Már megint videokártya-hiány kezd kialakulni?!

TECH HÍREK – Manapság már nem akkora probléma beszerezni az új videókártyákból egyet (2022-ig ez még eléggé súlyos ügy volt), de a történelem kezdi megismételni önmagát.

 

Egy kínai fórumon, a Board Channelsen bukkant fel, hogy az Nvidia GeForce RTX 4000-es videókártyák az Ada Lovelace architektúrával eléggé nagy érdeklődésse rendelkeznek, de főleg az RTX 4060 Ti-t viszik mint a cukrot. Az ellátási láncban levő korlátok miatt érdemes lesz felkészülni egy áremelésre, ami kb. 10%-os lesz. Az RTX 4060 Ti jó belépő szintű kártya a játékosoknak, és Kínában is sokan ezt választják; ez az indok arra, hogy miért van hirtelen ekkora érdeklődés az Nvidia terméke iránt.

A kínálat viszont jelentősen megritkult, és mivel kevés kártya áll rendelkezésre, az árak növekedni fognak, így több piacon (mint Kínában is) áremelésre kel felkészülni. Ezért kezdte lassan emelni az MSI és az Asus a kártyái árát, hogy a keresleten sok pénzt termeljen magának. Valószínűleg nem lesz Európában és Észak-Amerikában jelentős áremelés, mert errefelé inkább alacsonyabb árakról van szó, bár országonként eltérő lehet az ajánlott fogyasztói ár. Kínában az amerikai szankciók okoznak készlethiányt. (Vagy így ugorják át a mesterséges intelligenciára tervezett kártyák betiltását?)

De sosem lehet tudni, hogy az ázsiai helyzet hogyan módosít a nyugaton. Talán nem most érdemes az Nvidia kártyái közül választani. Érdemes lehet bevárni az év végét, mert addigra akár a boltokban lehet valamelyik csúcskategóriás modell a következő architektúrájú, a Blackwellre épülő GeForce RTX 5000-es sorozatból. Emiatt pedig általában az szokott történni, hogy a régebbi termékeket olcsóbbá teszik, hogy elfogyjanak belőlük a még meglevő készletek.

Persze ezúttal sem az AMD-ről van szó. Talán ez is mutatja, hogy az AMD (de még az Intel is) jelentős lemaradásban van a piaci részesedésükkel, és inkább az Nvidia kártyáit választja a közönség. Csak valahogy lejjebb kellene nyomni a GPU-ik energiafogyasztási szükségleteit (eléggé elszálltak az utóbbi 2-3 generációban).

Forrás: WCCFTech, Board Channels

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu