőket készítenek bőrből, amelyet komoly haszonnal árulhatunk a piacon.

Forrás: Reddit

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu