Chad Stahelski elárulta, mi a tragikus kapcsolat a John Wick-filmek és A holló között!

MOZI HÍREK – Chad Stahelski rendezőnek hosszú közös múltja van Brandon Lee-vel és A hollóval…

 

 

Mielőtt a kamera mögé állt, hogy a John Wick-franchise filmjeit rendezze, Chad Stahelski kaszkadőrként, koordinátorként és az akciófilmek nagy hatású alakjaként kezdte karrierjét. Kaszkadőrként több nagyszabású projektben is dolgozott, többek között Keanu Reeves kulcsfontosságú kaszkadőrdublőre volt az 1999-es Mátrixban.

Ezt a nagy hatású alkotást megelőzően Stahelski az 1994-es A holló (The Crow) című filmben dolgozott, ahol Brandon Lee színész dublőre volt Jeff Cadiente kaszkadőr mellett.

A film nagy áttörést jelentett Lee számára színészként. Valószínűleg megnyitotta volna az utat Lee előtt, hogy apjához, a néhai Bruce Lee-hez hasonló karriert futhasson be. Sajnos, apjához hasonlóan Brandon Lee is tragikus módon vesztette életét. A The Crow forgatása közben bekövetkezett halálának körülményei még évekig hatással voltak a filmiparra. Ez Stahelskit is kényes helyzetbe hozta, hogy biztosítsa, hogy a filmet az elhunyt sztár örökségeként fejezzék be.

 

A holló tragédiája

 

1993. március 31-én Lee egy olyan jelenetet forgatott, amelyben karakterét, Eric Dravent lelőtték, miután szemtanúja volt menyasszonya, Shelly (Sofia Shinas) megverésének és megerőszakolásának. A jelenetben Michael Massee karaktere, Funboy egy 44-es Magnum Smith & Wesson Model 629 revolverrel lő Lee-re, amikor az besétál a szobába.

Költségcsökkentési okokból, illetve figyelmetlenségből kifolyólag, tragikus események láncolatának következtében a fegyver úgy működött, mintha éles lövedékkel lett volna megtöltve: Lee-t gyomron lőtték, halálosan megsebesítve a színészt.

Tragikus halálakor mindössze 28 éves volt. A produkciót az a gondolat terhelte, hogy hogyan tovább a film befejezéséhez. Lee jeleneteinek nagy része már az eset előtt elkészült a filmhez, és már csak három napot kellett volna forgatnia. Alex Proyas rendező és stábja dolgozott tovább, a forgatókönyv egy részét átírták, hogy a Lee által be nem fejezett jelenetekhez narrációt adjanak. Nagy felelősség hárult Chad Stahelski kaszkadőrre is. A fiatal kaszkadőrt beugróként használták, és digitális arcpótlást alkalmaztak, hogy Lee arcát Stahelski fejére helyezzék.

 

Chad Stahelski segített befejezni Brandon Lee utolsó jeleneteit A hollóban

 

A gyászos helyzet feldolgozása minden érintettnek nehéz volt. Ám ha Stahelski nem tudott volna közbelépni, hogy befejezze Lee néhány jelenetét, lehetséges, hogy A holló, ahogyan mi ismerjük, ma már nem létezne.

Amikor néhány hónappal később eljött az idő, hogy kitalálják, hogyan fejezzék be a filmet, a kaszkadőrkoordinátor, Jeff Imada felvette a kapcsolatot Stahelskivel, és felajánlotta, hogy ugorjon be Lee helyett, mert közel álltak egymáshoz, és a mozgása és járása hasonló volt a színészéhez.

Bár Lee arcát az övé fölé helyezték volna, az is segített, hogy Stahelski hasonlóan nézett ki, mint a színész. Ez megkönnyítette, hogy egyes effektek elég zökkenőmentesek legyenek ahhoz, hogy úgy tűnjön, mintha Lee végezte volna el az adott jeleneteket.

 

 

MOZI HÍREK - Alex Proyas úgy véli, hogy A holló (The Crow) Brandon Lee örökségének bizonyítékaként kell, hogy megmaradjon.

 

 

Stahelski a Yahoo Movies UK-nak elmondta, hogy a rendező „érezhetően összetörtnek tűnt” az egész szituáció miatt, de ő tovább akart harcolni, mert úgy vélte, Lee azt akarná, hogy befejezzék a projektet.

„Még soha nem találkoztam vele, de nagyon érzelmes és nyitott volt. Azt mondta: ‘Oké, nézd, hónapokig küzdöttem ezzel, nem tudtam, hogy be akarom-e fejezni, de itt az ajánlatom. Szeretem Brandont. Nagyszerű munkakapcsolatunk volt. Szilárdan hiszem, hogy ő is azt szeretné, ha befejezném a filmet, és ha te is benne vagy, akkor szeretnék veled dolgozni. A következő két napban csak ő és én voltunk egy szobában, tanított, hogyan kell járni és beszélni, megmutatta a felvételeket, és azt mondta: ‘Ez az, amire szükségem van tőled'”.

 

Lee halála különösen erővel formálta át A hollót

 

Minden nehézség ellenére a The Crow végül 1994. május 13-án a mozikba került. A kritikusok elismerését és a kasszasikereket tekintve is lenyűgöző bevételeket produkálva. A film 84%-os friss értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on. Sok kritikus dicsérte Lee alakítását, és valóban úgy vélték, hogy ez a film áttörést jelentett volna a színész számára, ami hatalmas filmsztárrá tette volna.

Néhány kritikus a Lee halála után a filmben végrehajtott változtatásokat is kommentálta, amelyek egyesek szerint a filmet egy egyszerű zsánerfilmből valami sokkal mélyebbé és lebilincselőbbé változtatták.

A filmet látók többsége számára nyilvánvaló volt, hogy Lee halála áthatotta a projektet. Ám azért is dicsérték, mert a színfalak mögött mindenki mindent megtett azért, hogy a film méltó örökséget hagyjon a színésznek.

Nyilvánvaló, hogy A holló eseményei minden érintettre hatással voltak, és minden bizonnyal Stahelski filmjeit is ez alakította, amikor ő maga is filmrendező lett. Amikor a John Wick: Chapter 3 megjelenése előtt beszélt Stahelski, megemlítette, hogy az az esemény változást hozott a forgatásokon. Azonban sajnálatos, hogy valami rossznak kellett történnie ahhoz, hogy ezek a változások még inkább elterjedjenek.

„Tudod, hogy mihez vezet ez? A John Wick 90%-ban fegyverekből, lőfegyverekből áll. A biztonság vagy az általunk használt módszertan nagy része annak a balesetnek köszönhetően jött létre. Ez visszamenőlegesen is érvényes, ami szívás, mint a legtöbb dolog az életben. Senki nem akar változtatni semmin, amíg valami rossz nem történik. De sokat tudok arról a történetről, és nincs egyetlen dolog, amire ujjal mutogathatnánk, sok apró, buta hiba volt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie.”

Forrás: Yahoo Movies UK

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."